Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Ціни на нафту допомогли розвалити СРСР.  Ех, ще б із Росією так…

Цікаво, чим відповість Путін аравійцям?

Фото znaj.ua.

Ціни на нафту допомогли розвалити СРСР. Ех, ще б із Росією так…

Найрезонансніші події в житті країни та світу очима наших журналістів

За день нафта подешевшала на 30% — це найбільше падіння з 1991 року

Такий обвал стався 9 березня, коли чорне золото коштувало 31,02 долара за барель

Наступного дня, щоправда, ціна трішки підскочила — до 36,87 долара за барель, але це все одно — найдешевше з 2016 року. Нагадаємо, що у 2013-му напередодні збройної агресії щодо України Росія купалась у валюті, продаючи нафту аж по 105 «зелених». Різке падіння цін спровокувало те, що виробники нафти не змогли домовитись про зменшення обсягів її видобування (це дало б змогу тримати вищі ціни). Дійти згоди завадила позиція Росії. Після цього Саудівська Аравія фактично оголосила Кремлю нафтову війну — заявила, що різко нарощує видобуток чорного золота і дає клієнтам знижки.

Це добра новина для нас. По–перше, низькі ціни роблять біднішою Росію, адже у свій бюджет Москва заклала ціну у 42,4 дол./бар. А якщо така вартість нафти протримається кілька років, то Кремль проїсть свої золотовалютні запаси і, можливо, менше витрачатиме на танки. По–друге, в Україні на кілька гривень може подешевшати бензин. Але це все станеться, якщо Саудівська Аравія не увімкне задню…

 

На окупованому Донбасі єдиною «державною» мовою залишили російську

У терористичному утворенні «Донецька народна республіка» кремлівські загарбники вилучили зі своєї так званої конституції згадку про українську мову

Загарбники внесли поправку, яка закріпила за російською статус єдиної «державної». Зрозуміло, що ні в окупованому Донбасі, ні в окупованому Криму українська мова все одно не мала шансів на розвиток. Але якщо на півострові хоча б для годиться оголосили українську державною, то на Донбасі і від цього відмовились. Чому так? Відповідь дає журналіст та публіцист Віталій Портников: «Тому що Донбас — це зона воєнних дій, а не самопроголошена республіка. Це зона війни проти України і проти українців. Гарячої — коли обстрілюють. І холодної, культурної — коли виганяють з української землі українську мову. І цю війну Володимир Путін не закінчить ані через рік, як про це мріє Володимир Зеленський, ані через п’ять».

 

Четверта православна церква світу визнала ПЦУ!

У день Торжества Православ’я, 8 березня, у храмі Святого Георгія в Стамбулі відбулось співслужіння Вселенського Патріарха Варфоломія та Кіпрського архієпископа Хризостома, під час якого виголошувались імена предстоятелів помісних церков за диптихом

Серед них було й ім’я митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Це означає фактичне визнання Православної церкви України з боку Кіпрської православної церкви. Очевидно, що незабаром воно буде оголошено офіційно. Тим паче, що напередодні, 6 березня, Архієпископ Хризостом заявив, що для нього не становить проблеми визнати ПЦУ.

Нагадаємо, що лише протягом року існування Української церкви, крім Вселенського патріархату, її визнали Елладська (Грецька) церква та Олександрійський патріархат — традиційно друга після Вселенського патріархату церква.

 

«Проломи череп»: в Україні нова смертельна гра у школах

Підлітки просто божеволіють від цього челенджу. Вони його сприймають як нешкідливий прикол

 

 Батьки б’ють на сполох через нову небезпечну гру, яка відома під назвами «Підсічка», Jump Challengе («Стрибок челендж») або Skull Breaker Challenge (челендж «Проломи череп»).

Суть розваги полягає в тому, що діти збираються в команду з трьох осіб. Один із підлітків робить кілька кроків уперед і підстрибує. У цей момент двоє інших, що стояли ззаду, ногами б’ють його по ногах (на фото). Дитина падає і вдаряється головою. Все це школярі знімають на мобільні телефони, після чого викладають відеоролики в популярну соцмережу TikTok.

Мешканка Житомира Надія повідомила «Фактам», що її 14–річна донька сама розповіла про цю гру. «Хлопці з їхнього класу це вже робили. Один розбив голову. Але в тому, що це був челендж, діти нікому не зізналися. Вчительці і медсестрі постраждалий підліток сказав, що просто впав. При цьому його однокласники, незважаючи на наслідки, були дуже задоволені відзнятим відеороликом і радісно виклали його в соцмережу», — зазначила жінка.

Застережіть дітей, адже це справді дуже небезпечна гра!

 

Якутія і Татарстан виступили проти надання російському народу особливого статусу

Представники громадських організацій Республіки Саха (Якутія) написали лист президенту РФ Володимиру Путіну, висловивши незгоду з приводу можливого запровадження в конституцію країни поняття «народ, що утворює державу», як пропонується назвати російський етнос

«Впровадження до основного закону поняття «народ, що утворює державу», яке розділятиме народи Росії на один головний та інші другорядні, є найнебезпечнішим і безвідповідальним соціальним експериментом», — наголошується у відкритому листі Конгресу народу саха (Республіка Саха (Якутія) — найбільший за розмірами адміністративний суб’єкт у Росії — її територія вп’ятеро перевищує територію України. — Ред.). Зі схожою заявою також виступили у Татарстані, де пропонованими змінами невдоволений головний муфтій Каміль Самігуллін та Форум татарської молоді, що об’єднує 120 організацій поволзьких татар в усьому світі.

Сміливо. Але чому мовчать Чечня, Дагестан, Тува, Калмикія, Башкирія та інші національні утворення в РФ?


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel