Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Найкорисніше авокадо –  зібране взимку

Алігаторова груша дуже популярна у вегетаріанській кухні. Її використовують як замінник м'яса в бутербродах та салатах.

Фото із сайту ukr.net.

Найкорисніше авокадо – зібране взимку

Недарма ж цю пору року в Мексиці, звідки й походить цей фрукт, називають сезоном алігаторової груші – саме такою є ще одна (хоч і рідко вживана) назва цього заокеанського продукту

Суперечки з приводу того, до фруктів чи до овочів відносити авокадо, точаться вже давно. З точки зору біології його по праву можна вважати фруктом: росте на дереві, всередині має велику тверду кісточку. Однак кількість цукру у його м'якоті властива більше овочам, та й смакові якості не свідчать на користь версії «фрукт». Але це так!

Налічується близько 500 сортів авокадо, які відрізняються розмірами та формою плодів, але всі вони належать до родини лаврових (Lauraceae), тобто є родичами лавровому дереву, листя якого використовують у кулінарії як ароматну приправу. В авокадо чимале еліптичне листя, яке сягає 35 см завдовжки. Цвіте зеленувато-жовтими, дрібненькими квітами. Плід алігаторової груші може до 18 місяців залишатись на дереві, але остаточно дозріває лише тоді, коли його зірвати. Як і банани, авокадо стають остаточно зрілими та придатними для вживання через тиждень-два після збирання. 

Листя, кора, шкірка плодів та кісточка авокадо містять небезпечний токсин – персин. Щоправда, для людей він у невеликих кількостях не шкідливий (лише в окремих випадках може викликати алергічну реакцію чи незначне отруєння), але смертельно небезпечний для домашніх тварин. 

Плоди авокадо на 73% складаються з води, містять багато мінералів та вітамінів, багаті на лютеїн, який є потужним антиоксидантом та дуже корисний для зору. Завдяки вмісту легкозасвоюваних жирів (до 15%) алігаторова груша дуже популярна у вегетаріанській кухні. Її використовують як замінник м'яса в бутербродах та салатах, часто додають до різноманітних десертів та морозива, а також м'якоть авокадо використовують як замінник масла у випічці. 

Щоб не змінився колір фрукта, збризкуйте його лимонним соком.

Хоч походить авокадо із Мексики, та вже міцно закріпилося в кухнях багатьох країн усіх континентів. І не дивно, адже це поживний продукт, який містить практично весь набір корисних жирних кислот і має багатий вітамінно-мінеральний склад. Науково доведено, що найкраще споживати плоди, зібрані зимової пори: вони містять у декілька разів більше корисних жирів і вітамінів.

У Південній і Центральній Америці, де авокадо готували задовго до появи там європейців, головним правилом у приготуванні цього фрукта вважають поєднання олійно-горіхового смаку плода і добавок, причому чим різкіший контраст їхніх смаків, тим краще. 

Щоб сповна насолодитися вишуканим смаком гуакамоле, його готують тільки з натуральними приправами, без консервантів і замінників, при цьому блендери та змішувачі застосовувати не рекомендується. Авокадо відмінно поєднується з базовими продуктами, відтіняючи і доповнюючи їхній смак, тому з ним можна експериментувати нескінченно, готуючи на його основі закуски, додаючи в салати, основні страви та десерти. Щоб не змінився колір фрукта, збризкуйте його лимонним соком.

Якщо ви не збираєтеся використовувати його відразу, то загорніть плід у папір і помістіть у холодильник, у відділення для овочів. Там він може пролежати до чотирнадцяти днів. Якщо ж авокадо вже розрізане, зберігати його можна лише 2–3 дні, перед цим необхідно полити соком лимона, щоб уникнути потемніння м’якоті, а потім загорнути в харчову плівку.

Підходить для нього і заморожування: спершу почистіть плід, видаліть кісточку і трохи полийте лимонним соком. У цьому випадку авокадо зберігає всі свої унікальні якості і цілком придатне для приготування різних страв.

Як правильно їсти авокадо? Однозначної відповіді на це питання немає. З точки зору збереження корисних речовин – найкраще споживати його сирим і без додавання соусів та приправ. З погляду поліпшення смакових характеристик – варто їсти авокадо в поєднанні з помідорами, морепродуктами, м'якими сирами, тобто смачніше – в салаті, ніж просто так.

Однозначної заборони, що шкірку авокадо їсти не можна, теж нема. Але при приготуванні страв рекомендують все ж очищати плід. Виняток – коли ви плануєте фарширувати половинки авокадо. Тоді вам слід вийняти м'якоть з плоду, а шкірку залишити цілою. Але і в цьому випадку їсти чи не їсти її – вирішувати вам.

Кісточку авокадо не їдять і не використовують для приготування страв як приправу, але її можна посадити. Повноцінне дерево з плодами навряд чи виросте, але красива мініатюрна рослина – цілком.

До речі

Як почистити алігаторову грушу

Найпоширеніший спосіб – розрізати авокадо вздовж на дві частини, видалити кісточку за допомогою ножа і дістати м’якоть чайною ложкою. У стиглого плода м’якоть легко відділяється від шкірки. Ще один спосіб – покраяти авокадо впоперек. У тій частині, де розташована кісточка, потрібно обрізати м’якоть навколо неї. Кільця авокадо теж легко відділяються.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Читайте також: Скільки треба ходити щодня, щоб схуднути.

Реклама Google

Telegram Channel