Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Ми не допустимо  жодного розвороту держави»

«Разом із мільйонами однодумців ми не здамо України!».

Фото eurosolidarity.org.

«Ми не допустимо жодного розвороту держави»

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко назвав головні здобутки країни у 2019 році і виклики, які стоять перед нами у 2020-му

«Господь почув молитви і всі православні українські церкви об’єдналися в одну»

2019–й був роком великих звершень для країни — переконаний п’ятий Президент, лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко. Про це він розповів під час ексклюзивного інтерв’ю за підсумками року на телеканалі «Прямий».

«Перш за все це подія навіть не століття, а подія тисячоліття, яку Вселенський патріарх назвав величезною для всього світового православ’я — це надання Томосу про автокефалію для православної церкви України. Це точно означає, що Господь почув молитви і в Україні всі православні українські церкви об’єдналися в одну. І це величезне досягнення», — наголосив Петро Порошенко.

Також він відзначив як одне з державотворчих досягнень ухвалення закону про мову.

«Закон про українську мову, який захищає, не утискаючи мови національних меншин, нашу державну мову і створює дуже серйозні мотивації для того, щоб її вивчали і досліджували — це дуже–дуже добре», — впевнений п’ятий Президент.

«Третя позиція — це ухвалення Верховною Радою мого проєкту закону про зміни до Конституції в частині Європейського Союзу та НАТО, який визначає обов’язковість цього елементу зовнішньої політики держави — як повномасштабне членство в Європейському Союзі, повномасштабне членство в НАТО. Це відповідь на позиції зовнішньополітичні, відповідь на позиції безпекові. Яким чином Україна має рухатись, який вектор розвитку держави. Ми покінчили із сумнозвісною політикою багатовекторності, «розброду і шатання». Я думаю, що це надзвичайно важливо», — вважає Порошенко.

— Звільнити «беркутівців» і терористів — означає зруйнувати прямі докази причетності Росії до злочинів… Що ви робите? — застерігає Порошенко.

Він також нагадав, що завдяки його президентським директивам Україна отримала низку важливих перемог у міжнародних судах проти країни–агресора.

«Ніколи в світі ми не мали прецедентів, коли країна, яка є постійним членом Ради Безпеки ООН, країна, яка є другою у світі за військовим потенціалом, визнана офіційно країною–агресором і на неї міжнародними судами накладені санкції.

Це і Міжнародний трибунал в Гамбурзі після акту агресії проти українських Військово–морських сил в Керченській протоці, і перекриття Азовського моря. Це — і факт фінансування тероризму, який був визнаний Міжнародним судом ООН, прийнятий до розгляду і визначена юрисдикція суду ООН проти Російської Федерації за позовом України. І багато–багато інших судів, починаючи від переслідування кримських татар і завершуючи морським трибуналом щодо видобутку газу на українському шельфі. І ці перемоги достатньо важливі», — наголосив Петро Порошенко.

«Головне зараз — не дати зруйнувати міжнародну коаліцію на нашу підтримку»

В інтерв’ю «Прямому» Петро Порошенко розповів і про найбільші загрози, які постають перед країною у 2020–му. «В якості першого виклику я б назвав ерозію міжнародної солідарності з Україною з боку світу. І я вважаю це очевидним головним прорахунком діючої влади, коли така сцементована коаліція, яку я і моя команда будували п’ять років, на сьогоднішній день зазнає такої ерозії. І вже більшими зусиллями продовжуються санкції, і вже захист України відходить з порядку денного міжнародних організацій і наших партнерів. А якщо з’являються — то у скандальному сумнозвісному ключі — так, наприклад, як зараз це відбувається в Сполучених Штатах Америки», — нагадав Порошенко.

«Викликом є і спроба спустити «на гальмах» нашу європейську і євроатлантичну інтеграцію. Хочу наголосити, що в розмовах усе гаразд. Але коли мова йде про те, щоб Президент України брав участь у саміті НАТО в Лондоні у грудні цього року — чомусь він там не з’являється, щоб не дратувати когось. Коли мова йде про те, щоб ми прийняли рішення про включення в порядок денний Плану дій щодо членства в НАТО, надання нам його — ще раз наголошую: це не просто зобов’язання України, а це зобов’язання західних країн–членів НАТО надати нам цей статус після виконання домашньої роботи — то тут теж ми, незважаючи на те, що парламент підтримав постанову мого авторства, до практичної реалізації ще не дійшли», — зазначив п’ятий Президент.

«На жаль, ми бачимо зараз і спроби відновити політичні переслідування із сумнозвісних часів Януковича, і тиск на волонтерів, і тиск на воїнів АТО, і спроби підірвати авторитет армії, і багато–багато чого іншого… Звільнити «беркутівців» і терористів — означає зруйнувати прямі докази причетності Росії до злочинів… Що ви робите?» — застерігає Порошенко.

Він також зауважив, що головним запобіжником проти реалізації цих загроз є чітка позиція українського суспільства.

«Я хочу подякувати мільйонам українців. За те, що вони не дають жодного шансу розвернути країну. За те, що вони не залишаються байдужими і своїми рішучими діями роблять владі певний fine tuning — точне налаштування, яке вказує все ж таки на Європу. Ми не допустимо жодного реваншу, жодного розвороту, жодного реверсу», — переконаний Петро Порошенко.

Відео всієї розмови шукайте за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch? v=l_k0f4FyJQw

Дарія КЛИЧ​.

Telegram Channel