Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
У волинських суддів-хабарників забрали стотисячні пенсії

Чи рахуватиме колишній суддя Іван Підгорний копійки до наступної пенсії?

Фото: sylapravdy.com.

У волинських суддів-хабарників забрали стотисячні пенсії

Вища рада правосуддя припинила почесну відставку двох «представників Феміди». Тепер у них не буде надзвичайного пожиттєвого утримання від держави

Рішення припинити відставку колишнього судді Ківерцівського районного суду Івана Підгорного та Ковельського міськрайонного суду – Олега Василюка Вища рада правосуддя прийняла 2 лютого. У документі сказано, що це стало можливим завдяки тому, що обвинувальні вироки щодо кожного з них за вчинення умисного злочину набрали законної сили. Рішення цього органу є підставою для скасування виплати довічного грошового утримання, що нараховується у зв’язку з відставкою. Орієнтовно йдеться про пенсію у 100 тисяч гривень. Відтепер ця сума зменшиться до звичайного рівня.

Івана Підгорного засудив Млинівський районний суд за вчинення злочину, передбаченого частиною 2 статті 368 ККУ (незаконне збагачення), Олега Василюка – Вищий антикорупційний суд за вчинення злочину, передбаченого частиною 2 статті 369 ККУ (зловживання впливом). 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» деталізує, що, наприклад, Підгорний не цурався брати хабарі сіном, полуницею, побутовою технікою. 

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» деталізує, що, наприклад, Підгорний не цурався брати хабарі сіном, полуницею, побутовою технікою. (Він працював суддею Ківерцівського райсуду з 1984 року. І навіть з 1997-го був його головою. Понад десять літ!). Уперше Підгорного засудили умовно у 2012-му, вдруге через 5 років – до реального терміну з конфіскацією частини майна. Однак вирок так і не виконали. А вже у 2019-му зухвалець поновився на посаді. Було таке, що місцеві активісти навіть влаштували протест під будівлею суду, завадивши хабарнику потрапити на робоче місце. 

Центр журналістських розслідувань аналізує, що кримінальні справи щодо Підгорного були різними й розслідувалися більше десяти років, оскільки хабарі він брав масово. І хоч зловмисник високого рангу пройшов чотири кола судів, у в’язниці не сидів ані дня: нібито мав важкі недуги. 

Інший «герой» – ковельський суддя Олег Василюк – набагато «скромніший». У списку його хабарів – 3800 гривень, які він узяв 5 років тому. Василюка на відміну від колеги таки посадили – торік на два роки. 

Представниця проєкту «ProSud» Катерина Бутко пояснює, що таке справедливе рішення (а окрім двох волинських, позбавили великої пенсії ще й сєвєродонецького та одеського суддів) пов’язане з перезавантаженням Вищої ради правосуддя після того, як вона вже має повноважний склад. Бутко коментує: «Нарешті розглянуто питання... і відкликано відставку. Відповідно тепер вони отримуватимуть пенсію, яку отримують звичайні пенсіонери». 

Правда, виникає ще одне питання: чи заслужили хабарники оту важко зароблену «звичайну» пенсію?

Олена КАЛЕНЮК

Читайте також: «Соболина шуба і мільйон доларів:  що собі на Новий рік бажала  керівниця податкової».

Реклама Google

Telegram Channel