Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
12-річного хлопчика з Дубна,  в якого обгоріло 90% тіла, рятує в США «дядько Гена»

«За одну мить здоровий і щасливий Тарасик опинився за крок до смерті», — не може отямитися мама хлопця Оксана Семенюк.

Фото із сайту pravda.com.ua.

12-річного хлопчика з Дубна, в якого обгоріло 90% тіла, рятує в США «дядько Гена»

«Тарасик — мій 9-й пацієнт з України з електротравмою. В Америці таких хворих нема», — говорить професор Гарвардської медичної школи та лікар клініки Massachusetts General Hospital Геннадій Фузайлов

Його ім’я відоме багатьом нашим співвітчизникам. З 2010–го він як волонтер щороку прилітав з Бостона зі своєю командою, щоб безкоштовно лікувати українських дітей від опіків, поки цьому не завадила коронавірусна пандемія. Саме цей відомий фахівець взявся допомогти 12–річному Тарасові Семенюку з Дубна, що на Рівненщині, в якого обгоріло 90% тіла

Професор Геннадій Фузайлов колись емігрував у США із СРСР, але родом він із країни дитинства.
Професор Геннадій Фузайлов колись емігрував у США із СРСР, але родом він із країни дитинства.

 

«Персональний літак» для потерпілої дитини

Нещасний випадок стався 9 листопада на території залізничної станції. Тарас виліз на вагон потяга — і його вразило електричним струмом у понад 27 000 вольт. Хлопця відкинуло на землю, на ньому спалахнув одяг. Приятель спершу сам намагався допомогти потерпілому, а потім покликав на поміч. Спочатку обпеченого підлітка доправили до Дубенської міської лікарні, потім перевезли до обласної у Рівному. В пацієнта діагностували 90% опіків тіла, у тому числі 60% дуже важких.

Мамі Тараса порадили звернутися до американського спеціаліста Геннадія Фузайлова. Це був єдиний шанс врятувати життя дитини. І Оксана Семенюк зв’язалася по вайберу зі знаменитим лікарем. Той відразу відгукнувся та погодився взяти хлопчика на безплатне для української сім’ї лікування — при тому, що доба в реанімації заокеанської клініки обходиться в 10 тисяч доларів.

Та лише на переліт у США хлопчика з мамою потрібно було зібрати 80 тисяч доларів, причому в найкоротший термін. Як завжди у таких випадках, вся надія була на небайдужих людей. І такі знайшлися. 24 листопада амбулаторний спецборт із Німеччини вилетів із пасажирами з Рівненського аеропорту, щоб наступного дня приземлитися в Америці.

Журналістка видання «Телеграф» зателефонувала Геннадію Фузайлову. Він зазначив, що робити прогнози щодо лікування хлопчика поки що не може — замало часу юний пацієнт провів у американській клініці. Стан Тараса вкрай тяжкий, він перебуває на штучній вентиляції легень, було проведено першу операцію. «І, швидше за все, його стан через тиждень, через місяць буде таким же, бо у нього важкі опіки. Він отримав серйозну поєднану травму, пов’язану з електричним ударом, термічним ураженням, вибуховою хвилею та падінням з висоти», — пояснив лікар.

Тарас отримав серйозну поєднану травму, пов’язану з електричним ударом, термічним ураженням, вибуховою хвилею та падінням з висоти.

Геннадій Фузайлов сам не міг повірити, що Тараса так швидко вдасться доправити у США. «Усе змогли організувати за 8 днів! Це нереально за такий короткий термін відпрацювати логістику з компанією з перевезення. Адже кожна країна виставляє свої умови, а літак дорогою в Бостон зупинявся в Німеччині, Ісландії та в Канаді. В період епідемії коронавірусу все вирішувати складніше, ніж було раніше».

Важливо й те, що документи і візи дитині та мамі були готові всього за два дні, а необхідну суму на рахунок авіаперевізника лікарю вдалося переказати за 4 доби. При цьому половину коштів зібрали в Україні.

«Приватний літак для одного хворого — це з розряду фантастики! Ну хто собі таке може дозволити? Олігархи? А особливо — у період ковіду, коли піднято ціни на авіапальне, коли кожна країна змінює умови зупинки літака. Дуже важко було набрати екіпаж, щоб летіти в Україну, тому що це «червона» зона. Але нам вдалося!» — не стримував емоцій Геннадій Фузайлов, схвально відгукуючись про народного депутата Марію Іонову, яка «розрулювала» проблеми, пов’язані з перельотом, мовним бар’єром, посадкою літака…

Лікар, який «воскресив» Настю Овчар

У 2005 році всі медіа розповідали історію п’ятирічної дівчинки, яка врятувала молодшу сестру під час пожежі й отримала опіки майже 80% шкіри. Настя Овчар була першою українською пацієнткою лікаря Фузайлова в Shriners Hospitals. Всі витрати на лікування, а це близько мільйона доларів, госпіталь узяв на себе. І дівчинка вижила, виросла справжньою красунею, хоча їй довелося перенести багато болю і страждань.

З того часу Геннадій Фузайлов та його колеги змогли допомогти ще 60 нашим дітям, які постраждали від важких опіків. Нині ж в Україні «епідемія» електротравм. Практично щомісяця повідомляють про трагедії, які стаються з підлітками, що заради селфі на даху вагона страждають від ударів струму.

За словами лікаря, Тарас Семенюк — його 9–й пацієнт із електротравмою. «І це одні з найважчих хворих, з якими ми раніше не стикалися. Цей наш досвід пов’язаний лише з лікуванням українських дітей, тому що в Америці електротравм у неповнолітніх немає. Опіки вогнем та окропом — це одна справа, а тут інший механізм пошкоджень. Тут дитина потрапила в електричну дугу і перша згубна дія — надвисока температура. При цьому йдеться не тільки про поверхневе ушкодження, а ураження всієї товщини тіла. Окрім опіку, є ще травми від вибухової хвилі, від падіння з висоти», — розповів професор Фузайлов.

Щоб покращити фізіологічний стан тяжкого пацієнта, його вводять у штучний сон. Так планується вчинити і з Тарасом, про що вже попередили його маму. Сам хлопчик дуже сподобався доктору Фузайлову. «Я всім розповідаю, як він намагався зі мною англійською говорити. Казав: «Дядьку Гена, я мріяв поїхати в Америку, але не сподівався летіти сюди на своєму літаку». Уявляєте, він ще жартує! З почуттям гумору пацан», — з усмішкою переповідав лікар журналісту.

Геннадія Фузайлова дуже непокоїть, що в Україні багато таких потерпілих. За його словами, американські тінейджери шукають різні пригоди, але на потяги не лазять. Необхідно більше говорити з дітьми про небезпеку. Адже опікові травми та шрами залишаються з людиною якщо не назавжди, то на десятиліття. Лікар, який докладає сил та засобів, щоб рятувати таких пацієнтів та поліпшувати якість їхнього життя після опіків, коли шкіра перетворюється на суцільні рубці, нагадує про важливість профілактики таких трагедій.

Коли готувався цей матеріал, стало відомо про нову біду: 1 грудня у місті Буча Київської області до реанімації доставили 16–річного хлопця з опіками 80% тіла. Щоб скоротити шлях, юнак вирішив перелізти через вагон поїзда, але зачепився курткою за електричні дроти, отримав удар струмом та впав на землю. Отже, знову сльози, біль, горе…

Оксана КРАВЧЕНКО.
За матеріалами видання «Телеграф».

Читайте також: На Рівненщині мисливець, у якого випадково влучив товариш, може залишитися без ока.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel