Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
З буряком — ​не лише вінегрет…

Фото goodhause.com.ua.

З буряком — ​не лише вінегрет…

Усім відомо, що страви із цим пурпуровим коренеплодом і корисні, і смачні. А завдяки унікальній комбінованості буряка з морквою, цибулею, яблуками, чорносливом, горіхами, цитрусовими, часником, хроном, бобовими, грибами тощо можна створювати і прості салати, що підійдуть до будь–якого гарніру, і вишукані наїдки, які не соромно подати навіть на святковий стіл. Чимало рецептів із цим овочем стануть у пригоді в період посту і допоможуть урізноманітнити повсякденне меню

 

 «Пікова дама»

Завдяки пікантному поєднанню буряка з яблуками, чорносливом, горіхами та часником страва має особливий смак. Салат можна заправляти на власний розсуд олією (найкраще оливковою), сметаною, майонезом, йогуртом з гірчицею

Інгредієнти: 1 варений буряк, 35 г волоських горіхів, 35 г чорносливу, 1 солоний огірок, 1 яблуко, 80 мл сметани, 2 зубці часнику.

Приготування. Солоні огірки дрібно наріжте. Чорнослив залийте водою на 10 хвилин, потім вийміть з води, обсушіть, видаліть кісточки і нашаткуйте соломкою. Очищені яблуко та буряк натріть на крупній тертці. Пропустіть часник через прес. Горіхи злегка підсушіть у духовці і подрібніть блендером. У мисці змішайте всі інгредієнти і заправте сметаною (можна замінити на майонез або оливкову олію). Викладіть у салатник, зверху посипте подрібненими горіхами.

 

 

 

 Вінегрет з печерицями

Один із варіантів добре всім відомого салату. За бажанням можна, як і в класичний, додати варену квасолю — ​буде ситнішим

Інгредієнти: 3 бульби, 1 морквина, 2 буряки, 2 солоні або мариновані огірки, 100 г свіжих печериць, 1 помідор, 1 яблуко, 1 ст. л. яблучного оцту, зелена цибуля, олія, сіль та перець — ​за смаком

Приготування. Відваріть буряк, картоплю і моркву, почистіть. Гриби наріжте кубиками й обсмажте на олії. Відварені овочі, огірки та яблука поріжте кубиками, зсипте в миску, туди ж додайте печериці і подрібнену зелену цибулю. Змішайте оцет з невеликою кількістю олії, і посмачіть салат  добре вимішайте. Зверху притрусіть зеленню.

 

 

 

 «Підвечірок»

Простий, низькокалорійний, корисний, оригінальний, пісний — ​одним словом, ідеальний салат. Яблуко гармонійно доповнює смак буряка, а хрін додає легкої пікантності

Інгредієнти: 2 середні буряки, 1 яблуко, 1 ч. л. хрону, гарбузове насіння — ​за смаком, 0,5 ст. л. лимонного соку, 1–2 ст. л. соняшникової олії, кілька гілочок петрушки, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Буряки загорніть у фольгу і запечіть у духовці при 180 °C близько години. Охолодіть. Наріжте буряки та яблуко слайсами (тоненькими скибочками), полийте лимонним соком, заправте салат хроном, добре змащуючи кожен шматочок буряка і яблука. Посоліть, поперчіть, заправте олією, посипте гарбузовим насінням і подрібненою петрушкою.

 

 

 

 Овочево–апельсиновий

Вишуканий салат, що сподобається навіть гурманам

Інгредієнти: 4–5 морквин, 2 буряки, 2 апельсини, 4 ст. л. оливкової олії, сіль, перець — ​за смаком, 1 ст. л. насіння кунжуту, невеликий пучок кінзи.

Приготування. Вимийте і почистіть овочі. Моркву поріжте брусочками, буряк — ​на невеликі шматки. Відваріть моркву на пару протягом 5 хвилин. Так само проваріть окремо буряк. Завдяки роздільному приготуванню морква не зафарбується в червоний колір. Викладіть овочі на деко, полийте 2 ст. л. олії і посипте сіллю та перцем. Запікайте при температурі 200 °C 30–40 хвилин. Натріть цедру 2–х апельсинів на тертці. М’якоть цитрусів очистіть від білих плівочок і наріжте невеликими шматочками. Протягом кількох хвилин підсушіть насіння кунжуту на розігрітій сковороді, постійно помішуючи. Злегка остудіть запечені овочі, змішайте їх із цедрою та апельсинами, полийте олією і за потреби підсоліть. Перед подачею посипте салат кунжутом і листям кінзи.

