Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Україна стала на шлях капітуляції?

«Якщо Україна задкує перед агресором, то чому ми їй маємо допомагати», — вирішили в Європі і похвалили Київ за згоду на «формулу Штайнмайєра». А потім ще й будуть робити нас винними, що не так її виконуємо…

Фото 24tv.ua.

Україна стала на шлях капітуляції?

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Київ погодився на так звану «формулу Штайнмайєра» щодо виборів на окупованому Донбасі

Якщо вона таки буде втілена, то на практиці це означатиме, що на окупованих територіях Сходу відбудуться вибори за формально українськими законами, але під фактичним наглядом Москви, адже українські силовики чи хоча б миротворці ООН не контролюватимуть ці території та кордон із Росією (про цей момент пан Зеленський на брифінгу навіть не заїкнувся).

Після цього ОБСЄ оголошує вибори правильними (так і буде — в цьому мало сумнівів), а Україна автоматично визнає проросійську владу бойовиків, надаючи їм особливий статус спеціальним законом. Відтак терористи та убивці можуть отримати амністію. Після цього Москва і далі контролюватиме окуповані території, з неї знімуть санкції, зате відповідати, відбудовувати і фінансувати Донбас тепер буде Україна. По факту наша держава перетвориться на федерацію. Вживлення в тіло України сепаратистського, контрольованого Кремлем анклаву спровокує напругу, невизначеність, хаос, сутички. Інші регіони теж стануть вимагати особливого статусу. Зрештою, бідна і знекровлена протистоянням наша країна розпадеться, і її по шматках або й усю підбере Росія.

Після цього ОБСЄ оголошує вибори правильними (так і буде — в цьому мало сумнівів), а Україна автоматично визнає проросійську владу бойовиків, надаючи їм особливий статус спеціальним законом.  

Може бути й інший, щасливий фінал, коли Україна забирає до себе бойовиків на російських умовах і усі живуть довго, щасливо та цивілізовано, але за браком газетного паперу фантастичні варіанти сьогодні не розглядатимемо. Натомість пропонуємо коментарі.

P. S. Пропутінська «Опозицій­на платформа — За життя» повністю підтримала ідею впровадження «формули Штайнмайєра».

Коментарі з приводу:

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст:

«Чи розуміє Зеленський, що його згода з умовами Путіна може призвести не до виконання цих умов (миру та відновлення територіальної цілісності України. — Ред.), а до дестабілізації України? Власне, саме цього і домагається Кремль — і це є логічним. Для легітимізації окупації Криму, для відродження імперії немає кращого виходу, ніж крах України. І Володимир Зеленський зробив дуже важливий крок до перетворення з Президента нашої країни на інструмент забезпечення цього краху».

Наталія ЮСУПОВА, волонтер:

«Президент сказав, що капітуляції не буде, але виглядає усе зовсім по-іншому. Розумію, чим це може закінчитись. Майдан не Майдан, а десятки тисяч ветеранів не будуть мовчати. От подумали про це ті, хто підштовхує країну до капітуляції? Зараз усім треба тримати себе в руках. Уже загинули десятки тисяч і заклики до нового Майдану повинні бути усвідомленими. Як завжди про зраду кричать одні, а життя віддають інші. Будьте обережні, не панікуйте і не піддавайтесь на провокації».

Павло КЛІМКІН, ексглава МЗС:

«Вільні і чесні вибори — це не тільки відсутність російських військ і техніки на окупованому Донбасі. Це також повне роззброєння і забезпечення безпеки. Питання — ким, як та коли? Без цього «формула Штайнмайєра» не має жодного сенсу».

Наталія БАЛЮК, головний редактор газети «Високий замок»:

«Найгірше, що так званий особливий статус Донбасу зупиняє будь–які наші рухи у напрямку НАТО і ЄС. Цей анклав, який буде повністю управлятися з Росії, не дасть змоги нам туди рухатися, накладатиме своєрідне вето на нашу євроінтеграцію. По суті, Україна повертається у листопад 2013 року, коли Янукович відмовився від підписання Асоціації з ЄС. Виходить, через шість років, навздогін, Антимайдан таки переміг Майдан… Які небезпеки, окрім блокування нашої євроінтеграції, несе так званий особливий статус? Перспектива федералізації і, як наслідок, розвал країни. Це давня мрія Путіна… Отже, можемо попрощатися з нашими мріями, що коли–небудь якщо не ми, то наші діти чи онуки житимуть у цивілізованій, заможній країні, де є верховенство права, де закон один для всіх, де справедливі зарплати і пенсії, де якісна медицина і чисте довкілля… Нас повертають у сферу впливу Росії».

Богдан ЯРЕМЕНКО, нардеп від партії «Слуга народу», голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики:

«Загальний напрямок — Україна рухається в бік припинення кровопролиття на Донбасі. Не поступаючись при цьому нічим принциповим — ні територіальною цілісністю, ні суверенітетом, ні навіть правом по–своєму трактувати Мінські домовленості… Йдеться про порядок застосування рішень «про особливості….» до місцевих виборів в ОРДЛО на тимчасовій основі і на постійній після. Усе інше — предмет для переговорів, результати яких втілюватимуться в життя не змінами до Конституції, а законами України, які приймає Верховна Рада (що надає суспільству можливість контролю за тим, що відбувається). І це — все».

Денис БОГУШ, політтехнолог:

«В ОРДЛО ніхто не збирається робити вибори та приєднуватись до України. Навіть думки такої у них немає. Вони будуть в шоці, що тепер у них планують вибори за українськими законами. Навпаки, всі готуються до війни, навіть дітей налаштовують. Якщо б там хотіли приєднуватись до України, то висіли б вже борди у Донецьку і Луганську на зразок — «Повертаємось додому!» або «Ненька Україна, забери нас!» Такого точно немає».

Віктор ВОВК, громадський діяч:

«Зеленського втягують до пастки «миру» під диктатом Путіна — інкорпорації злоякісної путінської пухлини контрольованого Кремлем Донбасу в тіло України. А українці отримають внутрішній фронт війни з «русскомирскими» і «сепарскими» метастазами по всій країні, включно з державними інституціями у Києві. Момент істини настає!»

Ірина ГЕРАЩЕНКО, народний депутат:

«Тепер Україну примусять прийняти все. Тільки про відповідальність Москви, про безпеку, виведення, а не розведення військ, кордон усі мовчать. І це дійсно відкриває шлях для зняття санкцій з РФ. До ілюзії миру, а не до миру. Ілюзіоністи. Із позитивного — звільнять заручників із окупованих територій і РФ. Путін і тримав їх під такий огидний торг, не віддавав, бо хотів поміняти фактично на території.

Усе інше — буде важко. Україну примусять провести вибори, пушиліни–дейнеги (ватажки терористів. — Ред.) будуть легалізовані, як «прєдставітєлі» місцевого самоврядування, Росія зніме з себе відповідальність за зруйнований Донбас. Відновлення розкраденого, знищеного, розбитого ляже на бюджет України. Так, Захід трохи допоможе, це обійдеться йому в рази дешевше, ніж санкції проти РФ, які знімуть вже наступного року. Такий мій прогноз. Якщо не справдиться — за рік визнаю, що не побачила геніального плану нової влади між рядками формули».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel