Курси НБУ $ 39.38 € 42.32
Жульєн – смачна тепла закуска

Традиційно жульєн подають гарячим перед основною стравою.

Фото із сайту zira.uz.

Жульєн – смачна тепла закуска

Цю чудову страву, як правило, готують у кокотницях, у них же і подають на стіл. Якщо ж такого посуду у вас немає, можна використати невеликі глиняні горщики або форми для кексів, а також тарталетки чи маленькі булочки, з яких попередньо слід вийняти м’якуш

...із куркою, шинкою та грибами

Інгредієнти: 1 куряче філе, 200 г печериць, 200 г копченої шинки, 2 цибулини, 100 г сметани, 1 ст. л. борошна, 100 г твердого сиру, 0,5 л бульйону (грибного або м’ясного).

Приготування. Куряче філе відварити до напівготовності у злегка підсоленій воді із травами. Цибулю і гриби нашаткувати, спасерувати 7–10 хвилин. Додати борошно і м'ясо, смажити протягом 5 хвилин. Викласти у форми, горщики або ж кокотниці. Залити водою чи бульйоном, влити сметану. Тушкувати протягом 15 хвилин, потому посипати тертим сиром. Зняти з вогню (або вийняти з печі), щойно сир розплавиться.

...із креветками та мідіями

Інгредієнти: 200 г великих креветок, 200 г м’яса мідій, 200 мл вершків (20–26% жирності), 4–6 ст. л. жирної сметани, 2 середні цибулини, 1 ч. л. борошна, 30 г вершкового масла, 100–120 г твердого сиру.

Приготування. Дрібно нарізану цибулю посмажити на вершковому маслі до прозорості, додати борошно, сметану, вершки, сіль, перець, перемішати все і тушкувати 1 хвилину. Вкинути очищені креветки і мідії, потримати на вогні ще 2–3 хвилини, щоб морепродукти повністю обволокло соусом. Викласти страву в кокотниці, посипати сиром і запекти в духовці упродовж 5–7 хвилин.

...з курятиною і грибами

Інгредієнти: 500 г курячого філе, 500 г грибів, 200 г твердого сиру, 200 г цибулі, 300 г сметани, 2–3 ст. л. майонезу (або 1 яйце), вершкове масло, сіль, перець.

Приготування. Цибулю, м’ясо і гриби нарізати соломкою, сир натерти на тертці. На розігріту сковороду висипаємо цибулю і смажимо до прозорості, тримати її на плиті довго не варто, оскільки цибуля має лише відтіняти аромат і смак страви. Далі додаємо курятину і гриби, солимо, перчимо і все разом тушкуємо до готовності, доки випарується волога. Форми для жульєну змащуємо вершковим маслом, викладаємо в них обсмажені продукти, поливаємо завчасу приготованим соусом (сметана+майонез або сметана+яйце), зверху посипаємо тертим сиром і на 15 хвилин ставимо в розігріту духовку. Визначити готовність жульєну дуже просто – запечена золотиста скоринка свідчитиме, що страву можна виймати.

...із шампіньйонами

Інгредієнти: 500 г шампіньйонів, 300 г твердого сиру, 2–3 цибулини, 200 г сметани, олія, перець, сіль.

Приготування. Цибулю ріжемо невеликими кубиками, висипаємо на розігріту сковорідку і смажимо до золотавого кольору. Шампіньйони розрізаємо начетверо і додаємо до цибулі. Коли гриби готові, заливаємо їх сметаною. Якщо  рідини багато, розтрусіть ложку борошна і трохи потушкуйте, посоливши і поперчивши за смаком. Хвилин через 5 посипаємо тертим сиром, чекаємо, коли він розплавиться, і викладаємо страву в тарталетки. Інший варіант: після додавання сметани можна розкласти жульєн в кокотниці, а тоді вже посипати сиром і 5 хвилин потримати в духовці, щоб він розплавився.

Telegram Channel