Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Не розтовстіти у час карантину допоможе відпочинок від їжі

Ефективність методу інтервального голодування залежатиме від вашої самодисципліни.

Фото antikor.com.ua.

Не розтовстіти у час карантину допоможе відпочинок від їжі

Навіть якщо ви не байдикуєте, а працюєте дистанційно, пораєтеся в хаті, турбуєтесь про близьких — ризик набрати зайві кілограми дуже великий. Жіноцтво тепер більше часу проводить на кухні, готуючи і «дегустуючи» наїдки. Саме тому для багатьох наших читачів у період самоізоляції актуальна тема схуднення. Допомогти в цьому може інтервальне голодування. В чому його суть?

Можна все, але тільки в певні години

Багатьом ця методика сподобається, адже не потрібно повністю відмовлятися від улюблених смаколиків. Важливо лише споживати їх у визначений період доби. Для початку спробуйте найлегший варіант інтервального голодування: упродовж 14 годин утримуйтеся від їжі, дозволяється лише пити воду. А з 9–ї ранку до 19–ї вечора харчуйтеся, як звичайно.

Коли звикнете, завдання можна ускладнити. Практикуйте 16 годин голодування, а у проміжку між 10–ю і 18–ю годинами 3—4 рази встигнете поїсти.

Для тих, хто має велику силу волі, є схема, розроблена дієтологом Майклом Мослі: 5 днів на тиждень можна споживати все, що хочеться, а ось 2 дні бажано провести лише на воді.

Люди, які практикують інтервальне голодування, розповідають, що вони з часом відчувають оздоровчий ефект, більший запас енергії, гарний настрій. Їхній організм отримує менше калорій, і вони позбуваються зайвих кілограмів за кілька місяців. Окрім цього, знижується ризик діабету II типу, нормалізується кров'яний тиск і поліпшується загальний стан серця і судин, гальмується ріст пухлинних клітин, активізується робота мозку. Згідно з дослідженнями на тваринах, інтервальне голодування сприяє поліпшенню пам'яті, цей спосіб харчування здатний зменшити прояв симптомів хвороби Альцгеймера.

Люди, які практикують інтервальне голодування, розповідають, що вони з часом відчувають оздоровчий ефект, більший запас енергії,  гарний настрій.

Однак, важливо звернути увагу на деякі застереження. Якщо ви звикли «заїдати стрес», то контролюйте себе, щоби після цілоденного утримання не спожити більше норми і не страждати від проблем зі шлунком.

Коли голодуєте, дуже активно займатися спортом не варто. Можливі запаморочення та низька ефективність тренувань.

Не підходить ця методика людям, що страждають від гастриту, виразки шлунка, панкреатиту, хворим на цукровий діабет. Введення інсуліну на тлі голоду може критично знизити рівень цукру в крові. Вагітним жінкам також не варто експериментувати, їм необхідно дотримуватися звичного, повноцінного, хоч і не надмірного, харчування.

Відкриття, оцінене Нобелівською премією

Методика інтервального голодування базується на винаході японського вченого Йосинорі Осумі, який досліджував механізм аутофагії («самопоїдання») — процесу, що відбувається у клітинах. Неправильно «згорнуті» білки, віруси та бактерії, які ослаблюють імунну систему, потрапляють в лізосоми і піддаються знищенню. Лізосома нагадує пухирець всередині клітини із ферментами, які знешкоджують зайве. Таким чином в організмі відбувається «прибирання», що запобігає утворенню злоякісних пухлин, інших захворювань.

Цей процес проходить у нашому тілі постійно, але повільно. Активізує аутофагію низка чинників, з–поміж яких — голодування, обмеження калорій та фізичні навантаження.

Йосинорі Осумі отримав у 2016 році Нобелівську премію з медицини саме за відкриття та опис молекулярних та фізіологічних механізмів аутофагії, яку запускає голод. Відомо, що з віком при регулярно високих рівнях інсуліну в організмі, коли ми часто їмо солодощі, здобу, інші висококалорійні страви, процеси знешкодження «сміття» в клітинах нашого організму сповільнюються. І навпаки — коли ми голодні, коли немає інсуліну, а натомість є гормон глюкагон, аутофагія запускається.

Метод інтервального голодування випробували на собі чимало відомих людей — зірок сцени й політики. Звичайно, вони практикують його під наглядом кваліфікованих дієтологів. При цьому споживають тільки якісну й здорову їжу. Їхнє харчування переважно білково–вуглеводне, з великою кількістю клітковини. Вуглеводи краще одержувати зі свіжих овочів і фруктів, а не з каш, солодощів і борошняних продуктів. Слід знати, що в будь–якому випадку вага починає знижуватися за рахунок втрати м'язової маси, надлишкової рідини організму. Як швидко почнуть «танути» жирові запаси, залежить від багатьох індивідуальних чинників.

Без сумнівів, завжди потрібне дозоване щоденне фізичне навантаження. У голодний 14—16-годинний період доби рекомендують пити чисту воду, натуральний зелений чай без цукру. Є дієтологи, що радять чорну каву без цукру, з корицею для посилення процесів метаболізму.

На перших порах не уникнути проблем, пов'язаних зі зміною часу прийому їжі. Справа в тому, що шлунково–кишковий тракт пристосувався до певного розкладу. Але головне — звик мозок, особливо центри голоду і насичення в гіпоталамусі. Тому протягом 3 — 7 днів триватиме адаптаційний період до нового режиму харчування, пройти який допоможе самодисципліна.

Оксана КРАВЧЕНКО.

Telegram Channel