Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Львові лікарі видалили пухлину завбільшки як м’яч для регбі 

Провівши складну операцію, лікарі врятували ногу Євгенія від ампутації.

Фотоколаж із сайту unian.ua і Першого медоб’єднання Львова.

У Львові лікарі видалили пухлину завбільшки як м’яч для регбі 

Пацієнт майже 30 років жив із новоутвором у стегні. Та коли пухлина почала здавлювати нерви й прилеглі судини, звернувся за допомогою до медиків. Прооперували чоловіка та повернули йому життя без болю у Лікарні Святого Луки

Пацієнт – 49-літній Євгеній Плеханов зі Львова. Ліпому – доброякісне утворення, яке розвивається з клітин жирової тканини, медики виявили, коли йому було 20. Утвір ще тоді обріс навколишні тканини верхньої внутрішньої третини стегна – м’язи, нерви й судини. Видалити його повністю – означало б провести ризиковане для пацієнта втручання. Він міг втратити чутливість усієї ноги. Тому тоді медики однієї з міських лікарень видалили лише частину ліпоми. А також попередили юнака: пухлина може і надалі рости.

Останні 15 років Євгеній жив в Італії. Там чоловік працював водієм. І хоча він бачив, що пухлина з роками таки більшала, через малоактивний спосіб життя вона особливо не турбувала його. А обстежитися у тамтешніх лікарнях змоги у нього не було. 

Через регулярні навантаження на ноги біль у верхній частині стегна попросту не минав, ще й віддавав у пах. Окрім цього, кінцівка почала затерпати.

До України чоловік повернувся з початком повномасштабної війни. Багато волонтерив – доправляв гуманітарну допомогу постраждалим від війни у пункти гуманітарної підтримки та у шпиталі. Постійно перебував у русі. Через регулярні навантаження на ноги біль у верхній частині стегна попросту не минав, ще й віддавав у пах. Окрім цього, кінцівка почала затерпати. Тоді Євгеній звернувся за допомогою до спеціалістів Лікарні Святого Луки.

Тут лікарі провели пацієнтові МРТ і з’ясували, що ліпома від часу першого оперативного втручання збільшилась майже втричі – до розміру 24х13 см. Вона проросла у верхній третині стегна поміж м’язами, судинами, нервами та сухожиллями у ділянці від паху і до низу. Утвір здавлював судинно-нервовий пучок, а значить – погіршував кровотік у артеріях ноги. 

«Щоб не допустити часткової чи навіть повної зупинки кровоплину в кінцівці, а це загрожувало би ампутацією, ми виконали складне втручання, яке вимагає високої точності і відпрацьованих навичок: відділили частини пухлини від нервів і артерій, а потім видалили її повністю без ускладнень для пацієнта», – пояснює судинний хірург, завідувач відділення інтервенційної радіології Олександр Голуб.

Наступного дня після операції Євгеній почав ходити. Він нарешті позбувся як дискомфорту, так і болю. Чоловік повернувся до своїх буденних справ. І нині, як і раніше, продовжує волонтерити для допомоги нашим захисникам та захисницям на передовій.

Марта САЛО.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Volyn Nova.

Реклама Google

Telegram Channel