Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Луцьк знову слухатиме найкращих декламаторів

Волинь-нова

Луцьк знову слухатиме найкращих декламаторів

7-9 жовтня в обласному центрі Волині відбуватиметься ХХІІI Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки

Національна спілка театральних діячів запровадила його ще у 1996 році, до 125–ліття від дня народження Лесі Українки, з метою широкої популяризації та заохочення до творчої спадщини видатної поетеси молодих акторів і студентів мистецьких вишів. Щороку восени конкурс проводився в Ялті, а після анексії Криму Росією Волинський академічний обласний театр ляльок звернувся до НСТДУ з пропозицією перенести захід на Волинь. Відтоді переможці регіональних відбіркових турів змагаються в Луцьку.

Організатори щиро запрошують послухати найкраще із сучасної поезії та прози, а також вічне слово Лесі Українки у виконанні молодих акторів.

Організатори щиро запрошують послухати найкраще із сучасної поезії та прози, а також вічне слово Лесі Українки у виконанні молодих акторів.

А це завжди креативно й несподівано — класика в сучасній обробці. Будуть і майстер–класи професійної майстерності від корифеїв сцени.

Програма конкурсу:

7 жовтня о 15.30 — урочисте відкриття.

8 жовтня о 10.00 — презентація виставки від учнів Луцької художньої школи.

10.30– 13.30 — I тур. Виконання творів Лесі Українки.

9 жовтня — 10.00 — II тур. Виконання творів сучасної української прози та поезії.

15.30 — майстер-клас профмайстерності.

16.30 — презентація книжок Лариси Брюховецької, редактора журналу «Кіно–Театр».

19.00 — нагородження і гала-концерт переможців.

 

А ви пробували варення з лавандою?

Ця гірська квітка, оспівана Софією Ротару, у більшості з нас асоціюється із засобом від молі. Її запах відлякує ненажерливих комах. Тож охоче купуємо мішечки, букетики з цими ароматними квітами

У квітнику пані Люби, наче у віночку, переплелися кольори райдуги.
У квітнику пані Люби, наче у віночку, переплелися кольори райдуги.

 А от мешканка Старої Вижівки Любов Сливка вирощує лаванду з лікувальною метою. Жінка на власному досвіді переконалася в її цілющих властивостях. Адже вона – чудовий антисептик і помічна при ангіні. А ще заспокоює головний біль, стимулює серцево–судинну систему, поліпшує кровообіг. Її корисно вживати хворим, які перенесли інсульт. А донька пані Люби кладе квіти цієї рослини у випічку і навіть — у варення. Додає трохи м’яти – і воно набуває неповторного смаку й аромату.

Мешканка Старої Вижівки Любов Сливка вирощує лаванду з лікувальною метою.

З легкої руки жінки лаванда нині росте в багатьох обійстях старовижівців. Пані Люба розповідала, що перші чотири кущики її купила разом із сестрою Ніною Крикотою для дитячого табору «Віфанія». Зимою, на Стрітення, трохи зібрала насіння. Не думала, що зійде, бо ж запізнилася зі збором, але все таки навесні висіяла у баночки – і проросло!

Лаванда цвіте в її дворі з липня–серпня до пізньої осені, як, до речі, й інші квіти, яких у неї – море. Ще й нині тішать око пишні жоржини, хризантеми, вербена, пасіфлора, армерія… І цьому барвистому царству жінка, попри проблеми зі здоров’ям, дає раду, бо ж, каже, кохається у красі з дитинства. Без квітів не уявляє свого життя. Вони дарують їй настрій, наснагу до життя.

Євгенія СОМОВА.

 

Передсвяткове – вчителеві, а в понеділок буде, як завжди…

Хтось, можливо, й квіти чи коробку цукерок йому принесе, і педагог довго буде думати, чи взяти їх — а що коли назвуть корупціонером? Але мине свято — і все буде, як зазвичай: зарплата на межі виживання, батьки, котрі вважають, що вчитель щось їм винен, рейтинги, показники, бюрократичні папери, звіти, засідання, перевірки… І втома та безнадія…

От на цьому фоні злиденність та ницість цього свята особливо вражають. Бо не можна про педагога говорити гарно лише один раз у рік. Тільки у святковий день йому дякувати за працю, і лише роками говорити про «висоти», на які має бути поставлено наставника в майбутньому, а не сьогодні…

Не можна про педагога говорити гарно лише один раз у рік.

