Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Не боровики, звісно, та все ж…

Фото ukr.media.

Не боровики, звісно, та все ж…

Ні для кого не секрет, що найкращі гриби – білі. Та де ж їх зараз узяти? А печериці – ось вони, майже в кожному супермаркеті на полицях. Тож якщо вам заманулося грибочків, не сумнівайтеся: шампіньйони смакуватимуть і в перших стравах, і в закусках, і в печенях, пирогах, підливах, піцах тощо

А ви знали, що…

У печерицях дуже багато білка (аж 4,3 г на 100 г продукту), а калорійність їх — усього 27 ккал, тому ці гриби сміливо можна включати в раціон навіть тим, хто худне.

 Багаті на незамінні амінокислоти (пантенолова і лінолева кислоти, біотин), вітаміни РР, В5, калій, фосфор і кальцій, а також фолієву кислоту.

Отруїтися печерицями неможливо — вони не містять жодних отруйних речовин. Тож їх можна вживати навіть сирими, термічно не обробленими.

Єдине, за чим потрібно уважно стежити, — це свіжість. Свіжий гриб світлий, без темних плям, на дотик пружний і твердий, із сильним грибним запахом. Розмір може бути різним: маленькі підійдуть для маринування, великі зручні для нарізання чи фарширування.

Із заморожених шампіньйонів також можна приготувати смачні страви. Вибираючи заморожені печериці в упаковці, спробуйте розглянути їх уважніше: вони мають бути світлими і без крижаної кірки.

 

Крем-суп

 

 Інгредієнти: 0,5 кг печериць, 600 мл бульйону курячого, 2 цибулини, 1 скл. вершків, 2 ст. л. масла вершкового, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. олії, сіль та перець чорний мелений – за смаком.

Приготування. Печериці і цибулю нарізаємо середніми шматочками, обсмажуємо на маленькому вогні протягом 15–20 хвилин, періодично помішуючи лопаткою, трохи охолоджуємо і подрібнюємо у блендері з третиною бульйону до стану пюре. У каструлі на маленькому вогні розтоплюємо вершкове масло, всипаємо борошно і смажимо 2 хвилини. Додаємо підготовлені шампіньйони з цибулею, решту курячого бульйону і на сильному вогні доводимо до кипіння. Потім зменшуємо полум’я до середнього і варимо суп 5–7 хвилин. Вливаємо вершки, солимо, перчимо за смаком, знову доводимо до кипіння і знімаємо з плити. Готовий крем-суп наливаємо у порційні тарілки і гарячим подаємо з грінками. Можна прикрасити свіжою зеленню.

До речі

Щоб приготувати грінки, батон наріжте на скибочки або кубики і підрум’яньте в розігрітій сковороді з олією або на бляшці в духовці.

Щоб суп не був занадто темним, не пересмажте гриби з цибулею, уважно стежте за їх готовністю.

Такий крем-суп буде смачним із будь-яких грибів, а також із сушених.

Замість курячого бульйону можна використати овочевий або просто кип’ячену воду, але тоді смак страви буде не таким насиченим.

 

Салат із квасолею, сухариками і грибами

 

 Інгредієнти: 400 г червоної вареної або консервованої квасолі, 250 г маринованих шампіньйонів, 1 пачка білих сухариків, 150 г твердого сиру, пучок зелені, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. майонезу.

Приготування. З відкритої банки з грибами злити рідину, гриби викласти в миску (якщо великі – розрізати навпіл або на четвертинки). Квасолю попередньо намочити, зварити, відцідити на друшляк. Зелень дрібно посікти. Часник пропустити через прес. На крупній тертці натерти сир. Висипати сухарики. Змішати інгредієнти, заправивши майонезом, викласти в салатник і притрусити зеленню.

 

Пісний капусняк із грибами

 

 Інгредієнти: 300–350 г квашеної капусти, 250–350 г печериць, 1 морквина, 3–4 картоплини, 1–2 стебла селери, 1 цибулина, 3–4 зубці часнику, 1 ст. л. томатної пасти, 2,5 л овочевого бульйону або води, 2 ст. л. олії, лавровий лист, зелень, мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець – до смаку.

Приготування. Капусту кілька разів промити холодною водою. Печериці порізати пластинками, моркву – соломкою, картоплю – брусочками. У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Додати гриби і готувати на великому вогні ще 4–5 хвилин, потому покласти подрібнений часник, а через 40–45 секунд – капусту, залити бульйоном і довести до кипіння на великому вогні. Варити близько 5 хвилин, тоді всипати картоплю, порізану селеру, вкинути томатну пасту і спеції. Після закипання прикрити кришкою і варити до готовності овочів, дати настоятися 10–15 хвилин і подавати до столу.

У холодильнику їх можна зберігати близько 2 тижнів.

Шампіньйони мариновані

 

  Інгредієнти: 600 г свіжих шампіньйонів, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 2–3 лаврові листочки, 3–4 горошини чорного і 4–5 духмяного перцю, 2 ст. л. оцту, 3–4 зубочки часнику.

Приготування. Гриби миємо, чистимо, великі розрізаємо навпіл або на четвертинки, висипаємо в киплячу воду і варимо 8–10 хвилин. Тим часом в іншій каструлі готуємо маринад: на 0,5 літра води – по 1 чайній ложці солі та цукру, 3–4 горошини чорного і 4–5 духмяного перцю, 2–3 лаврові листочки і доводимо до кипіння. Печериці відціджуємо або вибираємо шумівкою і вкидаємо у маринад. Кип’ятимо в ньому гриби ще 2–3 хвилини, додаємо дрібно нарізаний часник, 2 столові ложки оцту і знімаємо з вогню. Перекладаємо готові шампіньйони разом із маринадом у скляну банку. У холодильнику їх можна зберігати близько 2 тижнів.

 

Фаршировані пшоняною кашею

 

 Інгредієнти: 0,5 скл. пшона, 8–10 печериць, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, 1 помідор, 2 ст. л. тертого твердого сиру, зелена цибуля, сіль та перець.

Приготування. Крупу всипати в каструлю і влити склянку води, довести до кипіння, вилити пшоно з окропом в сито і добре промити під проточною водою. Знову всипати крупу в каструлю, посолити до смаку і залити склянкою води. Поставити на середній вогонь і не накривати кришкою. Приблизно через 10 хвилин після закипання покласти на каструлю кришку і вимкнути вогонь. Гриби почистити, відділити ніжки, дрібно порізати їх і цибулю. Помідор (можна замінити на перець) очистити від шкірки і також дрібно покришити. Розігріти сковорідку з маслом і олією, цибулю підсмажити до прозорості, додати ніжки печериць, а через кілька хвилин помідор, посолити і приправити за смаком. Додати кашу і все ретельно вимішати. Заповнити грибні шапочки фаршем, зверху посипати тертим сиром. Запікати близько 25 хвилин у духовці за температури 180 градусів.

 

Telegram Channel