Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Луцька школярка розробила робота  для саперів (Відео)

Її робот може брати вибухівку й ставити впритул біля міни, щоб знищити її на місці.

Фото Суспільного.

Луцька школярка розробила робота для саперів (Відео)

Дівчина захоплюється електронікою й під час війни вирішила спробувати застосувати свої знання на благо захисників

15-річна лучанка Аліна Сичук стала героїнею всеукраїнських новин, де повідомили про її розробку. Дівчина створює модель робота для знешкодження мін та боєприпасів, передає «Суспільне».

Юна винахідниця  Аліна Сичук хоче бути  корисною ЗСУ.
Юна винахідниця Аліна Сичук хоче бути корисною ЗСУ.

 Аліна взялася за це як член гуртка електроніки Малої академії наук. Допомагає їй тато Віталій Сичук, викладач цієї ж академії та Луцького технічного університету.  

 

 Суть задуму Аліни в тому, щоб сапер міг розмінувати певну територію, перебуваючи на безпечній відстані й не ризикуючи життям. Свій майбутній пристрій вона назвала «роботом-аватаром». Розказує про роботу конструкції, одягаючи її на руку: «Віддалений майбутній робот виконує всі дії, які ми робимо на безпечній відстані рукою. Тобто цей робот буде під’їжджати до якоїсь міни або випадково навіть може на міну натрапити і вибухати».

Суть задуму Аліни в тому, щоб сапер міг розмінувати певну територію, перебуваючи на безпечній відстані й не ризикуючи життям. 

Алінин наставник і тато Віталій Сичук розповів, що перш ніж приступити до розробки, порадився з військовими та саперами. Вирішили сконструювати робота-аватара для знешкодження конкретного виду мін, які не можна перенести, бо детонують. Пан Віталій пояснює, що робот може брати вибухівку й ставити впритул біля міни, щоб знищити її на місці. 

 

 Орієнтовна вартість майбутньої моделі – близько 15 тисяч гривень. Зі слів Аліни, щоб здешевити, більшість деталей зробили з пластику. 

Експериментальний зразок батько з донькою подали на європейський конкурс. Після цього планують зробити дієву модель, яка допомагатиме військовим.

Софія ГАВРИЛЮК.

Читайте також: «До топ рейтингу винаходів року Time увійшов і український винахід «корисний у війну»»

Реклама Google

Telegram Channel