Щоб довго смакувати яблуками - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.29 € 30.58
Щоб довго смакувати яблуками

Фото із сайту absolut­dostavka.ru.

Щоб довго смакувати яблуками

Як зібрати врожай цих фруктів і правильно зберегти їх на якомога триваліший період? У пригоді стануть драбина, відра, гаки для підтягування гілок та плодознімачі. А ще — ​прості поради досвідчених садівників

Приберіть спершу опалі яблука. Вони довго не лежатимуть, бо зазвичай мають пошкодження, тому їх негайно треба переробити — ​приготувати варення, джеми, компоти або посушити.

- Збирайте врожай у суху та сонячну погоду.

- Для тривалого зберігання закладають лише зимові сорти, які будуть дозрівати ще протягом тривалого періоду без втрати своїх якісних показників. Ранні для цього не годяться.

- Щоб фрукти не псувалися, встигніть зібрати їх до настання заморозків.

Яблука для зберігання не треба мити або витирати, щоб не порушити природний захисний восковий шар.

- Починати збір яблук слід із нижнього ярусу крони і поступово переходити до верхнього, щоб скоротити кількість пошкоджених плодів.

- Зривайте плоди разом із плодоніжками, трохи натискаючи рукою на хвостик. Старайтеся не пошкодити, не вдарити яблуко.

- Часом доводиться збирати врожай частинами, бо навіть на одному дереві яблука зріють не одночасно, — ​починайте з південної сторони.

- Зібрані плоди досить неоднорідні. Тому їх потрібно відсортувати за розмірами (це називається калібрування) і якісними характеристиками. Перебираючи яблука, видаляйте пошкоджені шкідниками і хворобами, а також травмовані, інакше вони зіпсують весь урожай. Зберіганню підлягають тільки здорові плоди.

- Перед закладанням стіни сховища чи підвалу обробляють гашеним вапном — ​1,5 кг на 10 л води, підлогу — ​5­-відсотковим розчином залізного купоросу. Ящики і корзини для зберігання миють кальцинованою содою. Також проводять обробку приміщення від гризунів.

- Відсортовані яблука відразу укладають у підготовлені дерев’яні ящики, корзини або картонні коробки. Дуже довгі плодоніжки обрізають, аби вони не пошкодили інші плоди. Яблука для зберігання не треба мити або витирати, щоб не порушити природний захисний восковий шар.

- У ящики фрукти укладають у два шари, щоб було зручно переглядати їх при зберіганні і своєчасно видаляти захворілі.