Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Народний адвокат»  проти чиновницького свавілля

Олена ГОЛЄВА, керівник соціальної програми «Народний адвокат» на Волині.

Фото прес-служби «Народного адвоката».

«Народний адвокат» проти чиновницького свавілля

Лише неухильне дотримання законів суб’єктами влади допоможе побудувати правову державу

Щомісяця громадську приймальну «Народного адвоката» відвідує велика кількість осіб, які опинилися в ситуації, коли без допомоги кваліфікованого юриста не обійтись. Часто звернення відвідувачів стосуються випадків, коли свавілля, злісна бездіяльність та небажання брати на себе відповідальність службовими та/чи посадовими особами державних органів призводить до того, що людину доводять до відчаю та ставлять у ситуацію, коли іншого виходу, як звернутись до суду, немає.

На жаль, таких випадків багато, однак найбільше обурюють ситуації, коли службовці відверто та систематично «плюють» на закон.

Історія пані Галини, яка в липні цього року звернулась за допомогою до «Народного адвоката», вразила до глибини душі. Волинянка в радянські часи була направлена вчителювати в Донецьку область, де і вийшла заміж та народила дітей. Із початком активних бойових дій вона з родиною допомагали нашим військовим: доставляли харчі, одяг, навіть доводилось перевозити на своєму старенькому автомобілі поранених.

Через проукраїнську позицію сина пані Галини окупаційні війська взяли в полон.

Через проукраїнську позицію сина пані Галини окупаційні війська взяли в полон. Після звільнення вся родина прийняла рішення покинути територію АТО. Син із сім’єю оселився в Києві, а вона із чоловіком переїхали на Волинь.

У грудні 2018 року жінка на декілька тижнів поїхала на тимчасово окуповану територію провідати 92–літнього свекра. Однак там вона потрапила до лікарні з інсультом та стала частково паралізованою. У цей час абсолютно безпідставно територіальне управління ПФУ за місцем її проживання у Волинській області припинило виплачувати пані Галині пенсію, яка була єдиним джерелом її доходів.

У травні 2019 року стан здоров’я пані Галини дав змогу перевезти її на Волинь, і саме з цього місяця виплата пенсії була поновлена, але заборгованість за попередні місяці так і не виплачувалась.

Коли громадянка звернулась зі своєю проблемою до соціальної програми «Народний адвокат», відразу почали з’ясовувати, що відбулось. Уявіть, коли на чергове звернення жінка отримала відповідь, що пенсію їй припинили виплачувати лише через те, що вона певний час перебувала на території України, яка незаконно окупована РФ!!! Більш того, свавілля, а подекуди і бездіяльність окремих посадових осіб управління ПФУ призвели до порушення всіх можливих норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Окрім того, Європейський суд з прав людини неодноразово вказував на те, що пенсія є власністю особи, а не соціальною виплатою.

Зважаючи на вказане, у липні в інтересах пані Галини до суду було подано позовну заяву. За результатами розгляду справи він ухвалив задовольнити позовні вимоги громадянки в повному обсязі, зокрема і визнав протиправними дії територіального управління ПФУ. Рішення суду першої інстанції залишено без змін судом апеляційної інстанції.

Ольга ПИЛИПЕНКО.

Telegram Channel