Курси НБУ $ 39.43 € 42.85
Остап дихатиме на повні груди: в Україні провели унікальну операцію дитині (Фото)

Хлопець добре почувається. Зникла задишка та неприємні відчуття.

Фото із сайту facebook/1tmolviv.

Остап дихатиме на повні груди: в Україні провели унікальну операцію дитині (Фото)

13-річного хлопчика зі складною деформацією грудної клітки, яка стискала серце, ліву легеню і заважала дихати, успішно прооперували найменш травматичним із можливих способів — без розрізу грудини

Остап народився з вадою серця — транспозицією магістральних судин. Простими словами, легенева артерія та аорта дитини помінялися місцями. Це загрожувало життю малюка. На шосту добу після появи на світ Остапа терміново прооперували. Ваду серця вдалося скорегувати. Та після хірургічного втручання грудина дитини змістилася.

В Остапа розвинулася лійкоподібна деформація — виражене заглиблення у центральній та нижній частині грудного каркасу. Після проведення класичних відкритих операцій із розрізом грудної клітки — таке не рідкість. Спершу ця деформація була малопомітною і не впливала на якість життя дитини. Та хлопчик ріс, і згодом зміщення посилилось та почало стискати внутрішні органи, зокрема легені та серце. Остапу було складно дихати. Також страждав підліток і від психологічного дискомфорту, адже деформація стала візуально помітною.

Через кілька років, щойно грудна клітка Остапа набуде правильної форми та зміцніє, лікарі виймуть пластину.

По допомогу сімʼя звернулася до спеціалістів Лікарні Святого Миколая у Львові. Єдиний спосіб виправити деформацію — це встановити в грудну клітку корегуючу пластину. До роботи взялася команда хірургів та кардіохірургів. З операцією не барилися. І вирішили робити її в найменш травматичний спосіб — за методикою Nuss — з невеликим доступом. Зазвичай в Україні хірурги, аби встановити пластину при западині після кардіохірургічних операцій, роблять розріз грудини — стернотомію. Це більш травматично для пацієнта та з тривалим післяопераційним періодом.

Львівські ж спеціалісти лишень через 5-сантиметровий розріз відділили серце від грудини — виконали так званий кардіоліз. А потому торакоскопічно, через 5-міліметрові проколи, ввели пластину та прикріпили її до ребер. Це дало змогу укріпити грудину. Через кілька років, щойно грудна клітка Остапа набуде правильної форми та зміцніє, лікарі виймуть пластину.

Уже за вісім днів після операції Остап повернуся додому. Хлопець добре почувається. Зникла задишка та неприємні відчуття у грудині.

За матеріалами Першого медичного об'єднання Львова.

З часом деформація стала візуально помітною.
З часом деформація стала візуально помітною.

Читайте також: Серце, що врятувало життя: шестирічну Соломійку виписали з лікарні (Відео).

Реклама Google
 

Telegram Channel