Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Наташа Ростова? Так, шефу подобаються анекдоти про неї…

«Шеф швидше застрелився б, ніж поставив би в себе статуетку Болконського, Бєзухова чи Ростової!»

Фото Грицька ГАРБУЗА.

Наташа Ростова? Так, шефу подобаються анекдоти про неї…

Особливо про «допомогу найкращому другу» чи «Гусари грошей не беруть!». Але оскільки їх друкувати в нашому серйозному виданні якось не личить, то з дозволу боса розкажу цей — трохи гарбузячий. — Поручику, відгадаєте загадку? — запитує Ржевського Наташа Ростова. — Із задоволенням, Наташо! — Із задоволенням?! Із задоволенням?! Поручику, а ви в принципі здатні не думати про «задоволення», збоченцю сексуальний?!

Ну що ж, на цій веселій ноті, думаю, настав час нагадати запитання, відповідь на яке декого з наших учасників привела аж до Наташі Ростової, а значить — до поручика Ржевського, і, відповідно, — дітей капітана Шмідта і дітей капітана Гранта… Справді, як же вони могли з’явитися на світ без допомоги поручика Ржевського?

«Гарбуз із секретом» — 37 (2021)

У кабінеті шефа стоїть поруч 5 скульптур людей різної статі, пов’язаних зі світом літератури. Одна з них символізує цифру «2», бо герої — нерозлийвода, три інші — найвідоміше в одній із держав тріо, тобто «трійку», ще одна — цифру «4», точніше «всесвітньо відому четвірку». Якщо провести асоціації з футбольними країнами, то одна з них двічі здобувала Кубок світу, друга один раз ставала найсильнішою на планеті, а третя трофеїв не здобувала, бо доволі посередня в копанці. На одній із п’яти скульптур є тварини, у шістьох героїв із дев’яти — головний убір, дві із п’яти скульптур мають зброю. Портрет того, у кого зброя найдовша, ми і заховали.

Чиє зображення знаходиться у гарбузі? (Якщо назвете всіх героїв 5 скульптур, отримаєте ще один додатковий бал).

«Як на мене, літні Гарбузові завдання були настільки зашифровані, що розгадати їх можна було хіба з допомогою Всезнайка. Нинішнє ж мені здалося легким, і я цьому щиро зраділа. Та виявилось, що Грицько знову все ретельно замаскував… — так розпочала свій лист пані Ольга Сидорук із села Кропивники Ковельського району Волині. — Інформацію про те, що Кубок світу з футболу двічі здобувала Франція і по одному разу перемагали Англія та Іспанія, знайти було неважко. Тому ланцюжок розгадок розгорнувся сам собою.

Все у ваших руках, тому ніколи не опускайте руки! (Коко Шанель).

Думаю, роман французького письменника Олександра Дюма «Три мушкетери» відомий кожному читачеві. Книга присвячена пригодам юного французького дворянина Д’Артаньяна, який став мушкетером короля Франції, та його друзям Атосу, Портосу й Арамісу. У 2010 році скульптор Зураб Церетелі на батьківщині Д’Артаньяна, в історичній області Гасконь, відкрив пам’ятник легендарним героям роману. Монументальна бронзова композиція «Мушкетери» зображає Атоса, Портоса, Араміса і Д’Артаньяна, що схрестили свої шпаги. Її висота — 290 см, у діаметрі вона досягає майже 5 метрів і важить 5 тонн.

Одним із найбільш популярних творів світової літератури є роман Мігеля де Сервантеса «Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі». Герої цього твору є найулюбленішими для іспанців. У Мадриді на площі «Plaza de España» поруч із Королівським палацом знаходиться пам’ятник «Дон Кіхот і Санчо Панса». Авторство належить скульптору Лоренцо Кулл–Валера. Знаменитий гідальго, увічнений разом зі своїм вірним зброєносцем, височіє над штучною водоймою. Розглядаючи скульптуру, туристи також можуть милуватися її відображенням у воді. Лицар і слуга — немов живі: Дон Кіхот трохи піднявся в сідлі, а Санчо Панса зручно вмостився на віслюку.

Отже, «всесвітньо відома четвірка» і двоє «героїв–нерозлийвода» відгадані. На обох скульптурах — герої зі зброєю, на одній з них є тварини; у п’яти героїв є головний убір (треба знайти ще одного) і щоб були «люди різної статі». Та й футбольна країна, «посередня в копанці», може бути одна з багатьох.

«Трійку» довелося шукати довго. То в героїв не вистачало шапок, то серед них не було жінки, то вони були «не з тих країн»… Згадалися Остап Бендер і Кіса Вороб’янинов; Боягуз, Балбес і Бувалий — тріо комічних антигероїв, відомих за фільмами Леоніда Гайдая, де ролі виконали Віцин, Нікулін і Моргунов; Аліса в Дивокраї та багато інших…

Логічно, що скульптури, які «стоять поруч у кабінеті шефа», мають відповідати одній тематиці, тому я зупинилась на героях роману «Війна і мир» Андрієві Болконському, П’єрові Бєзухову і Наташі Ростовій. Окремі скульптури «трійки» героїв відповідають описаному в «Гарбузі» завданню.

Найдовшу зброю — списа — тримає Дон Кіхот, тому сподіваюсь, що в «Гарбузі» захований його портрет».

Пані Олю, ну як ви могли не згадати всесвітньо відому українську «трійку» — Тараса Григоровича Шевченка, Івана Яковича Франка і Ларису Петрівну Косач (Лесю Українку)?! Шеф швидше застрелився б, ніж поставив би в себе статуетку Болконського, Бєзухова чи Ростової! Це ж не сто, а навіть двохсотпудовий «буржуазний націоналіст»!

Але 1 бал ви заробили. Натомість кілька ваших суперників удостоїлись аж двох залікових очок. Проте 150 гривень за історію, як шукали правильну відповідь, все одно потраплять до кишені Ольги Сидорук. Віват!

А по 100 гривень серед 7 наших учасників, які вказали правильну відповідь і отримають по 2 залікові бали, дістануться Наталії Белій із міста Винники Львівської області і Людмилі Собіпан із волинських Ківерців (велике дякую чарівній і загадковій Ші Мур, яка дистанційно провела жеребкування).

Нам же час задавати нове запитання.

«Гарбуз із секретом» — 41 (2021)

Смертельно небезпечний для людини, та й взагалі для всіх, хто довкруж радіусом три тисячі міліметрів. Самому ж вимирання не загрожує (хіба що все навколо отруять хімією). А якщо і погибає, то ще третину доби до нього краще не підходити.

Проте люди були б не люди, якби не могли давати йому раду. Іноді за допомогою коней і корів, хоча навіть крокодили не хочуть мати з ним справи… А ще його можна назвати родичем людської хвороби, прадідом і водночас правнуком справи Ілліча, братом презента з країв, де «шумлять, колишуться хліба, як хвиля в морі грається»…

Що за тварина знаходиться у гарбузі?

Слово–відповідь треба надіслати до 30 жовтня тільки у вигляді телефонного sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Дерево», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (наприклад: «М’яч» (Максим Мохнюк)».

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

«Все у ваших руках, тому ніколи не опускайте руки!» (Коко Шанель).

Грицько ГАРБУЗ.

Реклама Google

Telegram Channel