 

 

 

 «Оригінальний»

Цей салат — ​одне з нещодавніх відкриттів знаного кухаря Євгена Клопотенка. Поєднання овочів з ягодами і фруктами йому дуже подобається, а для врівноваження смаку додає солону фету і пряну руколу. І трохи волоських горіхів — ​щоб хрустіли

Інгредієнти: 200 г буряка (запеченого або вареного), 100 г вишень (свіжих або заморожених), 100 г руколи, 150 г фети, 1 ст. л. оливкової олії, 30 г волоських горіхів, 30 г цукру, 1 паличка кориці, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Вишні розморозьте при кімнатній температурі. Покладіть ягоди в невелику каструльку, додайте цукор, паличку кориці і трохи води, щоб вона лише покрила ягоди. Проваріть на середньому вогні протягом 5 хвилин, після чого шумівкою вийміть вишні із сиропу. Буряк і фету поріжте чималими шматками, додайте руколу, підсушені горіхи і вишні. Посоліть, поперчіть і вимішайте, заправивши оливковою олією.

 

 

 

 Пряний із медовою заправкою

Салат із хрумких свіжих овочів не тільки смачний, а й корисний, а особливістю страви є медово–лимонна заправка

Інгредієнти: 3 морквини, 1 буряк, 70 г родзинок, 0,5 ч. л. паприки, ¼ ч. л. меленого кмину, ¼ ч. л. кориці, сіль за смаком, щіпка меленого каєнського перцю, 2 ст. л. лимонного соку, 2 ч. л. меду, кілька гілочок м’яти.

Приготування. Натріть свіжу моркву і буряк на крупній тертці, додайте попередньо запарені родзинки. Для заправки змішайте паприку, кмин, корицю, сіль та перець. Додайте до спецій лимонний сік, мед і перемішайте все до однорідної консистенції. Полийте салат готовою заправкою, ретельно вимішайте і поставте його на годину в холодильник, щоб настоявся. Перед подачею додайте подрібнену м’яту і ще раз перемішайте.

 

 

 

 Салат під часниковим соусом

Проста страва на будень із пікантними нотками

Інгредієнти: 2–3 варені буряки середньої величини, 2 яблука, 1 велика цибулина салатна, 3 зубки часнику, 100 г сметани, майонезу або йогурту, сіль, перець — ​за смаком.

Приготування. Готуємо соус: подрібнити часник, додати сметану або йогурт та спеції за смаком. Все ретельно перемішати. Попередньо відварений буряк очистити, натерти на грубій тертці, яблука так само, цибулю дрібно нарізати. Всі інгредієнти змішати, заправити часниковим соусом та дати настоятися 10–15 хвилин.

 

 

 

 «Вітамінний»

Корисний салат із незвичним поєднанням овочів і фруктів

Інгредієнти: 1 груша твердих сортів, 1 буряк, 1 морквина, сіль, мелений перець — ​за смаком, лимон, апельсин, оливкова олія — ​для заправки, насіння льону чи кунжуту — ​для оздоблення.

Приготування. Буряк і моркву помити, почистити і сирими натерти на тертці для корейської моркви. Грушу також. На сухій сковорідці підсмажити насіння льону чи кунжуту. Зробити заправку для салату: трохи лимонної цедри змішати з соком половини лимона, з 2 ст. л. апельсинового соку, посолити і поперчити. Перемішати і трохи збити виделкою. Акуратно перемішати буряк, моркву і грушу, перекласти в салатницю і полити заправкою. Зверху посипати смаженим насінням.

 

 

До речі

Буряк — ​унікальний овоч. Якщо протягом двох тижнів щоденно вживати не менше 50 мл бурякового соку або близько 100 г варених буряків, вдасться відчутно підвищити рівень гемоглобіну. А як здорово можна схуднути!

 

 

Анекдот до теми

Коханий, я хочу шубу…

Моя ж ти господинька!.. Став швиденько буряки, моркву і картоплю варити, а я бігом у супермаркет по оселедця…

 

Telegram Channel