Курси НБУ $ 39.62 € 42.75
Обережно - ботулізм

УУ більшості випадків причиною зазначених отруєнь є вживання в’яленої, соленої, сушеної риби, приготовленої в домашніх умовах.

Фото: ТСН.

Обережно - ботулізм

Питання харчових отруєнь людей, викликаних збудником ботулізму, є дуже актуальним, позаяк щороку в Україні фіксується близько 100 випадків захворювань, з яких близько 10% закінчуються летально

Ботулі́зм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися токсини (ботулотоксини) бактерії Clostridium botulinum.

У більшості випадків причиною зазначених отруєнь є вживання в’яленої, соленої, сушеної риби, приготовленої в домашніх умовах та придбаної у місцях стихійної торгівлі.

Продукти, які були погано вимиті перед консервуванням, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином, є потенційно небезпечними. Навіть консерви, у яких все гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком: мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.

Симптоми ботулізму:

  •  порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  •  сильно виражена сухість у роті;
  •  важко говорити (голос стає тихим, нерозбірливим або пропадає);
  •  підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  •  запаморочення;
  •  короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). 

Щоб вберегтися від хвороби, дотримуйтесь простих порад:

  •  Не вживайте їжу із банок зі здутими кришками, з яких щось витікає, нещільно закритих  та  з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  •  Не їжте консервованих у домашніх умовах продуктів, які зберігалися більше року.
  •  Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках.
  •  Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
  •  Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

За матеріалами Держпродспоживслужби у Волинській області.

Читайте також:Відкрийте для себе лікувальні властивості кульбаби: використання в народній медицині

Реклама Google

Telegram Channel