Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Ще й досі дехто твердить,  що Юрія Гагаріна викрали інопланетяни...

Пошуки уламків літака тривали понад 3 години.

Фото sm-news.ru.

Ще й досі дехто твердить, що Юрія Гагаріна викрали інопланетяни...

52 роки тому, 27 березня 1968–го, в авіаційній катастрофі загинув перший космонавт

У Радянському Союзі він був другим за популярністю — після Леніна. Його іменем називали вулиці, кораблі і навіть міста. Він став легендою ще за життя. В історію увійшла знаменита гагарінська усмішка. Перший політ із людиною на борту тривав усього 108 хвилин. Але космонавт №1 справді став першовідкривачем нової сторінки в історії людства

 

 СРСР ще толком не встиг відбудувати зруйновану країну, адже минуло лише 16 літ після закінчення Другої світової війни, але включився у гонку за лідерство зі Штатами. У наших селах ще не було електрики, зате комуністична імперія вже мала ядерні балістичні ракети і 12 квітня 1961 року відправила Гагаріна в космос. На цю  програму витрачали мільярди карбованців. Злиденним людям впарювали ідею, що ми живемо найкраще, адже у «советских людей своя собственная гордость».

Щодо того, як загинув 34–річний Герой Радянського Союзу Юрій Гагарін, то доводилося натрапляти на різні версії: від фантастичних до політичних. На цю тему навіть знято з десяток документальних фільмів, у цих «шедеврах» якісь божевільні «контактери» з позаземними цивілізаціями цілком серйозно розповідають, що космонавта викрали іно­планетяни.

Правду стали оприлюднювати вже після розпаду СРСР. Відомо, що Гагарін загинув на літаку МіГ-15УТИ (навчально–тренувальний винищувач з подвійним керуванням — «спарка»). До загибелі льотчик–космонавт здійснив 18 польотів загальною тривалістю понад сім годин.

Щоб отримати дозвіл на самостійне керування найновішим на той час військовим літаком, Юрій Гагарін повинен був виконати програму підготовки з льотчиком–інструктором, командиром полку, Героєм Радянського Союзу Володимиром Серьогіним. Йому залишилося здійснити лише два спільних контрольних вильоти.

27 березня 1968 року о 10.18 обидва пілоти злетіли з підмосковного аеродрому Чкаловський. Цікаво, що виконувати завдання вони мали не менше 20 хвилин, але вже о 10.30 Гагарін доповів, що закінчують політ і попросив дозвіл розвернути літак та повернутися на базу. Після цього зв’язок із МіГом перервався.

Пілоти намагалися ухилитися від іншого літака, з можливим потраплянням у його вихровий потік. Внаслідок цього МіГ-15УТИ Гагаріна і Серьогіна зірвався у плоский штопор.

Коли стало зрозуміло, що у літака вже мало закінчитися пальне, в зоні польотів почалися пошуки, які тривали понад 3 години. О 14.50 одному з вертольотів вдалося виявити уламки літака МіГ-15УТИ приблизно за 65 км від аеродрому, в районі села Новоселово, за 18 км від міста Киржача Володимирської області Росії. Вранці наступного дня на гілці дерева знайшли клаптик льотної куртки Гагаріна з талонами на харчування. Згодом виявили гаманець із правами водія і фотографією конструктора ракетно–космічної техніки Сергія Корольова.

Після авіакатастрофи було створено Державну комісію, яка налічувала кілька тисяч фахівців. Вони дуже ретельно працювали у багатьох напрямах: досліджували підготовку екіпажу, перевірку організації та забезпечення польотів, технічний стан літака та фізичне здоров’я Гагаріна і Серьогіна. Окрема комісія КДБ проробляла варіанти теракту та замаху на життя першого космонавта.

Офіційні висновки комісії були такими: екіпаж через зміну повітряної обстановки зробив різкий маневр і зірвався в штопор. Намагаючись вивести машину в горизонтальний політ, пілоти зіткнулися з землею і загинули. Відмов або несправностей техніки не виявили. Хімічний аналіз останків тіл і крові льотчиків сторонніх речовин не знайшов. При цьому комісія КДБ доповіла про численні порушення наземного персоналу аеродрому. Звичайна радянська халатність, про яку пам’ятає старше покоління.

До 50–річного ювілею польоту Юрія Гагаріна в космос у 2011–му були розсекречені висновки Держкомісії про можливі причини його загибелі. Згідно з цими документами, найімовірнішою причиною падіння літака став різкий маневр, коли він ухилявся від кулі–зонда. І це привело до того, що МіГ потрапив у критичний режим польоту і після цього впав.

Ще одне дослідження групи фахівців показало, що ж все‑таки стало причиною такого різкого маневру. Вони висунули версію, що пілоти намагалися ухилитися від іншого літака, з можливим потраплянням у його вихровий потік. Внаслідок цього МіГ-15УТИ Гагаріна і Серьогіна зірвався у плоский штопор. Перебуваючи в хмарах, льотчики не могли бачити реальної висоти, тому користувалися неточними метеорологічними даними і показами приладів. Пілоти сподівалися, що встигнуть вивести літак із падіння, але запас висоти виявився недостатній. Після виходу з хмар катапультуватися було вже пізно.

Найновіша інформація підтвердила цей факт, який розглядався лише як версія. У 2013 році льотчик–космонавт Олексій Леонов повідомив, що в результаті розсекречення документів слідчої комісії ця гіпотеза повністю підтвердилася: в зоні польоту Гагаріна і Серьогіна несанкціоновано виявився літак Су-15, який пройшов на відстані 10–15 метрів від їхнього МіГа і тим самим загнав останній у спіраль, вийти з якої льотчики не встигли.

Цілком правдоподібний варіант, тому не слухайте доморощених експертів, які краще за всіх знають.

P. S. Як стало відомо, в Росії 17 березня у 84–річному віці померла Валентина Гагаріна — дружина першого космонавта, яка народила йому двох доньок: Олену (1959) і Галину (1961).

Костянтин МОРОЗ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel