Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
А ви знали, що є таке свято – Всесвітній день гамбургера? (Найкращі рецепти)

Фото із сайту motionarray.com

А ви знали, що є таке свято – Всесвітній день гамбургера? (Найкращі рецепти)

М’якенька булочка, соковита котлета, хрумкі овочі, і все це просочене кетчупом та солодкою гірчицею. Цю страву дуже легко зробити вдома. Можна приготувати її разом із головними поціновувачами – дітьми: ви весело і смачно проведете час, тим паче, що в домашні бургери не додаватимете шкідливих складників. Крім того, такий універсальний фаст-фуд стане окрасою столу як для вечері в колі сім'ї, так і для галасливих вечірок із друзями. Ділимося рецептами соковитих, ароматних і ситних бургерів і для м’ясоїдів, і для вегетаріанців

Класичний

Інгредієнти: для котлети – 500 г яловичого фаршу, спеції, сіль та перець – до смаку; додатково – 4 булочки для бургерів, 8 листків салату ромен чи латук, 4 ч. л. солодкої американської гірчиці, 4 ч. л. кетчупу або томатного соусу, 4 скибочки сиру, 1 томат, 2 солоні огірки, 1 червона цибулина.

Приготування. У велику миску викладіть фарш, додайте сіль, перець та спеції. Ретельно перемішайте і добре відбийте фарш об миску чи дощечку, застелену харчовою плівкою.  Сформуйте котлети потрібного діаметру.  Тарілку застеліть харчовою плівкою, викладіть зверху котлети й поставте у морозильну камеру на 2 години. Булочки для бургера розріжте вздовж навпіл та підсмажте до золотавої скоринки на сухій пательні-гриль.  Якщо такої нема, використовуйте звичайну сковорідку чи скористайтеся електрогрилем. Дістаньте котлети з морозилки і смажте по кілька хвилин з кожного боку на сухій пательні.  Томат, 2 солоних огірки та цибулину наріжте тонкими кружальцями. Обидві половинки булочки змастіть кетчупом та гірчицею, викладіть зверху листок салату, котлету, скибочку сиру, огірки та цибулю. Зверху викладіть ще один листок салату та накрийте верхньою частиною булочки. Одразу подавайте до столу, бо гамбургер смакує теплим.

З курятиною

Інгредієнти: 2 булочки для бургерів, 100 г курячого філе, 60 г пекінської капусти, 50 г моркви, 1 огірок, 50 г твердого сиру, 40 г натурального йогурту, 0,5 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. кмину, 1 ч. л. яблучного оцту, сіль, перець – до смаку, олія.

Приготування. Овочі промиваємо, пекінську капусту дрібно шаткуємо, моркву й огірок ріжемо тонкими скибочками. Додаємо цукор, яблучний оцет, сіль і кмин. Перемішуємо і даємо салату настоятися 15 хвилин. Нарізаємо куряче філе пластинами, злегка відбиваємо. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо на ній курку до золотистої скоринки. Розрізаємо булочки на дві частини горизонтально, підсушуємо в духовці. Змащуємо половинки йогуртом, викладаємо салат і філе. Додаємо сир і накриваємо другою половинкою булочки.

«Нечупара Джо»

Інгредієнти: булочки для бургерів, 1 кг яловичого фаршу, 1 ріпчаста цибулина, 1 ч. л. сушеного часнику, 100 мл кетчупу, 350 мл томатного соку, 1 ч. л. яблучного оцту, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. запашного перцю, 1 ч. л. гірчиці, 1 солодкий перець, соняшникова олія, гострий перець (за бажанням), зелень, огірки – для подачі.

Приготування. На сухій сковороді обсмажуємо фарш до готовності, перекладаємо його в окрему ємність. Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками й обсмажуємо, посипаємо сухим часником, перемішуємо. Моркву натираємо на дрібній тертці, додаємо до цибулі. Тушкуємо овочі на повільному вогні 5 хвилин. Солимо і перчимо. Заливаємо цибулю й моркву томатним соком, додаємо спеції і яблучний оцет. З'єднуємо фарш з пасерованими овочами і накриваємо кришкою. Збільшуємо вогонь (трохи менше середнього) і тушкуємо 20 хвилин, поки волога не випарується. Наприкінці можете довести до смаку за допомогою спецій. Огірок нарізаємо смужками, булочки розрізаємо навпіл, не доходячи до краю кілька сантиметрів. Притискаючи м'якуш, викладаємо фарш. Подаємо з огірками і зеленню.

