Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Прокурор витягував людей  із машини під водою, а дехто збоку стояв і знімав це на відео...

Він вважає, що вчинив просто по-людськи.

Фото gordonua.com.

Прокурор витягував людей із машини під водою, а дехто збоку стояв і знімав це на відео...

«Серце так гупало, в скронях били слова: «Допоможіть, допоможіть!» — згадує той момент Казбек Тедеєв

Наприкінці лютого цей чоловік врятував подружжя. На київській вулиці якийсь водій не справився з керуванням — й автівка, у якій віз дружину, вилетіла просто у крижану воду Русанівського каналу. Казбек, який проїздив трохи пізніше, зреагував на відчайдушний крик і допоміг їм вибратися. У цей час випадкові свідки замість того, щоб рятувати, фільмували все на телефон

Казбек Тедеєв виявився чоловіком із цікавою біографією і при непоганій посаді — працює в прокуратурі Київської області. І хоч не місце красить людину, все ж ми звикли, що воно іноді не зовсім добре на неї впливає. Тож журналісти оцінили незвичні моменти і зуміли знайти відважного рятівника.

Як з’ясувалося, Казбек справді натерпівся, поки визволяв людей з машини. Дуже стрімко прибувала вода, а він ніяк не міг відчинити вікно. Згадує крижаний холод і страх: «Усередині кричала жінка, водія почали хапати судоми, скло не рухалося і я якоїсь миті злякався, що не справлюся». Врешті покинув ідею розбити його руками та підважив нігтями. Коли йому це вдалося — взявся розгойдувати і в якийсь момент скло тріснуло.

«Мене, чесно кажучи, теж судома схопила. Я, звісно, плаванням у дитинстві займався, але точно не зимовим. Ми ледве–ледве відстебнули паски безпеки, я за пояс цього хлопця через вікно дістав, якось добрались до берега», – розповів прокурор. Та навіть коли допоміг людям вибратися, згадує, «серце так гупало, а в скронях били слова: «Допоможіть, допоможіть!».

Якщо хочете похвалити мене, не пишіть «Герой», просто скажіть «Людина». Для мене герої — це люди, які віддають життя, захищаючи країну.

Казбек Тедеєв приїхав в Україну з Росії ще до нападу «зелених чоловічків» на Крим. За національністю він — осетин. Дитинство його минуло у Російській Федерації, часто і надовго сім’я приїздила жити у кримську Алушту, де тренувався батько. (Елкана Тедеєва називають спортивною легендою Осетії, бо досяг значних висот у вільній боротьбі.) Однак після його смерті мати з трьома дітьми повернулася у Владикавказ. Тедеєв вивчився на юриста, працював слідчим. Однак з часом покинув любиму роботу, а потім і країну. Тепер каже, що через Беслан. (Мова про теракт у північносетинському місті в 2004 році, коли терористи захопили заручників у бесланській школі. Тоді загинуло 314 людей, 186 із яких — діти.)

Казбек як рядовий слідчий, що брав участь у розслідуванні, бачив, що завдання знайти організаторів і замовників навіть не ставили. Не зрозумів він також, чому міліція пропустила в місто стільки чоловіків прикметної зовнішності на вантажівках без огляду. Єдиного терориста, якого взяли живим, засудили до довічного ув’язнення. Тож він вважає трагедію спланованою і не хоче працювати у лавах такого правосуддя.

В Україну його покликав двоюрідний брат Ельбрус Тедеєв — олімпійський чемпіон-2004 під синьо–жовтим прапором, який, щоправда, потім став відомим як забіякуватий народний депутат–спортсмен від Партії регіонів.

Казбек спершу подався у добре знайомий Крим і після добрячих перевірок українських спецслужб таки почав працювати в прокуратурі. З початком війни мусив переїхати до Києва, бо він — за Україну. Але на роботу його не брали аж півтора року. Натякали: якби змінив прізвище — щоб не таке, як у регіонала… Врешті врахували досвід і заслуги й працевлаштували в Київській прокуратурі. Зокрема, взяли до уваги, що він допоміг втекти з Криму своєму керівникові, який єдиний з усіх прокурорів–начальників одягав українську форму, коли півострів захопили росіяни.

До речі, Казбек Тедеєв розслідував справу про зникнення золотого батона з резиденції Януковича. На запитання «Куди подівся скарб?», каже, що справу давно закрили, бо він був не золотим. Мовляв, спеціальна експертиза показала, що зі щирого золота така булка мала б важити щонайменше 16 кг. Більш не сказав нічого.

Загалом цей прокурор є відважним не тільки на вулиці. Торік улітку він приходив у відоме видання «Гордон», щоб поскаржитися на своє начальство. Переконував, що свідомо хоче винести сміття з хати. Зокрема, розповів, що один із керівників змушував його змінювати хід кримінальних справ. Тож Тедеєв після невдалої спроби вирішити все «у прокурорській хаті» подав до суду. А до журналістів відомого видання прийшов для того, щоб його колеги, які опинилися у схожій ситуації, брали з нього приклад і перестали замовчувати неподобства. Ось що каже Казбек: «В Україні дуже багато порядних і чесних прокурорів, поліцейських! Вони перевантажені роботою… Я дуже багатьох таких бачив і дуже їх поважаю. Просто закликаю, щоб не боялися говорити, коли з вами поводяться незаконно». Вважає, як будуть так робити, то суспільство не думатиме, що всі у правоохоронних органах «продажна й бездушна наволоч».

Можна зробити додатковий висновок про цього чоловіка ще й із його реакції у соцмережі «Фейсбук» на хвалебні репліки людей, що він — рятівник і вчинив героїчно. Казбек коментує: «Якщо хочете похвалити мене, не пишіть «Герой», просто скажіть «Людина». Для мене герої — це люди, які віддають життя, захищаючи країну».

Хоча Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомила, що Казбека Тедеєва номінують на звання «Герой–рятівник року».

За матеріалами gordonua.com, segodnya.ua, facebook.com.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel