Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
«Тільки встигла подумати:  Боже, я не готова помирати»

Художниця із Лос-Анджелеса Женя Гершман назвала свою картину «Перше обличчя війни». Її вона намалювала з фото Вольфгана Швана.

Фото з сайту dailysabah.com.

«Тільки встигла подумати:  Боже, я не готова помирати»

Фото закривавленого обличчя вчительки хореографії з Чугуєва Олени Курило було зроблено у перший день російського вторгнення в Україну, коли  в її будинок влучила російська ракета

Жінка отримала поранення осколками скла. Перенесла кілька операцій, у тому числі на очах, у Польщі. «Я тільки встигла подумати: Боже, я не готова помирати», — згадує сьогодні Олена той жахливий день.

По дев’ятьох місяцях війни вона зустрілася з автором світлини. Це Вольфганг Шван із турецького інформаційного агентства «Анадолу». Олена згадує, що кореспондент зазнімкував її перед будівлею, коли їй наклали пов’язку на обличчя. Світлина стала однією з перших воєнних фотографій, опублікованих у світі, і змінила життя Олени.

«Мені потрібне було хірургічне втручання, але лікарня в Україні не змогла допомогти, — згадує вона. — Завдяки британським журналістам я потрапила до Польщі, де мене тричі прооперували. Зараз мене чекає ще одна операція в Лондоні. Є 50-відсоткова ймовірність того, що зір відновиться».

Портрет українки приголомшив багатьох, серед них — і художницю із Лос-Анджелеса Женю Гершман: «Це образ жінки, чиє лице було схоже, я б сказала, на поле битви, і я не могла відвернутися, — зізналась вона. — Побачила ці прекрасні, справді прекрасні блакитні очі, які дивляться на мене, і вони неначе говорили зі мною напряму… І найбільш дивовижним був її погляд, тому що уявляла, аби це була я, то б ненавиділа, мстила, боялась, але ці очі не відображали того, чого я очікувала, це були чисті очі дитини, приголомшені звірствами війни».

 Російське телебачення стверджувало, що її фото є містифікацією, що вона сама є актрисою, а світлина була зроблена п’ять років тому. «Спочатку я була шокована, а потім просто посміялася з цього», — каже вона.

Женя Гершман напилала портрет пораненої українки й оприлюднила свою роботу у Facebook, назвавши її «Перше обличчя війни». Згодом художниця заявила, що готова продати картину і витратити гроші для допомоги Україні.

Робота Жені Гершман була виставлена на сайті аукціонного дому Heritage Auctions, де невідомий покупець придбав її за 100 тисяч доларів. 
За словами Олени, через знімок вона ще й стала об’єктом пропаганди окупантів. Російське телебачення стверджувало, що її фото є містифікацією, що вона сама є актрисою, а світлина була зроблена п’ять років тому.

«Спочатку я була шокована, а потім просто посміялася з цього», — каже вона.

Сьогодні Олена Курило допомагає збирати допомогу для України, підтримує жінок, що постраждали від війни, 
та вірить у Перемогу. 

Інна НОВИК.

Читайте також: «Після поранення на фронті  Іван Кравчук плете з мамою різдвяні дідухи»

Реклама Google

Telegram Channel