Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Може, підемо не в ЄС, а в AUKUS?

Казали, що Байден — «сонний дід», а він виявився д’Артаньяном, створивши сенсацію у світовій політиці.

Малюнок Cartoon by Rebel Pepper.

Може, підемо не в ЄС, а в AUKUS?

Це новостворений військово-політичний союз США, Британії та Австралії, до якого, можливо, скоро приєднаються Канада, Японія та Індія. Головна мета AUKUS — стримування Китаю, а також Росії та інших авторитарних держав

Після створення цього альянсу Австралія відмовилась від величезного контракту на «космічні» 56 мільярдів доларів із Францією на побудову підводних човнів і тепер виготовлятиме їх при допомозі США та Британії. Франція та ЄС неабияк обурені.

Фактично Західний світ розколовся на Євросоюз на чолі із часто безхребетними й лояльними до Росії Францією та Німеччиною, і на коаліцію так званих англосакських держав, дієвіших та принциповіших, в тому числі і щодо підтримки України в боротьбі проти Росії.

Фактично Західний світ розколовся на Євросоюз на чолі із часто безхребетними й лояльними до Росії Францією та Німеччиною, і на коаліцію так званих англосакських держав, дієвіших та принциповіших, у тому числі і щодо підтримки України в боротьбі проти Росії. Це починає міняти розстановку сил у світі, і Київ отримує непогані шанси для маневрів.

Коментарі:

Богдан БУТКЕВИЧ, журналіст:

«Україні треба дуже чітко тепер розуміти, що США і Британія — це одне, а Франція і Німеччина — інше. Й інтереси в них різні. Свідченням цього є «Північний потік» із «рашкою» (так він називає Росію. — Ред.), який потрібен Німеччині. І тому нам треба не стільки в НАТО, скільки в цей новий союз англосаксів. Чи треба нам юридично в ЄС? Треба думати. Ментально, економічно — безумовно. А геополітика змінюється шаленими темпами зараз… Союз із англосаксами та побудова регіонального союзу з Польщею та Литвою — це і є, на мою думку, головним орієнтиром нашої політики на 20–30 років уперед».

Олег ШАРП, дипломат:

«Вашингтон наочно показав, хто у домі хазяїн, одним рішенням змінивши геополітичний розклад у світі. США чітко дають зрозуміти: або ви з нами проти Китаю і РФ, або ви проти нас із відповідними наслідками. І хоча Пекін для Вашингтона —  сильніший виклик, аніж Москва, про Росію Білий дім також не забуває. Але всьому своя черга».

Василь РОГУЦЬКИЙ.

Telegram Channel