Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Накинулись, як шершні: українські безпілотники потопили ще один російський корабель

«Ивановец» став 24-м за ліком російським кораблем, який знищили чи пошкодили українські сили з початку повномасштабної війни.

Фотоколаж із сайту obozrevatel.com.

Накинулись, як шершні: українські безпілотники потопили ще один російський корабель

Наші човни вперто атакували рашистське судно, поки воно не пішло на дно

Українська військова розвідка повідомила про успішну атаку морських дронів на великий ракетний катер чорноморського флоту рф «Ивановец», який є носієм протикорабельних ракет. Атака відбулася в ніч на 1 лютого 2024 року, коли ворожий корабель перебував біля входу в озеро (затоку) Донузлав в окупованому Криму.

«Ивановец» став 24-м за ліком російським кораблем, який знищили чи пошкодили українські сили з початку повномасштабної війни. Вартість втраченого катера становить орієнтовно 60–70 мільйонів доларів. Також найімовірніше, загинув весь екіпаж – це приблизно 40 осіб. Вони не мали шансів врятуватися  після потужного вибуху, коли здетонували ракети «Москіт» (кожна з чотирьох ракет важить 4 тонни), які були на кораблі.

Цікаво, що операцію було знято на відеокамери, прикріплені до надводних українських безпілотників. Атаки перших дронів сповільнили хід корабля, ще один безпілотний човник зробив пробоїну в судні, у яку потім заплив інший дрон, начинений вибухівкою. Після цього відбувся дуже потужний вибух – і «Ивановец» красиво та швидко пішов на дно. 

Феєрично! Операція виконана бездоганно. Причому зрозуміло, що завданням було не пошкодження, 
а саме потоплення ракетного катера.

Коментар

Павло АКСЬОНОВ, військовий оглядач:

«Успіх цієї атаки означає, що ЗСУ вдосконалюють тактику боротьби з Чорноморським флотом, коли для ударів по нерухомих цілях у доках та біля причалів застосовуються крилаті ракети, а по морських цілях на рейдах та у відкритому морі – безекіпажні кораблі. Ця тактика вже призвела до того, що багато суден Чорноморського флоту змінили базу, перейшовши із Севастополя до Новоросійська.

Успіх цієї тактики, особливо з урахуванням того, що її застосовує держава, яка не має у складі ВМС великих бойових кораблів, може змінити майбутнє військово-морських сил. Невеликі безекіпажні катери виявилися тим самим небезпечним «москітним флотом», прийоми ефективної боротьби з яким ще належить розробити».

Юрій ЖУК.

Telegram Channel