Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Не «яйця по 17 гривень» і не «контрнаступ»: в Україні названо слово 2023 року

Без сумніву, це слово не просто чув, а й промовляв майже кожен українець.

Фотоколаж із сайту glavred.info.

Не «яйця по 17 гривень» і не «контрнаступ»: в Україні названо слово 2023 року

«Мобілізація» стала головною лексемою за версією словника сучасної української мови та сленгу «Мислово»

Як пояснюють автори, цей термін перебував у центрі суспільної дискусії протягом усього року з піковим інтересом у грудні, коли уряд вніс до парламенту гучний законопроєкт про мобілізацію. «Слово «мобілізація» потіснило іншого кандидата – «контрнаступ», – ідеться на сайті словника.

Інші претенденти на слово року також пов’язані з війною.

Укладачі словника виділили, зокрема, такі:

«ухилянт» – чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових;

«яйця по 17 гривень» – як символ корупції у Міноборони України;

«блокада/деблокада» – у зв’язку з блокадою росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту рф; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці;

«позиційна війна» – термін набув популярності після публікації статті Головнокомандувача Валерія Залужного про перехід війни на новий етап;

«дрон» – різке збільшення використання безпілотників, зокрема FPV та морських дронів, мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій у 2023 році.

«Єдиним словом із загальносвітового контексту в цьому списку став ШІ (штучний інтелект), хоча і його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи», – додали автори словника.

«Мислово» обирає слово року водинадцяте. Основними критеріями при виборі слова року є його популярність та соціальна значущість.

Попередні «слова року»: 2022 – фраза «Русскій воєнний корабль, іді…»; 2021 – вакцина; 2020 – коронавірус; 2019 – діджиталізація; 2018 – томос; 2017 – безвіз; 2016 – корупція; 2015 – блокада; 2014 – кіборги; 2013 – Євромайдан. 

Лія ЛІС.

Читайте також: Рейтинг армій світу: яке місце зайняли Україна й росія.

Реклама Google

Telegram Channel