Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Сидить Марушка в семи кожушках – хто її роздягає, той сльози проливає

Вона може бути одним із основних інгредієнтів у наїдках.

Фото із сайту life.pravda.com.ua.

Сидить Марушка в семи кожушках – хто її роздягає, той сльози проливає

В природі налічується понад 1250 видів цибулі, й відома ця рослина з давніх-давен. Її дуже шанували в Стародавньому Єгипті, сферична форма та концентричні кола в її поперечному перерізі вважалися символом вічного життя. Проте простим людям споживати цибулю... заборонялося. Це була «божественна» рослина: її розміщували в гробницях фараонів, приносили в жертву богині Ізіді. Довгий час не можна було їсти її й у свята, бо викликає сльози, коли потрібно веселитися. На щастя, часи змінюються. Нині цей корисний вітамінний продукт – один із найдоступніших. А багатовіковий кулінарний досвід доводить, що цибуля може бути не лише яскравим доповненням до страв, а й одним із основних інгредієнтів у наїдках

Цибуля по-турецьки

Це дуже смачна і ароматна закуска до будь-яких м’ясних страв

 

 Інгредієнти: 4 цибулини, сіль до смаку, пучок зелені, 1 ч. л. сумах (спеція, особливо поширена на Сході, має легкий фруктовий кислуватий присмак), 3 ст. л. олії.

Приготування. Цибулю порізати тонкими кільцями (підійде і звичайна ріпчаста, й біла або червона), посолити, добре прим’яти виделкою, залити на кілька хвилин окропом, щоб позбутися гіркоти. Потому зцідити, залити холодною водою і залишити на

10–15 хвилин. Тим часом вимити, просушити і дрібно посікти зелень. З цибулі злити воду, посипати приправою сумах (якщо нема – можна замінити фруктовим оцтом, але смак буде дещо інакшим), змішати із зеленню і заправити олією. Коли трохи настоїться, охолодити 30 хвилин у холодильнику і подавати до столу. З такою цибулею смакуватимуть усі м’ясні страви, а також свіжі помідори.

 

Гарнір із карамелізованої цибулі

Сподобається навіть дітям!

 

 Інгредієнти: 750 г маленьких цибулин, 100 г винограду кишмиш, по 2 ст. л. цукру та олії, 0,5 ч. л. солі.

Приготування. Цибулю почистити, промити і протушкувати в невеликій кількості води упродовж 10 хвилин. Проткніть цибулину виделкою: якщо м’яка, то можна зціджувати й залити холодною водою, щоб остудити. Напівготову цибулю краще розділити на кілька шарів, знявши верхні пелюстки, але так, щоб вони не розпалися при смаженні. У суху сковорідку влити олію, покласти цибулю, кишмиш, всипати цукор і сіль. Смажити на середньому вогні, періодично помішуючи або струшуючи. Після 5 хвилин обсмажування цибулини вкриються глазур’ю і злегка підрум’яняться. Тепер можна викладати цибулю на блюдо і подавати на стіл.

 

Цибулевий пиріг

Нехай вас не лякає те, що для начинки використовується тільки цибуля, – випічка вийде смачною і обов’язково сподобається і вам, і вашим рідним

 

 Інгредієнти: 600 г цибулі, 200 г пшеничного борошна, 100 г вершкового масла, 2 ч. л. розпушувача, 3 яйця, 5 ст. л. сметани, 50 мл олії, сіль до смаку.

Приготування. У миску просіяти борошно, всипати розпушувач, перемішати, додати м’яке вершкове масло кімнатної температури. Борошно перетерти з маслом, додати сметану та пів чайної ложки солі. Замісити густе пружне тісто, загорнути його в харчову плівку і покласти в холодильник на 30 хвилин. Цибулю покраяти дрібними кубиками, обсмажити на олії до золотавого кольору. В окремій мисці збити 2 яйця і додати їх до підсмаженої цибулі, посолити до смаку і добре перемішати. Форму для випічки змастити вершковим маслом. Тісто дістати з холодильника і розділити на дві частини. Більшу з них розкачати в пласт і викласти у форму для випікання, формуючи високі бортики. На тісто розподілити начинку. Другу частину тіста розкачати на паляничку і викласти зверху, краї пирога позащипувати. Змастити збитим яйцем і випікати в попередньо розігрітій до 170 градусів духовці близько 40–45 хвилин. Дістати форму з духовки та залишити на 15–20 хвилин. Тоді розрізати пиріг на порції та подавати до столу.

 

Цибуля, тушкована по-грецьки

Якщо ви полюбляєте цей овоч, то така страва вам теж неодмінно сподобається

 

 Інгредієнти: 0,5 кг цибулі, 3 ст. л. олії, 3 ст. л. меду, 2 ст. л. винного оцту, 3 ст. л. білого сухого вина, 0,5 скл. томатного соку, кілька гілочок селери, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Цибулю почистити і порозрізати на четвертинки чи половинки (залежно від величини). У великій сковороді розігріти олію, вкинути цибулю і смажити близько 5 хвилин, додати мед і готувати хвилину, тоді залити оцтом і вином (можна без вина), добре перемішати. Вкинути селеру, покраяну скибочками, залити томатним соком (або 1 ст. л. пасти розвести у 0,5 скл. води), вимішати, довести до кипіння, посолити, поперчити, якщо любите гостреньке, то додати перець чилі і варити, поки соус на 2/3 випарується.

 

Кільця в клярі

Їх можна подавати як самостійну страву або ж як закуску до пива

 

 Інгредієнти: 2 великі цибулини, 200 г картопляних чипсів, 150 г борошна, 2 яйця, 1 скл. йогурту несолодкого або сметани, 3 ст. л. олії, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Увімкніть духовку, щоб розігрівалася до 200 градусів. У великій мисці змішайте половину борошна, сіль, спеції. В іншій збийте йогурт, яйця і решту муки до однорідної маси. Почистіть цибулю і наріжте її кільцями. Розкришіть чипси в окрему неглибоку миску. Деко укрийте папером для випікання, змастіть олією і поставте в духовку на 5–7 хвилин, щоб розігрілося. Тим часом цибульні кільця обкачайте в мисці з борошном і перцем, далі вмочіть у рідке тісто, потім – у чипси. Кілечка розкладіть на деко окремо одне від одного. Запікайте 8 хвилин, дістаньте і викладіть на тарілку.

 

А ви знали, що...

Цибуля є багатим джерелом вітамінів A, B1, B2 та вітаміну C, в ній чимало фосфору, калію та марганцю. Також, як не дивно, в одній цибулині міститься близько чайної ложки цукру. У свіжій сирій цибулі в чотири рази більше корисних речовин, ніж у термічно обробленій.

 

 Пітер Глейзбрук (на фото), фермер-аматор із Великої Британії, зумів виростити цибулину вагою понад 8 кілограмів, вона була занесена до Книги рекордів Гіннесса.

Цибуля – близький родич часнику, який також належить до родини цибулевих, саме від його латинської назви (Allium sativum) походить загальнородова назва Allium.

Здавна деякі види цибулі використовують як декоративні рослини. Серед них найбільш популярні – Цибуля Христофа (Allium christophii) та Цибуля гігантська (Allium giganteum) (на фото).

 

Читайте також:Як приготувати ласощі без молока і яєць: 4 смачні рецепти

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel