Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Чи можна зробити життя нововолинців комфортнішим?

Після термомодернізації школа матиме ще й гарний зовнішній вигляд.

Фото Алли ЛІСОВОЇ.

Чи можна зробити життя нововолинців комфортнішим?

Завдяки виграним грантам та проєктам Європейського Союзу вдалося залучити мільйонні кошти для потреб наймолодшого на Волині міста

У жовтні 2015 року стартувала ініціатива «Угода мерів щодо клімату та енергії», яка визначила нові горизонти та добровільні зобов’язання, — до 2030–го скоротити шкідливі викиди на 30% порівняно з базовим роком. На реалізацію заходів з енергозбереження та енерго­ефективності в Україні у ЄС передбачили понад 13 млн євро.

Серед 17 затверджених проєктів–переможців був і з шахтарського міста: «Перший крок у переході на відновлювані джерела енергії у Нововолинську». На його впровадження передбачено 1 151 166 євро, 79% із яких — кошти ЄС. Що ж вдалося на них виконати?

Найголовніше — завершуються роботи з термомодернізації будівлі загальноосвітньої школи №7. Її серед усіх навчальних закладів комунальної власності обрали не випадково: енергомоніторинг продемонстрував, що саме в цій будівлі найбільші втрати тепла.

Перед учасниками прес–туру виступив заступник нововолинського  міського голови Олександр Громик.
Перед учасниками прес–туру виступив заступник нововолинського міського голови Олександр Громик.

 

Завдяки втіленню проєкту понад 500 учнів зустрінуть осінньо–зимовий період у значно комфортніших умовах. У школі встановлюють сучасну вентиляцію, замінили освітлення та вікна, утеплюють стіни, зробили нову систему опалення та індивідуальний тепловий пункт. Буде також обладнано зовнішнє освітлення та оновлено центральний вхід школи. За підрахунками спеціалістів, разом ці заходи дадуть змогу школі економити 948 МВт–год енергії на рік. Це приблизно обігрів 50 індивідуальних будинків в осінньо–зимовий період. Окрім того, температура у приміщеннях триматиметься на рівні нормативних 20—21 градуса. Варто також зазначити: незважаючи на те, що модернізація школи триває, дирекція спільно з місцевою владою, батьками зробили все для того, щоб діти не відчували жодних незручностей.

Завдяки втіленню проєкту понад 500 учнів зустрінуть осінньо-зимовий період у значно комфортніших умовах.

Під час прес–туру до Нововолинська під назвою «Практичні аспекти реалізації проєктів у сфері термомодернізації будівель та теплопостачання» журналісти регіональних та національних медіа мали змогу побачити виконані роботи, почути розповіді технічного координатора проєкту Миколи Гутчика, директора навчального закладу Сергія Трофимчука про досвід, отримані уроки та досягнуті економічні результати впровадженого проєкту. Заступник нововолинського міського голови Олександр Громик зупинився не лише на проєкті термомодернізації школи, а й розповів про інші важливі об’єкти, які вдалося реалізувати міській владі останнім часом. Серед таких — переведення котельні центральної міської лікарні, яка обслуговує 11 пунктів, на твердопаливні котли, які працюють на щипі. З огляду на ймовірність непередбачуваних ситуацій, тут залишили і газові котли. Результат цього проєкту вражаючий, адже вдалося зекономити немалу суму коштів, а в лікарняних приміщеннях стало набагато тепліше та комфортніше..

Учасники прес–туру побували також у котельні центральної міської лікарні. Цікавим і корисним виявилося спілкування з керівником і ключовим експертом ініціативи ЄС «Угода мерів — демонстраційні проєкти» Яном Ваандерсом та Максимом Верещаком.

Telegram Channel