Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Чому у Польщі вигідно купувати мобільні телефони

За товар, куплений у країні Євросоюзу і вивезений за її межі, покупець має право на повернення податку на додану вартість.

pexels-photo

Чому у Польщі вигідно купувати мобільні телефони

Кожен громадянин своєї (і навіть чужої) країни зобов’язаний сплачувати податок із доходів. У Польщі це 17%, в Україні — 18%, в Чехії — 15%, в Болгарії — 10%, в Румунії — 16%, у Словаччині — 19%. Якщо українець працював, скажімо, в Польщі 183 дні, він тут і сплачує податок. А після декларування своїх доходів на батьківщині — ще плюс 20% рідній Україні. Участь держави важлива тим, що найперше вона створила умови для виїзду на закордонні заробітки — і економічні, і візові

—То я що, повинен подякувати, що зостався в селі без роботи і мусив покинути сім’ю, щоб її утримувати своїми заробітками за кордоном? — закипає чоловік — сусід по купе в поїзді, чуючи цю фразу про вдячність державі за нові можливості.

— Якщо я позичив у сусіда гроші на виготовлення документів і на дорогу, знайшов роботу, рейсовий автобус чи перевізника і на свій страх та ризик вирушив бозна–куди — я що, зобов’язаний державі? Збір, комунальні, кредит заплатив, навчання дитини оплачую, одяг–взуття–харчі — само собою. Щоб гроші переслати в Україну, 20% від суми польському банкові теж «обов’язковий платіж». А мені що залишається? Дірочка від бублика? — голосно виливає душу чоловік.

— Та хто ж нашу державу підтримає, як не ми? — обзивається бородатий дядько. — Щороку 10 мільярдів доларів в Україну даєм? Даєм. Польщу на четверте місце в світі за темпами розвитку підтягли? Підтягли. А потім додому їздимо з подарунками. Один чоловік пів автобуса сумками заставить!

Вигода і покупцеві, і продавцеві: перший отримує 23% коштів, а другий має підтвердження експорту, що дає право на зниження ставки ПДВ до 0% — тобто на зменшення ціни для покупця.

— Ну й хай заставляє. Бо йому вигідно. Я от купив у Польщі мобільний телефон, узяв чек і документ на Tax Free — і мені 23% повернуть! — демонструє свою покупку і документ молодий чоловік.

Справді, згідно із законодавством ЄС за товар, куплений у країні Євросоюзу і вивезений за її межі, покупець має право на повернення податку на додану вартість. Таке правило діє в усіх країнах. На експортні товари ціни без ПДВ. Щоб його повернути покупцеві, існує процедура Tax Free: закупів має бути мінімум на 200 злотих. Кількість назв може бути різна — від 14 до 50. Треба лише при розрахунку або ще до вибору товару уточнити в супермаркеті, бо не всі обслуговують із Tax Free. На касі покупцеві видають чек і спеціальний документ із заповненими паспортними даними. ПДВ повернуть або повністю готівкою при наступному візиті до цього ж магазину, або товаром на суму ПДВ, або за допомогою глобального оператора, тобто в інших містах теж. У торгових мережах «Теско» і «Ашан» Tax Free видають лише ближче до кордону з Україною, Ikea — по всій Польщі. На кордоні потрібно пред’явити товар і документ на Tax Free. Митник ставить штамп, який підтверджує вивезення товару за межі країни. Вигода і покупцеві, і продавцеві: перший отримує 23% коштів, а другий має підтвердження експорту, що дає право на зниження ставки ПДВ до 0% — тобто на зменшення ціни для покупця.

Урок 1:: дякуємо своїй державі за нові можливості.

Урок 2: якщо грамотно вибирати подарунки додому, то 1+1=3 завдяки повернутому ПДВ.

Анастасія ПЕЦЕНЮК, дослідниця європейського заробітчанства

Telegram Channel