Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Іти в атаку спочатку треба було «колісницею»!

Тура має спочатку побити пішака, що стоїть праворуч. Мат за три ходи буде за таких комбінацій: 1.Rc6+! Кd8 2.Qxb8+ і тут 2... Ke7 3.Qd6# або 2... Bc8 3.Qc7#.

Волинь-нова

Іти в атаку спочатку треба було «колісницею»!

На жаль, далеко не кожен із учасників нашого інтелектуального конкурсу виявився послідовником знаменитих українських шахістів Василя Іванчука, Руслана Пономарьова чи сестер Анни та Марії Музичук

А для тих, хто вперше тримає у руках «Цікаву газету на вихідні», повторимо запитання, про яке вже завели мову.

«Гарбуз із секретом» – 13 (2020)

Цього разу ми заховали шахову фігуру, перший хід якою найшвидше прискорить вікторію у цій партії (на фото). Отож, білі починають і виграють. Мат – за три ходи.

Що за фігура знаходиться у гарбузі?

А тепер уважно дивимось на світлину і на розв’язок під нею.

Не знаю, чи списувати все на передвеликодні клопоти, бо карантин для багатьох додав більше особистого часу, чи на нещасливе число туру – «№ 13», але вже давно такого не було, щоб ми не тільки не оголошували переможця конкурсу історій, як шукали відповідь, а й не проводили жеребкування серед учасників, котрі надіслали «правильні» sms.

Адже лише двоє наших інтелектуалів назвали слово-розв’язку «ТУРА»! Тому й стають автоматично володарями 100 гривень (кожен). Це – Василь Гумен із селища Степань Сарненського району Рівненської області («Хоч я і не крепкий шаховий гравець, але комбінації й сильніші розгадував. Люблю всякі інтелектуальні штучки вирішувати, починаючи з кросвордів чи сканвордів») і Богдан Борисюк із села Новий Двір Турійського району Волинської області («Для зручності взяв шахову дошку, розставив фігури, як було на фото – і знайшов варіант. Виграю вперше, приємно. Скажу, що передплачую всі ваші видання – і «Цікаву газету на вихідні», і її маму – «Волинь-нову», і її сестер – місячники «Так ніхто не кохав» і «Читанка для всіх». Дякую!).

Наші видання, до речі, і зараз можна придбати у всіх відділеннях «Укрпошти» або замовити у листоноші, котра (котрий), незважаючи ні на які коронавіруси, доставить їх вам додому. 

А ми як дякуємо після таких слів! Ваша передплата – це неймовірна підмога для журналістів у цей складний час, коли через пандемію коронавірусу закрита вулична торгівля газетами і журналами. Хоча наші видання, до речі, і зараз можна придбати у всіх відділеннях «Укрпошти» або замовити у листоноші, котра (котрий), незважаючи ні на які коронавіруси, доставить їх вам додому.

Тож переможцям кажемо голосно «Віват!» і нагадуємо: щоб отримати призові, треба надіслати на адресу редакції копії першої та другої сторінок паспорта (або ID-картки) та ідентифікаційного коду.

Нам же час оголошувати нове завдання.

«Гарбуз із секретом» – 17 (2020)

Сьогодні пограємось трохи у географію. Отож, Франківщина: село Хотимир Тлумацького району; Волинь: Світязь, що в Шацькому районі; Миколаївщина: село Спасибівка Братського району; Київщина: місто Чорнобиль Іванківського району; Запоріжжя: село Роздол Михайлівського району; Черкащина: місто Тальне; Полтавщина: село Вергуни Хорольського району; Житомирщина: село Висока Піч Житомирського району; Сумщина: село Великі Бубни Роменського району; Львівщина: місто Львів; Чернігівщина: село Москалі Чернігівського району; знову Київщина: місто Кагарлик.

Усіх їх об’єднав під одним «дахом» інший відомий в усій країні населений пункт. Його назву ми і заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 4 травня тільки у вигляді sms-повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «М’яч», «Три ведмеді», «Святослав Цеголко»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох.

А ще спеціальний приз – 150 гривень – отримає той, хто в листі на поштову адресу (43 025, Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав чи шукали правильну відповідь.

Нехай ніякі коронавіруси вас (і нас) не здолають!

Грицько ГАРБУЗ

Це цікаво!

 

 Тура — ​одна із шахових фігур, що формою нагадує башту. Також знана як вежа і ладдя, або за застарілою назвою фортеця. В настільних іграх давніх індійців і персів називалася «колісниця». Російське «ладья» походить від назви човнів-лодій. У тайських шахах тура також називається «човном».

За оцінкою давніх індійських шахістів дорівнює 4,5 пішака.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel