«Зварю тобі борщику»: наша страва — ​серед найкрутіших на планеті! - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.02 € 33.32
«Зварю тобі борщику»: наша страва — ​серед найкрутіших на планеті!

Фотоколаж Іллі ГЕЛЬДА.

«Зварю тобі борщику»: наша страва — ​серед найкрутіших на планеті!

Найрезонансніші події в житті країни та світу

А «щі» хай будуть москалям!

27 лютого всесвітньо відома американська мережа CNN оприлюднила гастрономічний рейтинг 20 найкращих супів світу, у який потрапила і головна страва українців

У ТОП‑20 увійшли також грузинський суп харчо, в’єтнамський фо бо, буйябес із Франції, португальський кальдо верде, іспанський гаспачо, японський рамен тощо. «Шматочок ніжного буряка, який плаває в яскраво-червоному бульйоні для супу, що його так люблять в Україні і в усій Східній Європі. Борщ, часто приправлений ложкою сметани, — ​це все що завгодно, але не просто буряковий суп», — ​так укладачі рейтингу описали страву, котру готував чи не кожен українець, який має досвід куховаріння. Американці уточнюють, що інколи борщ відносять до російської кухні, але це твердження «оскаржується».

І не просто оскаржується — ​за страву ведеться справжня кулінарно-дипломатична війна між Україною та Росією, яку «Нью-Йорк таймс» назвала «новим фронтом». Так, минулого року Міністерство культури внесло український борщ до Національного списку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Це перший крок до того, щоб ЮНЕСКО теж визнала страву частиною культурної спадщини людства.

Коли укладачі найавторитетнішого ресторанного рейтингу «Мішлен» із Франції оголосили про підготовку путівника по ресторанах Москви і назвали наш борщ «емблематичною стравою Росії», скаргами їх закидали не тільки прості українці, а й втрутилось наше посольство у Парижі.

А коли укладачі найавторитетнішого ресторанного рейтингу «Мішлен» із Франції оголосили про підготовку путівника по ресторанах Москви і назвали наш борщ «емблематичною стравою Росії», скаргами їх закидали не тільки прості українці, а й втрутилось наше посольство у Парижі. Відтак представники «Мішлену» перепросили, вирішили не згадувати про російськість борщу і пообіцяли скласти путівник по київських ресторанах. Про «борщову» війну написали кілька провідних світових ЗМІ, не кажучи вже про російські.

Дуже багато для популяризації страви робить відомий український кулінар Євген Клопотенко. «Я відчув, що як тільки ти повною мірою осягаєш, що борщ — ​український, відразу починаєш його любити вдвічі сильніше», — ​стверджує він. Шеф-кухар вважає, що страва з буряка — ​один зі стовпів української ідентичності, адже її готують у кожному куточку нашої держави.

Словом, борщ об’єднує українців і презентує нас світові!

Володимира Зеленського вигнали з роботи — ​за пияцтво

Повний тезка Президента України більше не зможе працювати трактористом

Справжня драма розігралася на Чернігівщині. Там за керування транспортним засобом у нетверезому стані звільнили з посади і позбавили річної премії Володимира Зеленського, який 20 років пропрацював трактористом. Як пише газета «Чернігівщина», він непогано заробляв і був забезпечений безкоштовним житлом.

Зеленського оштрафували на 10 тисяч гривень та позбавили на рік права управління транспортним засобом.

«Останнім для нього завданням було розчищення бобровицьких вулиць від снігових заметів. З виробничої бази виїхав рано-вранці, трудився старанно, а потім ухитрився десь добряче хильнути», — ​йдеться у матеріалі. Факт керування трактором у нетверезому стані зафіксували правоохоронці. Зеленського оштрафували на 10 тисяч гривень та позбавили на рік права управління транспортним засобом.

Але найгіршим покаранням для нього стало звільнення з роботи і позбавлення річної премії у розмірі 20 тисяч гривень.

«Особистий банкір» Коломойського не зміг утекти, але й не сів за грати

Колишнього першого заступника голови правління ПриватБанку Володимира Яценка випустили під заставу у 52 мільйони гривень

Володимира Яценка та ще трьох ексспівробітників ПриватБанку підозрюють у розтраті 136 мільйонів гривень.
Володимира Яценка та ще трьох ексспівробітників ПриватБанку підозрюють у розтраті 136 мільйонів гривень.

 Кількома днями раніше він намагався втекти з України в Австрію на літаку компанії Коломойського «Роза вітрів», проте його завернули біля Львова за кілька хвилин до того, як він мав перетнути кордон. Громадська організація «Центр протидії корупції» називає Яценка «особистим банкіром» олігарха Ігоря Коломойського. Його підозрюють у привласненні майна в особливо великих розмірах.

І хто тільки не обкрадав той ПриватБанк…

У Львові дитину вперше прооперував робот-хірург

Три проколи по вісім міліметрів замість розрізу черевної порожнини — ​це сучасна медицина, яка відтепер доступна і маленьким українцям

Без скальпеля і крові!
Без скальпеля і крові!

 Унікальну операцію провели за допомогою робота-хірурга Da Vinci (на фото) у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова, яку очолює Олег Самчук (до слова, він переїхав у місто Лева з Ковеля). За його словами, зробили операцію кишківника 13-річній дівчинці, яка народилася із патологією. Ваду тричі намагалися усунути під час операцій, але складні хірургічні втручання тільки погіршили стан. Дитина страждала від болю, що супроводжувався блювотою.

Дізнавшись про наявність Da Vinci у лікарні швидкої допомоги (апарат лікарі отримали три місяці тому), батьки дівчинки звернулися за порятунком. Відтак у черевну порожнину дитини помістили камеру, яка транслювала на монітор зображення у тривимірній проєкції із 20-кратним збільшенням. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві «руки» і ліквідовував множинні спайки із мінімальною травматизацією здорових тканин.

На ліквідацію спайок пішло майже три години. Неймовірно!

Пряма мова

Арсен АВАКОВ, міністр внутрішніх справ, відреагував на те, що деякі активісти називають його «чортом»:
А може, Аваков — ​ангел, тому що терпить подібне. Це ж теж може бути. У мене така робота, яка потребує іноді бути твердим, іноді — ​ліричним, іноді — ​людяним, а часто — ​жорстким. І коли на нас «наїжджають» або несправедливо критикують, і хтось «закипає» останніми словами, я їх (співробітників поліції. — ​Ред.) збираю і кажу: «Хлопці, ми не цукор, ми не розтанемо. Ви знаєте, на яку роботу прийшли. Робіть свою справу, а потім розберемося». Ось і все. «Роби що мусиш, а буде те, що буде» — ​це мій принцип.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.