Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Маска має бути на обличчі, а не в кишені

Бережіть себе і своїх рідних!

Фото goodhouse.com.ua.

Маска має бути на обличчі, а не в кишені

Послаблення карантину стало для багатьох людей сигналом, що небезпека зараження коронавірусною інфекцією минула. Дехто виправдовується: у Польщі відмінили обов'язкове носіння пов'язок на вулиці. Але наукові дослідження підтверджують, що захисні заходи все ж не зайві

Дані 172 праць учених із різних країн, присвячених аналізу розповсюдження коронавірусної інфекції, свідчать, що дотримання фізичної дистанції, тканинні маски і захист для очей знижують інтенсивність поширення вірусів. Так, якщо люди у громадських місцях не наближаються один до одного більш як на метр, то це знижує ризик зараження до 2,6% проти 12,8% при меншій відстані. Не менш ефективним є й носіння масок: з ними ризик передачі вірусу від людини до людини становить лише 3,1% у потенційного реципієнта, і 17,4% – якщо обличчя не закрите.

Не розслаблятися рекомендують нам і німецькі фахівці. На міжнародній відеоконференції, організованій для наших лікарів спеціалістами проєкту ЄС «Надання підтримки Україні у розвитку сучасної системи охорони здоров'я», теж ішла мова про заходи безпеки в період пандемії. Зокрема, професор епідеміології Гамбурзького університету Ральф Райн­тьєс, оцінюючи рівень захворюваності в Україні, прогнозує: «Сподіваюся, що скоро хвороба і у вас піде на спад. Але є очікування, що восени чи щонайпізніше взимку відбудеться друга її хвиля». Він вважає, що найбільша кількість заражень стається саме від пацієнтів, які не мають симптомів коронавірусної хвороби і є носіями інфекції, самі того не усвідомлюючи.

Найбільша кількість заражень стається саме від пацієнтів, які не мають симптомів коронавірусної хвороби і є носіями інфекції, самі того не усвідомлюючи.

У зв'язку з цим німецькі фахівці наголошують на важливості використання засобів захисту. За їхніми словами, носіння у громадських місцях одноразових медичних чи саморобних масок – це додатковий фактор, який хоча і не на сто відсотків, але все ж зменшує ризик зараження. Зазначалося, що у світі зараз проводиться понад 170 клінічних досліджень вакцин, але серед них дуже мало тих, які уже перейшли до фази випробувань.

Бути готовими до росту захворюваності восени закликають і китайські дослідники, які виявили, що більше половини підтверджених випадків захворювання COVID-19 виникали в місцях з температурою повітря від 5 до 15 градусів. Взаємозв'язок між поширенням інфекції та метеорологічними умовами було вивчено на основі даних про приблизно 3,75 млн фактів зараження у 185 країнах. Припускають, що зниження вологості та температури повітря взимку може істотно збільшити кількість жертв COVID-19.

Марія КАЩУК.

Telegram Channel