Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У малюка «ніжки колесом». Що робити?

Дитя з таким діагнозом потребує уваги медиків.

Фото mammedia.com.ua.

У малюка «ніжки колесом». Що робити?

Дехто з цього приводу дуже тривожиться, а дехто, особливо якщо йдеться про батьків хлопчиків, зовсім не переймається, мовляв, для чоловіків то не гандж. Однак О подібна форма ніг (варусна деформація нижніх кінцівок) у 3–річних дітей — привід звернутися до ортопеда

Вигнуті ніжки у новонароджених — особливість, пов’язана з їхнім внутрішньоутробним розвитком. Вона характерна до тих пір, поки достатньо зміцніють зв’язки і м’язи, завданням яких є підтримка скелета. Зазвичай незначна кривизна кінцівок є варіантом норми для немовлят.

Але якщо йдеться про старших малюків, то на форму ніжок слід звертати увагу, щоб запобігти відчуттю втоми, болю і тяжкості при ходьбі, деформації скелета тощо. Проконсультуватися з лікарем необхідно також, якщо ступні занадто вивернуті всередину, помічаєте зовнішню відмінність між ними.

Спричинити патологію може рахіт, який є небезпечним захворюванням, що призводить до ураження нижніх кінцівок. Він розвивається через недостатню кількість вітаміну Д. А ось відомий педіатр Комаровський стверджує, що причиною можуть бути і захворювання нирок, які призводять до погіршеного засвоєння організмом мінералів.

Деякі батьки поспішають навчити малюків сидіти до шести місяців, а ходити — до однорічного віку, коли вони ще не готові до значних фізичних навантажень. Це спричиняє негативний вплив на опорно–руховий апарат. Будь–яка дія дитини повинна бути самостійною. Зайва вага у крихіток також є перешкодою для освоєння важливих навичок, бо виникає додатковий тиск на нерозвинену кісткову систему, наслідком чого може бути її деформація.

Іноді О подібні ноги пов’язані з генетикою, така особливість передається дитині спадковим шляхом. А деколи «винне» неправильно підібране взуття.

Аби уникнути клишоногості, важливо стежити, щоб дитина отримувала з їжею необхідні вітаміни і мінерали. Проводьте водні процедури, які допоможуть зняти підвищений тонус м’язів. Для підготовки до ходьби слід масажувати дитині гомілки, стопи.

Аби уникнути клишоногості, важливо стежити, щоб дитина отримувала з їжею необхідні вітаміни і мінерали. Проводьте водні процедури, які допоможуть зняти підвищений тонус м’язів. Для підготовки до ходьби слід масажувати дитині гомілки, стопи.

У лікуванні патології використовуються фізіотерапія; спеціальні пристосування у вигляді ортопедичних супінаторів, коректорів, устілок; масаж, лікувальна фізкультура. Рекомендують такий комплекс вправ:

  • Чергування ходьби на носочках і п’ятах не менше 2 хвилин.
  • Ходьба з опорою лише на зовнішній бік стоп, потім на внутрішній — не більше 2 хвилин на кожному.
  • Дитина сидить на стільці, руки знаходяться на талії, ноги дістають підлоги. Пальчики слід тягнути вгору, потім згинати вниз. Вправа виконується не менше 2 хвилин.
  • Сидячи на стільці, малюк по черзі обтирає однією ногою іншу знизу догори. Кожною треба виконати не менше 6 рухів.
  • Дитина сидить на стільчику. Пальчиками нижніх кінцівок потрібно захопити невеличкий предмет на підлозі й тримати його кілька секунд.
  • Сидячи, качати ніжками палицю, м’ячик, назад–вперед, з одного боку — в інший. Необхідно стежити, щоб була задіяна вся стопа.

Фахівці Волинського центру ортопедії, артрології та травматології констатують, що не всі батьки надають лікуванню цієї патології належного значення. Наслідком є швидка втомлюваність при ходьбі, порушення постави. Може турбувати біль у спині, що поширюється на інші ділянки тіла. З часом у людини розвивається руйнування колінного або кульшового суглобів. На ранніх стадіях захворювання проводять оперативні втручання, які дають змогу зберегти орган. При значних ураженнях суглобів рекомендовано протезування. Тож краще запобігти таким ускладненням.

Марія КАЩУК.

Читайте також: Назвали найшкідливіший сніданок для фігури і здоров’я


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel