Курси НБУ $ 39.55 € 42.43
Рашисти так і не змусили полонену Галину Федишин заговорити російською

Галина відповіла на пропозицію руки і серця Миколі словом: «Так!».

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

Рашисти так і не змусили полонену Галину Федишин заговорити російською

А на другий день після звільнення мужня українка заручилася зі своїм обранцем Миколою Гриценяком, який служить у 36-й бригаді морської піхоти

3 січня 2024 року з путінського полону повернулася остання дівчина-морпіх Галина Федишин з Івано-Франківщини. «Вона пройшла важкий шлях оборони Маріуполя, завод Ілліча, «Азовсталь» та пекельний полон», – першим повідомив радісну новину командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський.

Галина Федишин – родом із села Сваричів Рожнятівської громади. Дівчина навчалася у Звягельському фаховому медколеджі, який закінчила у 2015 році. Згодом повернулася на Франківщину і стала на облік у військкоматі. Про це розповіла директорка соціально-психологічної служби Звягельського медколеджу Ніна Мороз. За її словами, рік Галина оббивала пороги військових частин, бо її не хотіли брати. Галина – маленька, худенька. Але врешті вона досягла свого – взяли в бригаду. 7 квітня 2021 року Президент Зеленський нагородив сержантку Галину Федишин орденом «За врятоване життя».

Дівчина була поранена. Потрапила в полон під час виходу з «Азовсталі» у травні 2022 року. Тоді ж опинився у неволі і її хлопець-військовий Микола Гриценяк, який родом із Донеччини. «В полоні вони не бачилися, він лише зміг якось дізнатися тоді, що Галя жива. Наскільки мені відомо, хлопця повернули в Україну трохи раніше», – сказала Ніна Мороз.

Перебуваючи в неволі, Галина Федишин принципово розмовляла українською мовою. «Декілька разів росіяни  імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання», – повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

Дуже щемкою була зустріч Галини із коханим Миколою. Уже на другий день після звільнення медикині з полону вони заручились. «Сьогодні я став свідком не просто заручин, а справжнього тріумфу любові. Ця любов пережила випробування, що здатні зламати найсильніших, але не дозволила зламати вас. Вони разом пройшли бої за Маріуполь, витримали випробування полоном та довгу розлуку, але їхні серця ні на мить не припиняли битися в унісон», – не приховував емоцій командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський.

Такі люди, як Галина та Микола вселяють віру у те, що Україна є і буде. Дякуємо, воїни!

До речі

Україна 3 січня за посередництва Об’єднаних Арабських Еміратів повернула з російського полону 230 військових та цивільних. Це найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін і перший після 7 серпня 2023 року. 182 повернутих українців мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ще 48 оборонців вважалися зниклими безвісти. Більшість звільнених – чоловіки, їх 225. Ще п’ятеро – це жінки. До рядового та сержантського складу належать 213 звільнених українців, одинадцятеро – офіцери.

Про романтичну подію розповів командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський (на спільному фото ліворуч).
Про романтичну подію розповів командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волинський (на спільному фото ліворуч). 
Галина до і після полону.
Галина до і після полону.

 

Telegram Channel