Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Хочу спа-а-ати! Разом з тобою». Колонка мами 4 дітей

Стара, як світ, ранкова «пісня» дитини, яка не готова до ранкових рухів.

Фото із сайту depositphotos.com.

«Хочу спа-а-ати! Разом з тобою». Колонка мами 4 дітей

– Мені не подобається-а-а… Хочу спа-а-ати! Разом з тобою

Стара, як світ, ранкова «пісня» дитини, яка не готова до ранкових рухів, хай уже навіть має статус школяра. Буває, що її заводить і мій син. Іноді це добряче дратує.

Але ж сваритися за те, що ділиться з мамою своїми емоціями, немудро. Хай і мій мозок зранку не налаштований на негатив.

Звісно, веселіше, коли тобі передають лавину приємних вражень про щось, а з ними таких же відчуттів. Однак справлятися з ранковими «піснями» і не тільки з ними мені допомагає думка, що от в ці хвилини моє дитя мимохіть вчиться реагувати на різні подразники і колись у своєму житті син так само буде спілкуватися зі своїми чадами та й іншими людьми.

Адже ж найкраще засвоюються уроки з життєвих ситуацій. Тому я не змушую його стихнути.

Є тут і ще один бік медалі. Даючи своїй дитині вивести на білий світ те, що їй допікає, ми одночасно збираємо про неї так звану емоційну інформацію. Джон Медіна, американський діагност проблем психічного здоров’я та автор книги «Правила розвитку мозку дитини», пише, що батьки, які володіють емоційною інформацією, мають потужну здатність передбачати поведінку своєї дитини. Вони не бувають заскочені зненацька якимсь дитячим вибриком, бо «бачать свою дитину наскрізь». І що важливо – розуміють, що буде корисним чи шкідливим їхній дитині, що їй підказати і як її скерувати у розвитку. Спілкування у таких сім’ях спокійніше і веселіше.

Правда, оте емоційне спостереження в міру зростання дитини обов’язково треба змінювати. Мало лише відзначати появу нового, як ото ми робили з немовлятами. Знову ж таки не варто діяти так, щоб дитина почувалася, наче під мікроскопом. І важливо вчити її називати ті емоції, які вона переживає, але не знає, що то з нею робиться. «Ти відчуваєш роздратованість», – повідомляю сину. Він вмовкає і, здається, з цікавістю слухає, що і мама би поспала довше і що трохи роздратована. Але ми, довіряю йому свій план, спробуємо себе застрахувати від цього і раніше підемо спати цього вечора. Малий згідливо киває і за якусь мить уже з усмішкою ділиться сновидінням. Таке продовження ранку видається куди веселішим!

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми цікаво, – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова: 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО.

Читайте також: Наші ангели на землі одягнуті в піксель.

Реклама Google

Telegram Channel