Курси НБУ $ 39.72 € 42.81
Штурман збитого українського Су-24 три години йшов мінним полем до своїх

«Удар, вогонь у кабіні, смикнув ручками – і все», – розповів про своє збиття Герой України Сергій Вербицький. Він встиг катапультуватися.

Фото із сайту tsn.ua.

Штурман збитого українського Су-24 три години йшов мінним полем до своїх

Сергію Вербицькому вдалося вижити після того, як у його літак поцілила ворожа ППО

Його екіпаж на початку війни бив окупантів на Київщині, Сумщині, Чернігівщині, Донеччині та Харківщині. Указом від 8 липня 2023 року Сергію Вербицькому було присвоєно звання Героя України.

На своєму рахунку штурман має 13 бойових вильотів, і якраз на 13-й потрапив під ураження. Це сталося ще в березні 2022 року. Тоді ворожа навала саме сунула на Ізюм у Харківській області. Вербицький разом із пілотом, 41-річним Олексієм Коваленком, полетіли на завдання. Екіпаж бомбардувальника знав, що цей виліт буде дуже небезпечним, оскільки обійти ворожу ППО практично неможливо.

«Був вибір відвернути, і я питав кілометрів за 20 до цілі: «Льош, до кінця?». Він тільки махнув головою – «так», – переповів події Герой України. Битва у небі тривала 13 годин. Екіпаж виконав завдання, вразивши ворожу колону, але в одну мить військові відчули удар. «Удар, вогонь у кабіні, смикнув ручками – і все», – розповів про збиття Вербицький. Він встиг катапультуватися.

А вони на мене подивилися і кажуть: «Там же все заміновано, як ти зміг?». А я якось ішов і не думав, що там можуть буть міни.        

Пілот Олексій Коваленко тоді загинув – він Герой України посмертно. З військовим змогли попрощатися вдома лише після звільнення Харківщини.

Сам же Вербицький після того, як опинився на землі, зрозумів, що перебуває на ворожій території, і його шукатимуть. Три години пішки діставався до своїх мінними полями. «Коли дійшов до своїх по мінних полях, вони мені кажуть: «Розкажи, як ішов». Маршрут тут через ліс, тут через поле, і до вас прийшов. А вони на мене подивилися і кажуть: «Там же все заміновано, як ти зміг?». А я якось ішов і не думав, що там можуть буть міни», – розповідає штурман.

Вербицький каже, що сьогодні пілотам та штурманам легше. Завдяки британським ракетам Storm Shadow вони можуть так не ризикувати, як сам він на початку повномасштабної війни. «Вони не літають над цілями, вони зараз пускають Storm Shadow за межами дії ППО, і це дуже великий плюс», – зауважив він.

Наразі Сергій Вербицький пройшов лікування, участі в польотах поки що не бере. Однак стверджує, що якби можна було повернути час назад, точно знову повторив би той самий шлях.   

Наталія НАГОРНА, tsn.ua

Читайте також: «Ситуація на фронті на ранок 29 липня - Генштаб ЗСУ».

Реклама Google

Telegram Channel