Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Осінній сад ще яблучка глядить…»

Осінь дарує нам ключі до власного здоров’я.

Фото mammaproof.org.

«Осінній сад ще яблучка глядить…»

Чи знаєте ви, що сезонні овочі та фрукти найкраще допомагають організму адаптуватись до змін погоди? Те, як ми почуватимемось у холодну пору, значною мірою залежить від нашого раціону, а значить від нас самих. Осінь дарує нам ключі до власного здоров’я — різноманіття плодів, що зміцнюють імунітет, дають енергію та силу. А яблуко серед них посідає одне з перших місць. Науковці доводять, що свіже осіннє яблуко приносить організму більше користі, ніж аптечні вітаміни. Отож мерщій у сад! Ну чи на ринок ☺… І — до справи! А ми пропонуємо рецепти яблучних смаколиків

Домашні пиріжки з яблуками

Здається, це смак, знайомий кожному з дитинства, таку ароматну випічку готували наші бабусі. А нам хіба не до снаги?

 

 Інгредієнти: для тіста — 200 мл молока, 1 ч. л. меду, 8 г сухих дріжджів, 0,5 ч. л. солі, 3 ст. л. цукру, 2 яйця, 80 г вершкового масла, 500 г пшеничного борошна; для начинки — 700 г яблук, 50 г цукру, 30 г вершкового масла; для змащування — 1 жовток, 1 ч. л. води.

Приготування. У миску влити тепле молоко, розчинити в ньому мед, всипати дріжджі і перемішати. Залишити на 10–15 хвилин. Потім додати сіль і цукор, яйця, а також розтоплене, але не гаряче вершкове масло. Все перемішати до однорідності. У цю рідку масу поступово порціями додавати просіяне борошно і місити спочатку в мисці, потім на столі — до отримання м’якого еластичного тіста. Змастити миску маслом, покласти в неї тісто, накрити і залишити в теплому місці на годину. Тим часом яблука помити, почистити й покраяти середніми шматочками. У сковороді розтопити вершкове масло, всипати цукор і, помішуючи, довести його до легкого плавлення. Тоді додати яблука, вимішати і смажити, поки випарується волога і яблука стануть злегка м’якими. Перекласти начинку на тарілку й охолодити. Тісто трохи обім’яти, поділити на невеличкі кульки. Кожну розкачати, в центр покласти начинку, защипати краї. На деко, застелене папером для випічки, викласти пиріжки швом донизу, залишаючи між ними відстань, і накрити рушником або харчовою плівкою. Залишити, поки підростуть.

Духовку прогріти до 200 градусів. Жовток збити з водою, змастити цією сумішшю верх пиріжків і випікати 20–25 хвилин.

 

Печінка з яблуками

Таке поєднання є дуже вдалим. Хоч в інгредієнтах зазначена теляча печінка, насправді цю страву вдасться приготувати з будь–якої. Варто лише пам’ятати про кілька нюансів: телячу можна не вимочувати, свинячу обов’язково вимочити в молоці або в зимній воді з дрібкою соди. Якщо ж берете курячу або індичу, пильнуйте, щоб не зосталося невидалених жовчних міхурців, бо гірчитиме

 

 Інгредієнти: 500 г телячої печінки, 3–4 цибулини, 2–3 яблука, олія для смаження, 1–2 ст. л. борошна, сіль, перець, зелень петрушки.

Приготування. Печінку полити окропом, щоб легше було зняти плівку, зачистити, а тоді залити на 2 години молоком (тримати в холодильнику). Потому нарізати скибочками, обкачати в борошні і смажити в олії до рум’яної скоринки. Скласти в посуд. На жирі, який залишився після смаження печінки, протушкувати до прозорості цибулю, нарізану півкільцями. Тоді додати почищені і покраяні скибочками яблука, влити 2 ложки води і тушкувати до готовності. Вимішати з печінкою, посолити й поперчити до смаку, полити сметаною і посипати зеленню петрушки, потримати на вогні кілька хвилин. На гарнір подати картопляне пюре.

