Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Користь овочів – у кожній краплинці!

Соки овочеві легше засвоюються та швидко насичують організм мінералами і вітамінами, ніж фруктові.

Фото-із-сайту-blog.comfy.ua

Користь овочів – у кожній краплинці!

Для нас звичнішими є фруктові соки, а овочеві – «на любителя». Однак не всі знають, що овочеві легше засвоюються та швидко насичують організм мінералами і вітамінами. До того ж важливо, що у них значно менше глюкози та фруктози. Окрім того, багато з них мають і лікувальні властивості. Так, буряковий сік сприяє очищенню крові, поповнює запаси фолієвої кислоти, але він доволі концентрований, тому його розбавляють іншими – фруктовими або овочевими. Морквяний – це знахідка для здоров’я печінки та шлунка, ну а користь цього овоча для зору вже давно не викликає сумнівів. Гарбузовий, крім вітамінів та мінералів, містить ще й велику кількість харчових волокон, які називають основою стрункої фігури. Томатний захищає серце, судини та нирки, а також підтримує баланс вітамінів А, С і групи В. Тож готуйте овочеві соки та фруктово-овочеві мікси – пийте фреші, консервуйте на зиму! Чи ви ще й досі вагаєтеся?

Томатний на зиму

 

 

Він зовсім не схожий на сік із пакетів, адже виходить досить густим, насиченим і смачним. Його, відкривши взимку, можна і в борщ додати, і використати як напій

Інгредієнти: помідори, сіль (в розрахунку 10–15 г на літр соку), цукор (приблизно 100 г на 9 кг помідорів).

Приготування. Томати вимити, зрізати всі пошкодження, грубі частини біля плодоніжки, покраяти шматочками, скласти в емальовану каструлю, поставити на вогонь, довести до кипіння, тоді зменшити полум’я і варити протягом 20 хвилин. Гарячими перетерти помідори через сито, влити в чисту каструлю, додати сіль, цукор, знову довести до кипіння і проварити 7–10 хвилин. Готовий томатний сік розлити в стерилізовані банки і закрутити.

Томатний із селерою

Свіжовичавлений сік із помідорів зі специфічним ароматом селери і кислинкою лайма – справжня смакота

Інгредієнти: пів лайма, 2–3 помідори, 2 стебла селери.

Приготування. З половинки лайма вичавити сік. Селеру і помідори ретельно вимити, обсушити і порізати на менші шматки і подрібнити блендером. Відтиснути сік через марлю або сито, змішати із соком лайма і перелити у склянку.

Мультиовочевий

 

 

Можна заготовити такий овочевий сік на зиму, беручи складники не в чітких пропорціях, а за власним смаком

Інгредієнти: морква, перець болгарський, помідори, сіль та цукор – до смаку.

Приготування. Всі овочі переберіть, промийте, видаліть перестиглі та зіпсовані. Наріжте їх шматочками такого розміру, щоб вони легко проходили в горловину соковижималки. Пропустіть через апарат овочі, злийте сік у каструлю і поставте на вогонь. На літр соку всипте не більше 1 ст. л. солі і
1 ч. л. цукру. Закип’ятіть на малому вогні і проваріть 5–8 хвилин. Заздалегідь простерилізуйте слоїки і металеві кришки. Розлийте сік у підготовлену гарячу тару, закатайте. Банки переверніть догори дном і закутайте ковдрою на добу. Потому поставте слоїки кришками вгору і залиште так на тиждень, щоб поспостерігати: якщо бродіння не видно, виносьте на довготривале зберігання в льох або комору.

Гарбузово-апельсиновий

nullsok-iz-tikvi-i-yablok-na-zimu-6 punchalo.com

 

Цей напій просто необхідний для зміцнення імунітету. Але через специфічний присмак він, на жаль, подобається не всім. Проте вихід є завжди. Додайте йому приємних лимонних чи апельсинових ноток

Інгредієнти: 300 г гарбуза, 1 апельсин, пів лимона, 5 ст. л. цукру, 1 л води.

Приготування. Гарбуз почистити, натерти на дрібну тертку і відтиснути сік. З апельсина і лимона зняти шкірку, порізати і засипати на 10 хвилин цукром, після чого подрібнити за допомогою блендера. Змішати апельсиново-лимонну суміш з гарбузовим соком, додати води. Можна досолодити за смаком або додати меду.

...із гарбуза та журавлини

 

 

Журавлина, гарбуз і мед разом дають дивовижне поєднання. Замість журавлини можна додавати будь-які ягідні, овочеві чи фруктові соки

Інгредієнти: 2 кг журавлини, 2 кг гарбуза, мед або цукор за смаком.

Приготування. Гарбуз очищаємо, нарізаємо шматочками, вичавлюємо з нього сік за допомогою соковижималки. З журавлини також відтискаємо сік. Змішуємо, за смаком додаємо мед або цукор. Готувати сік доцільно безпосередньо перед вживанням.

Гарбузово-лимонний на зиму

 

 

Смачний і корисний напій завжди буде під рукою в зимові холоди, особливо стане у пригоді в період епідемій. Його можна довго зберігати в холодильнику або в стерилізованих банках

Інгредієнти: 1 кг м’якоті гарбуза, 250 г цукру, 2 л води, 1 лимон.

Приготування. Підготовлену м’якоть гарбуза натираємо на тертці і заливаємо киплячим цукровим сиропом. Перемішуємо і варимо на слабкому вогні протягом 15–18 хвилин. Охолоджену гарбузову масу подрібнюємо за допомогою сита або блендера. Відразу ж додаємо свіжовичавлений лимонний сік, доводимо до кипіння, уварюємо 10–15 хвилин, помішуючи, після чого розливаємо його у стерилізовані банки і закатуємо.

Буряковий із яблуками

 

 

Зважаючи на те, що обидва складники місцеві і добре зберігаються, такими соками можна смакувати в будь-яку пору

Інгредієнти: 2 яблука, 4 бурячки.

Приготування. Почистіть буряк, сполосніть і розріжте на 6–8 частин. Вимийте яблука, поріжте на четвертинки, серцевину видаліть. Вкиньте яблука і буряк у чашу блендера і подрібніть. Перекладіть отриману масу в сито, відтисніть сік (або скористайтеся соковижималкою) і розлийте у склянки.

...із петрушки

 

 

Натуральні овочеві соки допомагають позбутися цих токсинів, стимулюючи роботу нирок! Якщо вам потрібен природний детокс, сік петрушки – ідеальний варіант

Інгредієнти: 250 г листя шпинату, 3 зелених яблука, пучок петрушки, 250 мл води, 4 кубики льоду.

Приготування. Яблука помити, почистити і нарізати шматочками. За допомогою соковижималки витиснути сік. Дрібно нарізати помиті й просушені шпинат і петрушку, збити в блендері, додати яблучний сік, лід і воду, збити все разом і перелити у скляний посуд.

Морквяний

 

 

Він діє профілактично, не викликає побічних ефектів, а ще – покращує зовнішній вигляд шкіри

Інгредієнти: 4 морквини, 1 стебло мангольда (листкового буряка), 1 яблуко, 1 жменька м’яти, 1 см кореня імбиру, 1 лимон, 250 мл води.

Приготування. Помийте овочі і фрукти, почистіть їх, поріжте на шматочки і приготуйте сік за допомогою соковижималки. Натріть імбир на дрібній тертці, мангольд і м’яту збийте блендером до однорідної консистенції. Змішайте всі інгредієнти, додайте воду і ще раз збийте.

Читайте також:Суп із галушками: смачно, ситно, апетитно

Telegram Channel