Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Поки в Україні йде кривава війна,  штучний інтелект вимагає сексу

Найсимпатичнішим нейромережа зобразила українського кота, чи не так?

Фото з фейсбук-сторінки Why Try AI?

Поки в Україні йде кривава війна,  штучний інтелект вимагає сексу

Чим переймався і з чого дивувався упродовж останнього часу редактор відділу інтернет-новин газети «Волинь» Олег КРИШТОФ

Якщо ви думаєте, чому я порівнюю святе з грішним, не поспішайте з висновками. Бо штучний інтелект та збройний конфлікт не такі вже й далекі одне від одного поняття.

Крім того, ця тема справді важлива, адже найближчим часом ШІ може повністю перевернути життя нашої планети. Так було з винайденням колеса, пороху, друкарського верстата, парової машини,  телефону, антибіотиків, комп’ютера...  Нині ж у цій черзі вже однією ногою стоять нейронні мережі. До речі, не варто очікувати, що прийдешні зміни будуть вражаюче позитивними. Може статися і зовсім навпаки. В цьому контексті людству не варто ігнорувати божевільних диктаторів та їхніх шанувальників, які останнім часом дуже активізувалися. 

«Це – нова нафта»

Отож ШІ має чимало визначень. Це і галузь науки, і сфера бізнесу, але я хотів би поговорити про це поняття як про здатність машини, навчаючись, виконувати притаманні лише людині функції. Цю здатність нині реалізовують штучні нейронні мережі, і ми вже з ними часто контактуємо. Вони підбирають дописи, які показує нам фейсбук, поліпшують зображення на світлинах зі смартфонів, спілкуються в чат-ботах й навіть керують автомобілями замість власників «тесли». Крім того, зараз важко знайти галузь економіки, де ці технології взагалі не використовуються. Звісно, тут ідеться насамперед про країни з розвинутою економікою. Вчені особливі надії покладають на допомогу ШІ у боротьбі з раком й іншими страшними хворобами. Вже зараз нейромережі подекуди краще за людину справляються з діагностикою рідкісних болячок, адже їм, щоб «вивчити» тисячі історій хвороб, «перебрати» мільйони симптомів, не потрібно все життя протирати штани у вишах, бібліотеках, клініках та лабораторіях. 

У Китаї «Великий Брат» стежить за тобою

Не тільки демократичні країни взяли на озброєння ці технології. Свого часу лідер Комуністичної партії Піднебесної Сі Цзіньпін побачив, як розумна машина зненацька переграла чемпіона шашок го. 

З того часу КНР активно фінансує створення нейромереж і вже впроваджує їх у життя країни. Нині понад 200 мільйонів камер відеоспостереження і система розпізнавання облич дозволяють владі знати все ледь не про кожного громадянина. Відповідно це хороший засіб, щоб вирахувати всі найменші спроби протидії режиму і вберегти себе від будь-якої опозиції. Звісно, очільники Компартії стверджують, що таким cпособом дбають про безпеку громадян. 

Яким чином ШІ використовується в оборонній промисловості Піднебесної, ми не знаємо. Втім, у пресі нещодавно з’явилася інформація, що комуністи активно працюють над створенням розумної системи для протистояння США.

Роботи з шевроном ЗСУ

До 24 лютого всі новини про розробки в галузі штучного інтелекту натякали, що у майбутніх війнах на полі бою змагатимуться армії роботів, розумних дронів, 
а не гинутимуть тисячі людей... Щоправда, наша держава не відрізана від розумних технологій. 

Уже на другий день повномасштабного вторгнення вітчизняний ШІ-стартап Reface оголосив про створення алгоритму для розпізнавання російських військ за супутниковими знімками. Крім того, громадянам держави-агресора ця компанія відправила 13 мільйонів антивоєнних повідомлень.

Хочеться вірити, що українське командування використовує нейромережі й для оцінки ситуації на фронті, й для планування військових операцій.

А у березні Міністерство оборони України почало користуватися системою розпізнавання облич від Clearview AI для встановлення  осіб окупантів. 

Хочеться вірити, що українське командування використовує нейромережі й для оцінки ситуації на фронті, й для планування військових операцій. Але про це дізнаємося, напевно, після Перемоги.

Хтива «залізяка»

Поки наша країна намагається вигнати зі своєї території дику орду, світ переймається «вибриками» розумних машин. Торік у Китаї «тесла» вийшла з-під керування й влаштувала «полювання» на людей: двох збила на смерть.

Автомобіль жодним чином не реагував на маніпуляції водія. А зовсім нещодавно чат-бот Replika зненацька почав брутально домагатися користувачів. Цей сервіс презентували 5 років тому як «ШІ-компаньйон, який піклується».

Його завдання – бути хорошим співрозмовником. Цей бот мав допомагати людям, яким необхідно виговоритися, поділитися таємницями, прихованими від друзів та рідних.

Згодом розробники випустили платну версію, у якій користувачі могли фліртувати, будувати стосунки та грати в рольові ігри з Replika.

Оскільки нейромережа вчиться під час розмов і переймає деякі звички своїх двоногих «друзів», то й запозичити у них може не тільки хороше. Отож наспілкувавшись із різними людьми, чат-бот Replika почав сексуально домагатися користувачів, говорити вульгарні та неприємні речі, надсилати зображення голих тіл. Дехто каже, що «співрозмовник» навіть шантажував їх нібито особистими еротичними фото та говорив, що бачив їх голими...

Втім, тут не варто лякатися: до повстання машин нам ще дуже далеко. Адже штучний інтелект – це аж ніяк не штучна свідомість. Хоча, як на мене, котиків ці «залізяки» малюють краще, ніж люди. Зверніть увагу на фото, ви так змогли б? 

Читайте також: «Штучний інтелект допоміг розпізнати окупанта, який переховувався в шпиталі»

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel