Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Як у медичних клініках продавали немовлят

Момент затримання тих, хто продавав малечу, як котиків, капці чи кавуни...

Фотоколаж із сайту chasdiy.org.

Як у медичних клініках продавали немовлят

Ділки переправили за кордон щонайменше 8 новонароджених, загалом перевіряється інформація про 40 таких фактів

Схему організували два керівники медичних закладів, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини в Києві та Харкові. Один із підозрюваних співорганізаторів злочинної групи – колишній правоохоронець, який раніше відповідав за боротьбу з організованою злочинністю та торгівлею людьми. Інші 10 учасників – працівники цих клінік, менеджери, адміністратори та адвокат. Кільком із них обрано запобіжні заходи. Так, організатору схеми та двом співучасникам злочину суд обрав безальтернативно тримання під вартою. Ще одній підозрюваній – тримання під вартою із заставою у понад 800 тисяч гривень. П’ятій учасниці справи – цілодобовий домашній арешт. Остання після затримання визнала вину та надала викривальні покази.

Як пояснили в Київській прокуратурі, під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду учасники злочинної організації продавали новонароджених дітей іноземним громадянам, які не є сімейними парами в розумінні українського законодавства та проживають у країнах, де заборонено сурогатне материнство.

Підозрювані шукали на території Харківської області жінок-донорів яйцеклітин та жінок, які через матеріальну скруту погоджувалися стати сурогатними матерями для іноземців. Розмір грошової винагороди, яку отримували учасники схеми, сягав від 50 до 70 тисяч євро за новонароджену дитину. З них плата сурогатним матерям становила близько 12 тисяч євро.

Організатори схеми були керівниками медичних установ. Грошова винагорода за маля сягала від 50 до 70 тисяч євро. З них плата сурогатним матерям становила близько 12 тисяч євро.

Згідно з домовленостями, сурогатна мати після народження дитини надавала дозвіл на переміщення немовляти за кордон та згоду на подальше отримання дитиною громадянства іншої країни. У разі незгоди з окремими умовами, організатори схеми вдавалися до погроз та залякування. Також жінки отримували значно меншу винагороду за участь у сурогатному материнстві, ніж їм обіцяли.

Загалом за час слідства було встановлено факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят, ще одній спробі вивезти за кордон дитя під час воєнного стану вдалося запобігти. У рамках спецоперації за адресами проживання підозрюваних, в офісах та клініках правоохоронці провели понад 40 обшуків. Зараз триває систематизація та аналіз вилученої документації, повідомили у прокуратурі. Перевіряється інформація щодо близько 40 фактів незаконного переміщення новонароджених дітей з України за кордон.

Лія ЛІС.

Читайте також: «Житель Луцька ховав наркотики від патрульних в… роті»

Реклама Google

Telegram Channel