Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

ДОЗВІЛ НА ШЛЮБ ВІД... ЛІКАРЯ

У більшості європейських країн дошлюбне медико-генетичне обстеження подружніх пар вже стало звичним. Такий підхід стає все поширенішим і в Україні...

Кабінет Міністрів України прийняв постанову “Про затвердження порядку здійснення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу”. Ця постанова набула чинності з 1 січня нинішнього року після введення в дію нового Сімейного кодексу. У більшості європейських країн, а також у США, Японії дошлюбне медико-генетичне обстеження подружніх пар вже стало звичним. З приводу нововведення розмовляла з головним спеціалістом з акушерства та гінекології управління охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолієм ВдовиЧенком.
-У відповідному наказі Міністерства охорони здоров’я, — розповідає Анатолій Олександрович, — є перелік обстежень майбутніх подружніх пар, якщо вони виявлять таке бажання. Це консультації у терапевта чи сімейного лікаря, акушера-гінеколога, уролога, генетика, фахівців з питань планування сім’ї. Крім цього, клінічно-лабораторне обстеження — зокрема, аналіз крові загальний, на сифіліс та ВІЛ-інфікованість, TORCH-інфекції.
Тобто ми наближаємось до цивілізованого світу. Але, на жаль, ще небагато шлюбних пар проходить обстеження. Для того, щоб це стало звичним, потрібний час. Дається взнаки менталітет наших людей по відношенню до свого здоров’я і до здоров’я партнера: чи треба знати, які ми є до одруження? Хоч загальновідомо, що здорові діти народжуються у здорових батьків. Тим більш це актуально, якщо у родині в когось були вроджені вади, післяпологові ускладнення. Вчасна інформація про патологію дала б позитивні результати.
— З приводу цього пригадується така ситуація. Лучанка виходила заміж за француза. Медичне обстеження (а воно у Франції обов’язкове) виявило якісь відхилення у здоров’ї. Може, навіть на генетичному рівні, тобто такі, які могли б спричинити патологічні явища у майбутнього потомства. Виникло питання, чи ж може француз одружуватись на цій іноземці? Весілля, наскільки відомо, відбулось, лучанка стала мамою. Тобто все було благополучно. Але я веду до того, що ось як французи дбають про свою націю. Якщо у нас знайдуться такі пари, які захочуть обстежитись до одруження, то де вони на Волині, зокрема в Луцьку, зможуть це зробити?
— У Луцьку медичне обстеження можна пройти у центрі планування сім’ї при клінічному пологовому будинку, де працюють і генетики, і гінекологи, андрологи. Кожна міська луцька поліклініка має спеціалістів для прийому жінок дітородного віку. Крім цього, для жителів області при дитячому обласному медичному територіальному об’єднанні існує теж центр планування сім’ї з медико-генетичним, ультразвуковим консультуванням, повним набором консультацій щодо інфекцій, які передаються статевим шляхом. В районах, на жаль, не всюди відкриті центри планування сім’ї, очевидно, у зв’язку з нестачею фінансування чи браком бажання займатися цією справою. А, може, і нема для цього спеціалістів.
Якщо в наших спеціалістів виникають якісь сумніви після обстеження жінки, то вона направляється у Львів — у міжрегіональний центр медико-генетичного консультування, який надає безкоштовну допомогу (є домовленість про співпрацю з цим закладом).
— А взагалі дошлюбне обстеження платне?
— Як і будь-яке зараз лікування. Сорок дев’ята стаття Конституції України, де йдеться про безплатну медицину, м’яко кажучи, дуже оригінальна. На жаль, про безплатну медицину можна поки що тільки мріяти. І вже скільки разів у Верховній Раді призупиняли Закон про державне медичне страхування.
Але якщо вже говорити про дошлюбне обстеження, то людина, яка хоче знати про себе, може, вважаю, заплатити 20—28 гривень, щоб зробити необхідні аналізи. Здоров’я майбутньої дитини цього варте.
— Анатолій Олександрович, ви говорили про український менталітет у ставленні до дошлюбного медичного обстеження, яке тільки-но входить в практику. Так само не стало загальноприйнятим укладення шлюбного контракту. Дехто вважає, що це якоюсь мірою прояв недовіри.
— В тому то й справа, що він чи вона думає: я тебе люблю, ти теж відповідаєш взаємністю, а тим часом сумніваєшся в мені, то яка ж це любов? Я вважаю, що краще нехай двоє людей розійдуться до шлюбу, взнавши від лікаря, що їм небажано одружуватись, ніж після весілля зіткнуться одразу з проблемами: в когось нема дітей, а якщо і є син чи дочка, то хворі.
І ще один нюанс, на якому хотілося б зупинитись. Колись в Радянському Союзу “не було сексу”. Зараз ми живемо в час сексуальної революції. В Україні спостерігається бум захворювання на СНІД. Неконтрольовані сексуальні контакти ведуть до багатьох проблем, які у шлюбі вже дуже важко контролювати. Наприклад, жінка мала до одруження чимало партнерів, перехворіла запальними процесами. Їй, як кажуть, і не з руки обстежуватись, “розкриватись” перед майбутнім чоловіком.
Звичайно, інформація про здоров’я може зіграти негативну роль там, де це й недоречно. Одна моя пацієнтка, яку я оперував з приводу доброякісної кісти яєчника, познайомилась з жителем Англії, батьки якого виїхали раніше, а він вже народився у Великобританії. Хлопець хотів одружитись з лучанкою, та його тьотя, яка живе в Україні, застерегла: мовляв, твоя майбутня дружина була оперована, і у вас не буде дітей. До одруження так і не дійшло. А буквально тиждень тому ця жінка, якій сьогодні 37 років (тобто більш як через 15 літ), народила донечку. У свій час інформація про здоров’я поламала її життя.
— Як головний спеціаліст з акушерства і гінекології, ви знаєте ситуацію в області — чи часто подружні пари постають перед фактом, що народжуються нездорові діти?
— На колегії управління охорони здоров’я я виступав з питанням про якість використання ультразвукової апаратури для допологової діагностики у кількох районах області. За даними, які ми маємо, незважаючи на те, що медичні заклади оснащені ультразвуковою апаратурою, виникають проблеми з вродженими вадами. І проблеми ці на Волині дуже відчутні. Вроджені аномалії, деформації та хромосомні порушення становлять 40,5 на 10 тисяч народжених живих малюків. В Україні цей показник торік був 23,8. Порівняння, як кажуть, не на нашу користь. Хоч я вважаю, що в нас просто детальніше ця проблема вивчається і оцінюється. Адже Волинь сьогодні охоплена пілотними програмами по охороні материнства і дитинства. Одна з них — американська програма “Профілактика виявлення ранніх вроджених вад плоду”.
... На жаль, багато шлюбів розпадаються. І не останню роль відіграє той фактор, про який ми говорили з Анатолієм Вдовиченком, — в подружжя нема дітей. За статистикою, кожна п’ята пара є безплідною. Життєвих драм можна було б уникнути, якби він та вона краще знали про здоров’я одне одного. Я зателефонувала Світлані ПолІщук — керівнику обласного центру планування сім’ї, який працює при обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні. Запитання, як кажуть, по темі: чи багато майбутніх подружніх пар звертається в центр? Як висловилась пані Світлана, таке обстеження ще не стало масовим.
— Я думаю, — сказала моя співбесідниця, — ситуація зміниться з роками, коли доростуть до шлюбного віку нинішні підлітки. Тобто ті учні, студенти, з якими ми сьогодні працюємо за програмою формування здорового способу життя.

Катерина ЗУБЧУК.
Telegram Channel