Найпівнічніша чайна плантація на планеті знаходиться в Україні - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.63 € 33.50
Найпівнічніша чайна плантація на планеті знаходиться в Україні

Наразі двічі на рік з ділянки збирають лише пів кілограма чайного листа.

Фото із сайту uprom.info.

Найпівнічніша чайна плантація на планеті знаходиться в Україні

В урочищі Червона гора на Закарпатті вирощують такі сорти: грузинський, кубинський, яванський, індійський та цейлонський

Туристи нерідко везуть із цього регіону додому ароматні трав’яні чаї. Але, виявляється, там вирощували і чорний. Його історія почалася у 1949 році. Саме тоді вчені активно експериментували в аграрному секторі. Взялися вирощувати південні тропічні рослини на півночі і навпаки. Тож вирішили, що на Закарпатті добре адаптуються цитрусові, евкаліпт та чай. Із усього переліченого прижився лише останній. Так з’явилася неподалік Мукачевого плантація чаю. Заклала її група фахівців на чолі з академіком Віктором Сочавою. Саджанці привозили з Грузії. Ділянка, яка знаходилась на Червоній горі, займала 50 гектарів. Тут росло кілька сортів чаю. Один з них — ​грузинський № 2. Вирощений на Закарпатті, він мав особливий аромат і смак.

Перший мукачівський чай зібрали у 1952 році. Назвали його «Закарпатський». Урожайністю він не поступався закавказькому. Збирали його від 24 до 60 центнерів із гектара. Планувалося до 1960 року розшити площу до 1000 гектарів, але після смерті ініціатора експериментів Йосифа Сталіна на чайну справу в регіоні махнули рукою. Тож у кінцевому результаті на місці, де росли привезені із Грузії рослини, посадили виноград. Уціліло лише 2 гектари насаджень. Згодом частину чайних кущів, за якими ніхто не доглядав, місцеві жителі перенесли на свої городи.

Звісно, чотири урожаї на рік, як на Цейлоні, не збереш, зате чай має особливий смак і цінується гурманами.

Втім, спеціалісти переконані, що вирощувати тут цю рослину цілком реально. Звісно, чотири урожаї на рік, як на Цейлоні, не збереш, зате чай має особливий смак і цінується гурманами. Тож група місцевих мешканців на чолі з керівником туристичного центру в Мукачевому Максимом Адаменком, до якої приєдналися такі ж ентузіасти з інших куточків України, взялися за рекультивацію плантації.

Проєкт з відродження розпочали у 2016 році. Розчистили занедбану ділянку, посаджену за радянських часів, від зарослів ожини та малини. А торік обгородили, вкрили на зиму плівкою і почали охороняти. Наразі тут росте 292 кущі чаю, уціліла лише незначна частина плантації, закладеної в лісі. Ініціатори відродження кажуть, що після рекультивації та укриття агроплівкою кущі краще переносять морози і ростуть удвічі вищі та густіші. До того ж, якщо їх доглядати, дають вдвічі більше сировини і якість її краща.

Вони сподіваються, що знайдуться бізнесмени, котрі зацікавляться розвитком виробництва вітчизняного чаю і відродять закинуту плантацію. Тож якщо її розширити, піклуватися, як слід, то через кілька років можна буде пити автентичний український чай. Поки ж що туристам у Мукачевому пропонують реконструкцію одного із сортів того, що вирощують на Червоній горі з цією ж назвою.

За матеріалами видань: Agronews, Укрінформ, КП в Украине.