Вегетаріанський

Інгредієнти: 6 булочок, 450 г червоної консервованої квасолі, 300 г печериць, 0,75 скл. вівсяних пластівців, 1 морквина, 2 ст. л. соняшникової олії, 1 ріпчаста цибулина, 2 ч. л. паприки, 3 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. томатної пасти, пів пучка кінзи, 3 ст. л. борошна, олія для змащування, сіль, перець, зелень – до смаку.

Приготування. Квасолю промиваємо, викладаємо в миску і розминаємо до стану пюре. Розігріваємо сковороду, на олії обсмажуємо цибулю 2 хвилини, додаємо моркву і нарізані гриби, паприку. Готуємо, помішуючи, 4–5 хвилин. Висипаємо засмажку в одну ємність із квасолею, додаємо томатну пасту, вівсяні пластівці, кінзу і соєвий соус. Солимо, перчимо, перемішуємо, формуємо 6 котлет, обвалюємо в борошні. Беремо сковороду для гриля, добре розігріваємо, змащуємо олією, викладаємо котлети, смажимо 2–3 хвилини – до золотистої скоринки. Потім змащуємо олією верх котлет, перевертаємо і смажимо ще 2–3 хвилини. Розкладаємо котлети в булочки, доповнюємо бургери зеленню і подаємо до столу.


Цікаві факти про короля фаст-фуду

Свято зі смаком м’яса, зелені та свіжоспеченої булочки – звичайно ж, це День гамбургера! 27 липня у світі відзначають його день народження

Хто приготував перший гамбургер у світі?

Більшість експертів схильні вважати винахідником гамбургера ресторатора Луї Лессінга. 1900 року в місті Нью-Хейвен (Коннектикут) він уперше почастував відвідувачів свого закладу цим незвичайним бутербродом. Але у знаменитій компанії McDonald`s першопрохідцем у цій справі називають Флетчера Девіса з Техасу, адже свій перший гамбургер він приготував ще 1880 року.

Хай там як, у 1930-х страва стала мегапопулярною. А першою компанією-продавцем фірмового наїдку була White Castle. Завдяки сталій ціні (до 1946 року – 5 центів) та унікальності гамбургери незмінно приваблювали покупців. А сумніви з приводу їх безпечності для здоров’я одним хитрим вчинком успішно розвіяв власник компанії Біллі Інграм: він спеціально наймав людей у білих халатах, аби створювалося враження, що навіть лікарі купують і споживають гамбургери.

Однак до кінця 1940-х у White Castle з'явився серйозний конкурент – компанія McDonald`s, яка досі залишається загальновизнаним лідером індустрії фаст-фуду.

Найбільший гамбургер на світі

4 липня 2009 року в японському місті Міядзакі зробили величезний гамбургер, маса якого сягала 136 кг, діаметр – 92 см, а висота – 44 см. На створення гіганта 15 кулінарам знадобився цілий тиждень. Книга рекордів Гіннесса назвала японський шедевр «найбільшим гамбургером у світі, зробленим на продаж».

Щоправда, у 2012-му японське досягнення успішно перевершене майстром барбекю Тедом Рідером у канадському місті Торонто. Вага його гамбургера становила 268 кг, зокрема м’ясна начинка важила 136 кг, сир – 22 кг, цибулі пішло близько 9 кг, салату – 14 кг, а маринованих огірків – 5,5 кг.

Але рекорди попередніх кулінарів – ніщо порівняно з гамбургером із Міннесоти (США). У казино Black Bear Casino Resort, що в місті Карлтон, 2012 року зробили гіганта вагою 913 кг! На його приготування знадобилася величезна кількість інгредієнтів: 27 кг цибулі, 24 кг помідорів, 23 кг салату, 18 кг сиру, близько 9 кг солоних огірків. А для виготовлення котлети довелося сконструювати спеціальну духовку. Гамбургер був такий величезний (3 м в діаметрі), що його перевертали за допомогою підйомного крана. Представник Книги рекордів Гіннесса зафіксував рекорд, й апетитне «гамбургерисько» роздали всім охочим.

Читайте також: «Українське сало завжди в моді!»: найкращі рецепти.

Реклама Google

Telegram Channel