Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
«Водолазу-саперу треба забути  про паніку під водою»

«Для батьків був шок, що я була водолазом-рятувальником. А те, що водолазом-сапером...»

Фото із сайту mvs.gov.ua.

«Водолазу-саперу треба забути про паніку під водою»

23-річна Тетяна Мордач із Вінницької області після початку повномасштабного вторгнення стала першою в Україні жінкою саперкою-водолазкою. А до цього була водолазкою-рятувальницею

Родом Тетяна із села Бондурівка на Вінниччині. Змалку хотіла стати військовою, батьки ж були проти.

Вступила на пожежника-рятувальника. Коли закінчила навчання, опанувала фах водолаза.

На рятувальній станції Вінниці пропрацювала два роки. З початком повномасштабного вторгнення пішла на курси саперів.

«Для батьків був шок, що я була водолазом-рятувальником. А те, що водолазом-сапером... – робить паузу пані Тетяна і продовжує: – Був конфлікт, а зараз вони змирилися. Переконую їх, що це моя робота. І я цього хочу. Мені потрібно зробити свій внесок у нашу Перемогу. Пройшла скорочені саперні курси на Харківщині. Після цього поїхала на Сумщину на навчання для водолазів-рятувальників і водолазів-саперів. Курс тривав два місяці за скороченою програмою, бо країна потребує фахівців, здатних виконувати бойові завдання.

Жилет, балон із киснем, вантажний ремінь і маска разом важать понад 30 кілограмів.

Перед зануренням Тетяна проходить медичний огляд. Після нього дівчина одягає водолазне спорядження. Жилет, балон із киснем, вантажний ремінь і маска разом важать понад 30 кілограмів.

«Розмінування у водоймі важче й небезпечніше. Під водою погана видимість і є особливості ґрунту на дні. Міни, гранати й артснаряди, які полишили по собі солдати рф, можуть ховатися будь-де», — пояснює Тетяна.
«Водолазу-саперу треба забути про паніку під водою. Знати, як діяти в екстреній ситуації: закінчення повітря в апараті, втрата маски під водою, заплутатися у сітці можна».

Тренувальну розвідку акваторією Південного Бугу здійснює за допомогою підводного дрона. Далі — пірнає у водойму з металодетектором. Про небезпеку той сповіщає сапера-водолаза сигналом у навушниках.

Прикладом Тані Мордач надихнулася її молодша сестра. Вчиться нині у військовій школі. Таня ж щодня тренується, бо попереду – бойові завдання, бо, каже, хтось таки має очистити після росіян Україну не лише на суші, а й у воді.

 

Читайте також: «З перших вуст»: командир батальйону з Волині розповів як було на передовій.

Реклама Google
 

Telegram Channel