Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Він був великим романтиком

Волинь-нова

Він був великим романтиком

Отто Едуард Бісмарк — знаменитий німецький політик, який за сильне урядування отримав прізвисько «залізний канцлер», ще з часів навчання в університеті прославився як затятий гульвіса. В юності він любив відвідувати веселі заклади, був улюбленцем жіночого товариства, проявляв увагу до багатьох представниць прекрасної статі. Але тоді жодна з них так і не змогла похвалитися тим, що підкорила серце Бісмарка

І ось одного разу на весіллі свого товариша він помітив красиву дівчину. Це була Йоганна Путкаммер — єдина донька з благородного роду Путкаммерів, члени якого славилися винятковою порядністю. Незважаючи на те, що Бісмарк був вражений красою дівчини, за вечір він так і не наважився познайомитися з нею. Доля звела молодих людей через два роки — вони випадково зустрілися під час гірської подорожі. Цього разу Бісмарк діяв більш рішуче: переконавшись, що дівчина йому симпатизує, вирішив негайно одружитися.
Батькам обраниці він надіслав лист, у якому просив руки їхньої доньки, запевнивши, що кохає понад усе. Як потім зізнався батько Йоганни, це було для них, ніби грім серед ясного неба. Втім Бісмарк нікому не дав часу на роздуми — через три дні після того, як надійшов лист, молодий чоловік несподівано під’їхав до будинку, увірвався у помешкання і, незважаючи на погляди вражених батьків, обняв дівчину, пристрасно цілуючи її.
За кілька місяців вони одружилися. Хоча Бісмарк був на ті часи вже відомою людиною, він не обманув довіри Йоганни — їх подружнє життя було довгим та щасливим.



— Ви не повірите, — часто говорив Отто друзям, — що зробила з мене ця жінка!



— Ви не повірите, — часто говорив Отто друзям, — що зробила з мене ця жінка!
Будучи послом у Росії, із Петербурга він посилав їй гілочки жасмину, із Бордо — польові квіти, із Гаштейна — едельвейс.
В одному з листів, що був відправлений дружині після 16 років спільного життя, він згадує про день весілля як про «сонячний промінь, що осяяв моє життя». В іншому листі до сестри пише: «Я страшенно сумую за полями та лісами, за своєю дружиною та за милими слухняними дітьми».
Отто та Йоганна прожили разом 47 років. Бісмарк був великим романтиком, незважаючи на те, що значну частину життя провів у військових походах та ділових поїздках далеко від родини та коханої жінки. У листі від 1859 року, відправленому дружині з Варшави, він пише: «Вітер носиться над Віслою, як божевільний, і приводить в рух каштани та липи. Їх жовте листя б’є в мої вікна. У мене в кімнаті тепло та затишно, і, сидячи з сигарою за чаєм, я думаю про тебе і про дітей, я мрію про той час, коли ми будемо разом пити чай».
Джерело: сайт «Жінка-Онлайн».


 

Telegram Channel