 

Пиріг «3 склянки»

Основні складники десерту — 3 склянки: борошна, манки і цукру — звідси й назва. Така випічка називається «насипна», адже не потребує замішування класичного тіста. При цьому пиріг виходить соковитим і ніжним, за рахунок великої кількості яблук має яскраво виражений смак. Ті, хто не пробував його, думають, що він буде сухим, але це зовсім не так!

яблочный пирог 3 стакана
яблочный пирог 3 стакана / Cook-s.ru

 Інгредієнти: 1 скл. борошна, 1 скл. манки, 1 скл. цукру, 1 кг яблук, 100 г вершкового масла, 3 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. кориці, 10 г розпушувача для тіста, дрібка солі, ванілін.

Приготування. Просіяти через сито борошно з розпушувачем і сіллю. Додати до них всі сухі продукти: манку, цукор, мелену корицю, ванілін. Перемішати.

Роз’ємну форму для випічки застелити пергаментним папером. Потерти на дно третину (близько 30 г) вершкового масла. Яблука почистити, видалити серцевину, м’якоть потерти на буряковій тертці, полити лимонним соком і вимішати. Формувати пиріг, чергуючи «сипучі» пласти з яблучними: спершу викласти на дно форми 5–6 столових ложок сухої суміші, розрівняти, далі тонким шаром розподілити яблука. Так чергувати шари до закінчення продуктів. Останній пласт — сипучий — повинен бути трохи меншим за попередні. Загалом на форму діаметром 22–24 см має вийти 3 яблучні і 4 сухі прошарки. Зверху потерти на пиріг решту вершкового масла. Випікати в попередньо розігрітій до 170 градусів духовці близько 50 хвилин. Готовий пиріг залишити у вимкненій духовці з привідчиненими дверцятами до повного вистигання, тільки тоді вийняти з форми, присипати цукровою пудрою і нарізати порційними шматочками.

 

Бруснично–яблучний соус

Він ідеально поєднується зі смаженим або печеним м’ясом 

 

 Інгредієнти: 1 кг яблук, 5 скл. брусниці, 0,8 кг цукру, сіль за смаком.

Приготування. Брусницю зварити до м’якості, воду зцідити, ягоди протерти через друшляк. До отриманого пюре всипати цукор, довести до кипіння. Тоді додати почищені від шкірки й насіння та нарізані маленькими шматочками яблука. Коли вони стануть м’якими, зняти соус з вогню, остудити й подавати до м’ясних страв.

 

Салат «Цікавинка»

Свіжа і легка страва з незвичним смаком

 

 Інгредієнти: 1 морквина, 1 яблуко, 2 ст. л. лимонного соку, 2 варені яйця, 50 г твердого сиру, 50 г волоських горіхів, зелена цибуля і майонез за смаком (за бажанням можна заправити натуральним йогуртом, сметаною, додати ще зелень кропу, петрушки).

Приготування. Моркву і яблуко почистити й натерти на грубій тертці. Додати натерті яйця і твердий сир. Дрібно нарізати горіхи, посікти зелену цибулю (а також кріп і петрушку). Вимішати всі інгредієнти, заправити соком лимона і майонезом чи йогуртом до смаку.

 

Яблука з корицею, запечені в мікрохвильовці

Такий смачний десерт готується дуже швидко. Рецепт виручить тих, кому раптом захочеться чогось солоденького, але не шкідливого

 

 Інгредієнти: 2 яблука, кориця за смаком, 1 банан (краще перезрілий), ванілін на кінчику ножа.

Приготування. Банан розім’яти з ваніліном, додати мелену корицю. З яблук вирізати серцевину, шкірочку в кількох місцях проткнути зубочисткою. Заповнити начинкою. Запікати в мікрохвильовій печі протягом 6–7 хвилин.

 

Вівсянка «Вітамінна»

Відмінна страва для сніданку, коли організму потрібна ударна доза вітамінів і мінералів

 

 Інгредієнти: 200 г вівсяних пластівців, 2 великі яблука, жменя ізюму.

Приготування. Кашу зварити, як зазначено в інструкції (залежно від виду пластівців). За кілька хвилин до готовності додати в неї порізані кубиками яблука і родзинки. Для кращого засвоєння вітамінів і мінералів можна посмачити кашу чайною ложкою оливкової олії.

Telegram Channel