Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Патріарх кіріл працював шпигуном  у Швейцарії

А під рясою – погони кгб.

Фото із сайту novyny.org.

Патріарх кіріл працював шпигуном у Швейцарії

Предстоятель російської православної церкви у 1970-х роках вів розвідку на користь радянського союзу під кодовим ім’ям «Михайлов»

Одразу кілька швейцарських газет із посиланням на розсекречені архіви написали про те, що на території Швейцарської Конфедерації майбутній російський релігійний лідер працював на Комітет державної безпеки срср і здійснював розвідувальну діяльність. «Як повідомляється, кіріл займався шпигунством, працюючи в Женеві як офіційний представник московського патріархату при Всесвітній раді церков (ВРЦ). Місія кіріла, кодове ім’я якого було «Михайлов», полягала також у тому, щоб впливати на Раду, щільно інфільтровану у 1970 –1980-х роках радянськими агентами», – зазначає агентство SwissInfo. 

Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію упц в самостійну відносно рпц релігійну організацію, членами експертної групи не виявлено.

При цьому рпц відмовилася коментувати імовірну шпигунську діяльність кіріла (гундяєва) в Женеві, а Всесвітня рада церков зі свого боку каже, що у неї «немає жодної інформації» з цього питання. 

До речі

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, вивчивши змінений Статут про управління української православної церкви (московського патріархату), дійшла висновку, що упц мп – це частина російської церкви. «Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію упц в самостійну відносно рпц релігійну організацію, членами експертної групи не виявлено», – зазначили експерти.

Микола ДЕНИСЮК.

Останні новини:

Усі новини російсько-української війни – тут.

Реклама Google

Telegram Channel