Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Мам...» – «Тепер він їй співатиме на небі Ту пісню, що дорослим написав...»

Ольга Михайлівна була закохана в музику і цю любов передала єдиному синові.

Фото із сайту tsn.ua.

«Мам...» – «Тепер він їй співатиме на небі Ту пісню, що дорослим написав...»

На 77-му році пішла із життя Ольга Кузьменко – мама Кузьми Скрябіна (Андрія Кузьменка, 1968–2015). Це їй він присвятив рядки: «Ти мене вибач, що я став дорослий...»

Співачка Руслана розповіла, що для Кузьми Ольга Михайлівна була найкращим другом. А легендарна пісня з’явилася, бо він обожнював маму і слово «мама».

«Є тільки один великий сенс у цій смерті: вона дуже скоро побачить свого Андрійка! Спочивайте з миром, Ольго Михайлівно», – зворушливо відреагувала на смерть й Ірина Білик, яка виконувала з Кузьмою пісню «Мовчати».

А користувачка інстаграму martusya_poet посмертно присвятила Ользі Михайлівні вірш. У ньому мовиться, що вона назавжди возз’єдналася з єдиним сином:

Тепер він їй співатиме на небі
Ту пісню, що дорослим написав...

У книзі «Моя дорога птаха. Мамина книга» Ольга Михайлівна пригадувала, що малий Андрійко дуже мало спав, й, аби його заколисати, доводилося і вдень, і вночі співати. Так мама познайомила маленького сина з усіма піснями, які тільки знала.

Мені дуже шкода жінок, матерів, чиї сини і чоловіки пішли на війну. Я коли відкриваю фейсбук – стаю хворою.

Ольга Кузьменко народилася через два роки після завершення Другої світової війни – у 1947-му. Рідне село – Сіде (Самбірський район Львівської області). Ольга Михайлівна була закохана в музику і цю любов передала своєму синові. Спершу закінчила музичну школу, згодом – Дрогобицький інститут музичного мистецтва.

У студентські роки знайшла своє покликання у збиранні фольклору. Взяла магнітофон та їздила з ним по селах, збираючи неоціненні народні пісні, легенди, прислів’я.

Згодом Ольга Михайлівна створила дитячий колектив. Її юні учні виконували переважно народні пісні. Зокрема, обрядові. Також жінка викладала гру на фортепіано. Згодом відкрила свою майстерню з виготовлення керамічних янголів. Мешкала у містечку Брюховичі на Львівщині.

Після загибелі сина Ольга Михайлівна написала три книги: «Моя дорога птаха», «Група «Скрябін» та друзі по сцені», «Колискова для Андрійка». Вони вийшли друком у «Видавництві Старого Лева».

«Гробівець врятував мене, бо якби його опустили в могилу, я б напевне не витерпіла. А так відкрили, коробочку з прахом поставили, і все», – зізналася в інтерв’ю «24 каналу» мама Кузьми. Вона не хотіла піднімати кримінальну справу з приводу загибелі сина. «Той, хто це зробив, він до сьомого коліна буде розплачуватися», – наголосила жінка.

Найвідоміші цитати Ольги Кузьменко:

  • «Андрій завжди казав, що це не АТО, це війна. Він ще тоді писав, що це «Сука війна», що стукає у кожні двері церковним дзвоном, і «чого ти прийшла, хто тебе кликав, така проститутка, сука війна». Він на все дивився як медик і розповідав про хлопців, що там неймовірно страшно, але їм забороняють стріляти у відповідь. Ви собі таке уявляєте? Зараз хлопці вже не матимуть такої психологічної травми, як тоді. Що означає – не стріляй у відповідь? Це ж неможливо».
  • «Мій Андрій завжди казав: «Патріотичні пісні потрібно співати і писати не тоді, коли вже потрібно, а їх треба писати весь час». Виховувати любов до Батьківщини. Виховання не буде у той момент, коли вже притискає війна. Там треба вижити, бути готовим. Але тут важливо не писати пісні «ні про шо», бо тоді й відповідно виростає покоління «ні про шо». Краще так: «Не встидайся, то твоя земля, не встидайся, то Україна», як в Андрія було».
  • «Миру нам. Як буде мир, то буде все. Щоб нам допомагали ті люди, які допомагають. Мені дуже шкода жінок, матерів, чиї сини і чоловіки пішли на війну. Я коли відкриваю фейсбук – стаю хворою. Тому я це і поширюю на сторінку, щоб бачило багато людей. Я тільки молюсь, щоб нарешті все закінчилось. Тому що це така страшна біда...».

Джерело: 24tv.ua.

«Мій Андрій завжди казав: «Патріотичні пісні потрібно співати  і писати не тоді, коли вже потрібно, а їх треба писати весь час».
«Мій Андрій завжди казав: «Патріотичні пісні потрібно співати і писати не тоді, коли вже потрібно, а їх треба писати весь час». 

Читайте також: Померла мама Кузьми Скрябіна (Відео).

Реклама Google
 

Telegram Channel