Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Кекси чи мафіни? Не сумнівайтеся – печіть і одне, й друге!

Ключова відмінність між мафіном та кексом –  у співвідношенні інгредієнтів, способі приготування  та начинці.

Волинь-нова

Кекси чи мафіни? Не сумнівайтеся – печіть і одне, й друге!

Щоправда, виявляється, різниця є, хоч на перший погляд досить складно відрізнити  мафіни від кексів. Ключова відмінність між ними –  у співвідношенні інгредієнтів, способі приготування  та начинці

Мафін – американська порційна випічка, яка вважається одним із різновидів хліба, і це не дивно, бо цукор у них майже не використовується, на відміну від кексів. У рецептурі мафінів велика кількість рідких інгредієнтів, таких як молоко та яйця, і зовсім небагато цукру. Тісто – дріжджове або ж із додаванням соди, як в англійському варіанті. У процесі приготування всі сухі інгредієнти змішують окремо від рідких, тільки після цього їх швидко з’єднують, але ні в якому разі не збивають міксером, інакше тісто вийде важким. Найчастіше в мафіни додають ягоди, шоколад або горіхи. Але, оскільки мафін – несолодка випічка, в якості начинки можна використовувати майже все: овочі, солоний сир і навіть м’ясо.

Кексом же називають солодкий кондитерський виріб, який буває як порційним, так і досить великим, наприклад великі різдвяні кекси з глазур’ю. Перші кекси з’явилися ще в Стародавньому Римі, а популярність здобули в XVI столітті з появою цукрового піску. Для кексів використовують бісквітне тісто з великою кількістю цукру. Процес приготування кардинально відрізняється від мафінів: спочатку масло перетирають із цукром, після цього додають яйця і тільки в кінці борошно з розпушувачем. Тісто можна і потрібно збивати міксером, так воно стає більш пишним та пористим. Начинка для кексів зовсім не обов’язкова, адже вони солодкі самі по собі, все ж їх часто печуть з родзинками, горіхами, сухофруктами.

Цукор у них майже не використовується, на відміну від кексів.

Медові кекси з яблуками та горіхами

Інгредієнти: 350 г яблук, 100 г меду, 100 г вершкового масла, 2 яйця, 30 г горіхів, 170 г борошна (трохи більше 1 скл. ємністю 250 мл), 0,5 ч. л. соди, дрібка солі.

Приготування. Вершкове масло заздалегідь вийміть із холодильника, щоб воно розм’якло. Увімкніть духовку розігріватись до 180 градусів. Яйця з рідким медом і дрібкою солі збийте міксером на високій швидкості протягом хвилини до піни. Додайте масло і збивайте ще хвилину. Просійте борошно з содою і на повільних обертах вимішайте однорідне гладеньке тісто. Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину. Наріжте маленькими кубиками і всипте в тісто, вимішайте до рівномірного розподілу. Тісто розкладіть у формочки для кексів. Горіхи посічіть ножем на дрібну крихту і розподіліть по формах поверх тіста. Випікайте в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 25 хвилин. Готові кекси вийміть із форм, викладіть на тарілку. Подавайте після повного остигання.

Ніжні сирні кексики

Інгредієнти: 200 г борошна, 150 г цукру, 200 г сиру, 100 г розм’яклого вершкового масла, 2 яйця, по 1 пакетику розпушувача і ванільного цукру.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати вершкове масло, сир, ванільний цукор і ретельно вимішати. Борошно просіяти з розпушувачем та всипати в вершково-сирну масу, перемішати. Консистенція виходить густенька. Розкласти по формах, заповнюючи їх на 2/3. Випікати 25–30 хвилин при 180 градусах.

Мафіни «Берлінські»

Інгредієнти: 240 г борошна, 1,5 ч. л. кориці, 1 пакетик розпушувача, 1 яйце, 130 г цукру, 80 мл олії, 260 мл молока, 4 ст. л. варення.

Приготування. Змішати сухі сипучі продукти: борошно, 0,5 чайної ложки кориці та розпушувач. Окремо збити до легкої піни яйце, додати 90 г цукру, олію та молоко, добре перемішати. Влити рідкі інгредієнти до сухих. Змастити формочки і викласти в кожну по 1 столовій ложці тіста, зверху по чайній ложці варення (по центру), а потім розподілити решту тіста так, щоб воно повністю покрило варення. Залишок цукру (40 г) та кориці (1 ч. л.) змішати й посипати цією сумішшю мафіни. Випікати близько 20–25 хвилин.

Яблучні мафіни з вареним згущеним молоком

Інгредієнти: 300 г борошна, 100 г м’якого вершкового масла, 2 яйця, 3,5 ст. л. цукру, 250 мл молока, 2 яблука, 2 ст. л. розпушувача, 1 пакетик ванільного цукру, варене згущене молоко.

Приготування. Яйця з цукром та ванільним цукром збиваємо міксером, додаємо молоко, дрібку солі, вершкове масло, перемішуємо. З’єднуємо рідку суміш із борошном та розпушувачем. Почищені й дрібно нарізані яблука вмішуємо в тісто. На дно форми викладаємо трошки тіста, на нього – чайну ложку вареного згущеного молока, а потім знову тісто. Випікати 25 хвилин за температури 200 градусів.

Реклама Google

Telegram Channel