Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Ваше завдання —  перенести хворобу легко»

Відомий латвійський лікар Петеріс Апініс вважає, що переважній більшості людей доведеться «познайомитися» з COVID-19, але полегшити перебіг недуги – в наших силах.

Фото delfi.lv.

«Ваше завдання — перенести хворобу легко»

Такою є рекомендація щодо коронавірусу головного редактора журналу «World Medical Journal» Всесвітньої асоціації лікарів та журналу «Latvijas Ārsts» Латвійського товариства лікарів, доктора медичних наук Петеріса Апініса

На своїй сторінці у фейсбуці латвійський лікар російською мовою виклав поради, як уникнути важких наслідків пандемії. Пропонуємо тези його допису.

Провідні епідеміологи та інфекціоністи світу визнали, що поширення коронавірусу SARS 2 фактично неможливо зупинити. Щонайменше 2/3 жителів земної кулі в легкій або важкій формі (чи взагалі без симптомів) перехворіють Covid-19. «Усіх моїх пацієнтів, усіх читачів цієї статті я прошу зрозуміти, що карантинні заходи продовжують епідемію, розвантажують роботу лікарень, дають змогу зосередитися на важких хворих, але вони не скасовують пандемію. З найбільшою ймовірністю вам доведеться зіткнутися з вірусом SARS 2. Але хвороба Covid-19, викликана коронавірусом, не означає смерть. Кожен, хто піклується про своє здоров’я, може перехворіти цією недугою по можливості легко», — вважає Петеріс Апініс і дає прості й доступні поради.

1. Необхідно лікувати свої хронічні захворювання, щоб коронавірус не зустрів вас у лікарні. Ви повинні ретельно дотримуватися вказівок лікаря як щодо режиму, так і щодо дієти, а також пунктуально вживати всі призначені препарати. Коронавірус загрожує життю людей, які недостатньо стабілізують цукровий діабет, не лікують астму, хронічну обструктивну хворобу легенів або серцеву недостатність. Під час епідемії вірусу всім, хто має хронічні захворювання, необхідно звернутися до свого фахівця (ендокринолога, кардіолога, гастроентеролога), і обов’язково дотримуватися його рекомендацій.

2. Ходити, бігати, їздити на велосипеді на свіжому повітрі щодня. Працювати на городі. Тільки так званий непрямий імунітет допоможе вам легко перехворіти Covid-19. Зміцнювати організм потрібно фізичними навантаженнями, раціональним харчуванням і перебуванням на свіжому повітрі. Бажано знайти можливість щодня гуляти лісом або парком, бігати або кататися на велосипеді щонайменше одну годину. Жоден урядовий карантинний захід не має такої ефективності, як активний рух на свіжому повітрі.

Коронавірус загрожує життю людей, які недостатньо стабілізують цукровий діабет, не лікують астму, хронічну обструктивну хворобу легенів або серцеву недостатність.

3. Тренувати грудну клітку і займатися дихальними вправами кожен день. Коронавірус, як правило, загрожує епітеліальним клітинам дихальних шляхів або альвеолярним клітинам легенів. Найкраще вірус почувається там, де є знижений потік повітря — у верхніх сегментах легень та в сегментах знизу ближче до діафрагми. В зайнятих у диханні сегментах легень живуть різні бактерії, які можуть швидко перетворити викликану вірусом хворобу на бактеріальну пневмонію і сепсис. Ці бактерії повинні бути вентильовані правильними дихальними вправами. Їх вам може підказати будь–який фізіотерапевт, є вони і в інтернеті. Правильний діафрагмальний спів також вентилює легені.

Так само, як вентилювати легені, потрібно вентилювати житлові та робочі приміщення. А людям із хронічними захворюваннями та літнім пацієнтам слід обговорити із сімейним лікарем необхідність щеплення пневмококовою вакциною.

4. Не кашляти, не чхати, не кричати (і не співати) поруч з іншими. Дотримуйтеся дистанції у два метри і не спілкуйтеся з незнайомою людиною довше десяти хвилин, адже можливість зараження визначає час розмови і відстань контакту з інфікованою особою. Пам’ятайте, що коронавірус може переноситися не тільки крапельками у повітрі, але також через поцілунки і під час сексу.

5. Рекомендації щодо профілактики та лікування беріть із перевірених джерел.

Не вірте рекламі дивовижних антивірусних вітамінів, гомеопатичних засобів і харчових добавок. Споживайте рослинні продукти, які потенційно багаті фітонцидами — це часник, цибуля, салат, шпинат, капуста тощо.

6. Не зловживайте алкоголем! Дозволено не більше однієї дози (келих вина) на день. Спиртне відкриває для вірусу ворота дихальних шляхів та пригнічує захист організму. Як дезінфекційний засіб знадобиться розчин спирту міцністю щонайменше 60 градусів: ним потрібно протирати руки і поверхні.

7. Не куріть! Комбінація коронавірусу та тютюнових виробів — це прямий шлях до патологоанатома. Дослідження китайських учених свідчать про те, що різниця між смертністю чоловіків і жінок залежить від кількості викурених сигарет. Пасивне куріння, а також сучасна мода на електронні цигарки в поєднанні з вірусом є реальною загрозою для життя.

8. Засоби захисту. Маска для обличчя діє лише в тому випадку, якщо її одягли обидві особи (носій хвороби і потенційний реципієнт). Респіратори залишаємо медичним працівникам — у них тісний контакт із хворими. Хорошим способом захисту від вірусу є окуляри. Найкращими є такі, які використовують пляжні волейболісти. Якщо у вас є вибір — лінзи або окуляри — ще кілька місяців користуйтеся окулярами.

У магазині та інших громадських місцях, де доводиться торкатися різних предметів та речей, варто одягати гумові або латексні рукавички. Але найголовніше — не чіпати руками рота, носа, вух і не терти очі.

9. Стерилізуйте поверхні і приміщення. У приміщеннях, де перебувала людина з підтвердженим Covid-19 або потенційно хвора коронавірусом, важливо ретельно очищати і дезінфікувати всі предмети і поверхні, наприклад, дверні ручки, кнопки ліфта, крани, стіни і вікна в туалетах і ванних кімнатах, а також телефони, планшетні комп’ютери. Для обробки невеликих площин рекомендується використовувати 70 % розчин етилового спирту. Білизну краще прати при максимально високій температурі.

10. Часто мийте руки милом або користуйтеся дезінфікувальним розчином.

А особливо після відвідування супермаркету, громадського транспорту і туалету. Замість того, щоб помити руки в громадському місці, скористайтеся серветками зі стерилізувальним розчином.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel