Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Заморський пан, що носить фіолетовий жупан: найкращі рецепти баклажанів

У країнах Сходу баклажан називають овочем довголіття, оскільки він здатний підтримувати кислотно-лужний баланс в організмі людини.

Фото із сайту otvalentiny.od.ua.

Заморський пан, що носить фіолетовий жупан: найкращі рецепти баклажанів

Хоча насправді вони бувають різних кольорів: білі, жовті, смугасті, фіолетові і майже чорні. Баклажан входить у топ-10 плодів, які мають максимальний вміст антиоксидантів. У Європі баклажани стали вживати в їжу лише в XV столітті, а їх промислове вирощування почалося ще пізніше – в XIX сторіччі. Нині ж цей овоч дуже популярний у кухнях багатьох народів

Баклажани, тушковані з грибами в сметані

Завдяки чудовому поєднанню продуктів ця страва стане однією з ваших улюблених

Інгредієнти: 400 г баклажанів, 400 г печериці, 250 г цибулі, 3 зубки часнику, 3 ст. л. сметани, невеликий пучок петрушки, олія для смаження, сіль та чорний мелений перець – за смаком.

Приготування. Цибулю почистити і порізати кубиками. Часник подрібнити ножем. Гриби дрібно нарізати. Баклажани порізати кубиками, посолити і залишити на 15–20 хвилин, щоб пустили сік, потім промити. Цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору. Додати подрібнений часник і смажити ще хвилину. До цибулі додати нарізані гриби, посолити, перемішати і на середньому вогні тушкувати 10–15 хвилин. Потім додати баклажани, посолити (якщо ви їх не солили), перемішати і тушкувати приблизно 10 хвилин. При потребі можна додати трошки води. Потім до баклажанів з грибами додати сметану, трошки води (80 мл) і перемішати. Поперчити, при потребі досолити і тушкувати, час від часу помішуючи, 5 хвилин. Потім до страви додати подрібнену зелень петрушки і, за бажанням, витиснути ще один зубчик часнику. Перемішати і відставити з вогню. Подавати з картопляним пюре або гречкою.

Котлети овочево-горіхові

Хочете приготувати синенькі якось по-особливому? Рідні оцінять ваші старання

Інгредієнти: 1–2 баклажани, 1 цибулина, 1 зубок часнику, 50 г волоських горіхів, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. олії, маленький пучок зелені, чорний мелений перець, орегано, сіль.

Приготування. Баклажани запечіть цілими у розігрітій до 220°С духовці 25 хвилин. Потім перекладіть їх у миску і залиште під плівкою на 10 хвилин, щоб легше зчищалася шкірочка. Дрібно поріжте цибулю. Обсмажте її в олії до м’якості. Підсушені волоські горіхи подрібніть у блендері. Додайте до них часник, зелень, спеції і ще раз все подрібніть. Очистіть баклажани від шкірки і подрібніть м’якоть. Змішайте баклажани з горіховою сумішшю, додайте смажену цибулю, борошно, сіль і добре перемішайте фарш. Сформуйте невеликі котлети. При бажанні їх можна запанірувати в сухарях або обваляти в борошні. Смажте котлети з баклажанів у невеликій кількості олії по 3–4 хвилини з кожного боку до утворення золотистої скоринки. Подавайте гарячими із зеленню, картоплею або рисовим гарніром.

Соте з баклажанів

Тушковані овочі – найкращий варіант дієтичної вечері. Смакуватиме і як самостійна страва, і в поєднанні з гарніром

Інгредієнти: 2 кабачки, 2 баклажани, 3 болгарські перці, 2 помідори, 2 цибулини, 1 морквина, 3 зубки часнику, пучок зелені (цибуля, петрушка, кріп, кінза), 1 ст. л. томатної пасти, 2–3 ст. л. олії, 1 ст. л. борошна, 1 ч. л. цукру, лавровий лист, духмяний і чорний перець, коріандр, сіль.

Приготування. Помийте овочі. Баклажани (чистити від шкірки не потрібно) наріжте кружальцями і замочіть у підсоленій воді на 20 хвилин, щоби з них вийшла гіркота. Помідори опустіть в окріп на 1–2 хвилини, зніміть шкірку і покрайте скибочками. Кабачки наріжте напівкружальцями. Перець, очищений від насіння, покрайте соломкою, цибулю – півкільцями. Моркву натріть на крупній тертці. Приготуйте зажарку: обсмажте в розігрітій олії цибулю, потім додайте моркву, болгарський перець і протушкуйте 7–10 хвилин на середньому вогні. Потім додайте борошно, далі – томат, добре перемішайте і просмажте ще 2–3 хвилини. У каструлю засипте кабачки, додайте трохи води і поставте на середній вогонь на 10 хвилин, періодично акуратно помішуючи, щоб не підгоріли. Коли вони пустять сік, всипте баклажани. Через 5 хвилин додайте в рагу помідори, подрібнену зелень і зажарку. Посоліть, додайте цукор, спеції, акуратно перемішайте і тушкуйте ще 3–5 хвилин до готовності. Наприкінці покладіть вичавлений часник, перемішайте і подавайте на стіл.

Синенькі в аджиці

Такою стравою можна посмакувати зараз, а також запастися на зиму

Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 2,5 кг помідорів, 6–7 болгарських перчин, 2 великі головки часнику, 1 гіркий перець (або 2 ч. л. меленого червоного перцю), 1 скл. олії, 150 г цукру, 3 ст. л. солі.

Приготування. Синенькі помити, зрізати плодоніжки, покраяти чималими кубиками, всипати 1 ст. л. солі і залишити на 4–6 годин (можна й на ніч), щоб вийшла гіркота. Підготовлені помідори, солодкий і гіркий перець та часник пропустити через м’ясорубку, додати олію, цукор і 2 ст. л. солі. Варити, періодично помішуючи, впродовж 30 хвилин. Баклажани відцідити, всипати у соус і варити ще пів години. Гарячим розкласти у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

Смажені із сиром і часником

Чудова закуска для прихильників гостренького!

Інгредієнти: 1 середній баклажан, 2 помідори, 70–80 г твердого сиру, 5 зубчиків часнику, майонез, 5–6 гілочок кропу та петрушки, олія, сіль.

Приготування. Баклажани слід промити і розрізати на кружальця. Всі кружальця викладаємо в глибоку ємність, посипаємо сіллю і чекаємо 30 хвилин, щоб вийшла вся гіркота. Після цього їх промиваємо і просушуємо паперовою серветкою. Далі кожну скибочку смажимо з обох сторін. Готуємо начинку: сир тремо на дрібній тертці, вичавлюємо часник, заправляємо майонезом. Зелень потрібно дрібно посікти, помідори нарізати кружальцями. Баклажани викласти почергово з помідорами, кожен шар змащуючи соусом, зверху посипати зеленню.


Аби баклажани не гірчили

Це поширена проблема синеньких, якої можна легко позбутися. Найпростіший спосіб боротьби з гіркотою баклажанів – їх вимочування в підсоленій воді

Щоб повністю позбутися неприємного присмаку, досить потримати баклажани 

30 хвилин у солоній воді. Сіль для цього розчиняють у холодній воді у приблизному співідношенні 1 столова ложка солі на 1 літр холодної води.

Дехто вважає, що вимочувати слід тільки залежані, старіші баклажани, а свіжі та невеликі зазвичай не гірчать після приготування, хоча іноді це може залежати від сорту або місця вирощування.

«Соляну ванну» синеньким влаштовують у такій послідовності:

  • Баклажани нарізати (кружальцями або брусочками – залежно від того, в якому вигляді їх далі потрібно буде готувати).
  • Розвести сіль у холодній воді.
  • Нарізані шматочки баклажана зсипати в глибоку посудину з розсолом і притиснути їх зверху тарілкою, щоб не спливали на поверхню.
  • Витримати 30 хвилин, потому перекласти баклажани на друшляк і промити під проточною холодною водою.

Коли синенькі обтечуть, їх можна готувати – гірчити вони не будуть.

Не менш популярним і, можливо, простішим варіантом позбавлення від гіркоти є «сухий» спосіб вимочування, а точніше сольова обробка овоча. Для цього миємо баклажани під проточною водою, після чого розрізаємо навпіл уздовж. М'якоть на зрізі посипаємо сіллю (краще використовувати крупну сіль) і залишаємо на 20–25 хвилин за кімнатної температури. Коли баклажани пустять сік, добре промиваємо їх у холодній воді, даємо стекти воді і беремося готувати.

Читайте також: А ви знали, що є таке свято – Всесвітній день гамбургера? (Найкращі рецепти).

Реклама Google

Telegram Channel