Вчителя потрібно поважати й цінувати нині, щодня, його не можна принижувати ні сьогодні, ні завтра. Учителя необхідно розуміти завжди, йому не потрібно обіцяти, а ВЖЕ треба робити хоча б щось для нього.

Ігор ЛІКАРЧУК, екскерівник Українського центру оцінювання якості освіти.

 

«Луцька homo візія» — про видатних особистостей нашого краю

8 жовтня о 13.00 у Волинському обласному краєзнавчому музеї відбудеться презентація фондів музею за книгою «Луцька homo візія»

Її автор — професорка кафедри інформаційної діяльності та туризму Луцького інституту розвитку людини (ЛІРоЛ) університету «Україна», доктор філологічних наук Зінаїда Пахолок. Це вже сьоме видання пані Зінаїди, в якому йдеться про історичні постаті, так чи інакше дотичні до Луцька: Іоан Богослов, святий Миколай, Пантелеймон Куліш, Микола Крушевський, родина Косачів, Ігор Стравінський.

 

«Аби хоч на один день вистачило»

Купила собі нові туфлі. Такі гарні та зручні. Пасуватимуть і до джинсів, і до сукеночки. Нові речі й самопочуття покращують, змінюючи песимізм осені на теплу радість у серці

Коли вже стала збиратися у гості, згадала, що не придбала колгот. Вони завжди завдають чимало прикрощів через свою недовговічність. І однією тільки стрілочкою можуть зіпсувати весь святковий настрій.

І однією тільки стрілочкою можуть зіпсувати весь святковий настрій.

Часу залишалося обмаль, тож вирішила попросити брата придбати мені цю дрібничку, оскільки він збирався до центру. Тож зможе забігти і в магазин. Розповівши йому про розмір і колір, кажу: «Тільки ж дивись: надто щільних не купуй — 20 DEN, не більше!» Він мовчки слухав, а потім, ледве стримуючи сміх, додав: «Придумала ж таке — на двадцять! Аби хоч на один день вистачило».

Власта КРИМСЬКА.

 

КАЛЕНДАР:

4 жовтня

Сонце (схід — 7.24, захід — 18.49, тривалість дня — 11.25).

Місяць у Стрільці, Козерозі. 6–7 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Кіндрат, Дмитро, Агнія, Овсій, Мелетій, Данило, Зенон.

5 жовтня

Сонце (схід — 7.25, захід — 18.47, тривалість дня — 11.22).

Місяць у Козерозі. 7–8 дні Місяця.

Іменинники: Петро, Феофан, Федір, Макар, Олександр, Микола.

6 жовтня

Сонце (схід — 7.27, захід — 18.45, тривалість дня — 11.18).

Місяць у Козерозі. 8–9 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Іван, Петро, Раїна, Іраїда, Раїса, Інокентій.

7 жовтня

Сонце (схід — 7.29, захід — 18.43, тривалість дня — 11.16).

Місяць у Козерозі, Водолії. 9–10 дні Місяця.

Іменинники: Владислав, Данило, Текля, Никанор, Давид.

8 жовтня

Сонце (схід — 7.30, захід — 18.41, тривалість дня — 11.11).

Місяць у Водолії. 10–11 дні Місяця.

Іменинники: Герман, Сергій, Єфросинія, Панас, Євген, Остап.

 

«Так тихо серце плаче, як дощ шумить над містом»

Це переклад Поля Верлена українською, який здійснив Максим Рильський. Осіння погода навіває смуток...

4 жовтня вшановується пам’ять апостола Кіндрата. Яка погода цього дня, така й до кінця місяця. Ясна, з північно–східним вітром — до холодної зими

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 4 жовтня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північно–західний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2—7, удень — 8—13 градусів тепла. 5 жовтня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2—7, удень — 7—12 градусів вище нуля. 6 жовтня — хмарно з проясненням, невеликий дощ. Вітер північний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2—7, удень — 7—12 градусів із позначкою «плюс». 7 жовтня — мінлива хмарність, без істотних опадів. Вітер північний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 0—5 градусів тепла, на ґрунті приморозки — 0—5 градусів морозу, удень — 6—11 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 4 жовтня було 1966 року — плюс 25, найхолодніше — 1979–го — 2 градуси морозу.

У Рівному 4–6 жовтня дощитиме. Температура повітря — 6–11градусів тепла. 7–8–го — без опадів, 1–8 градусів вище нуля.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel