Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Офіційно зареєстровані ліки визнано сумнівними й шкідливими

Волинь-нова

Офіційно зареєстровані ліки визнано сумнівними й шкідливими

Упродовж останніх двох тижнів усі активно обговорюють перелік засобів від ГРВІ та грипу, які Міністерство охорони здоров’я і його очільниця Уляна Супрун не рекомендують застосовувати. Лікарі знічено опускають очі, бо ще вчора радили нам противірусні препарати й інтерферони

При гострих не ускладнених респіраторних вірусних інфекціях і грипі шкідливо лікуватися антибіотиками, бо на збудників цих захворювань вони не діють, а внаслідок звикання ми можемо стати беззахисними при тих недугах, коли ці препарати — ​єдиний порятунок. З цим погоджуються усі. Не сперечаються педіатри та обізнані батьки і з тим, що «сиропи від кашлю» можуть бути шкідливі для малюків до 4 років, а «комбіновані ліки від застуди» взагалі не треба давати дітям молодшого віку.

А от твердження про те, що не варто покладати надії на вітаміни та рослинні препарати, бо, мовляв, ефективність їхня не доведена, викликає дискусії. Багатовіковий досвід народної медицини свідчить про користь лікарських трав і натуральних вітамінів, якщо використовувати їх правильно.

Але найбільший резонанс викликало інше. Не рекомендує МОЗ приймати противірусні препарати (крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями); «імуномодулятори», бо можуть бути шкідливі; інтерферони (ефективність співрозмірна з плацебо, тобто із крейдою); антигістаміни, бо їхня ефективність при лікуванні ГРВІ не доведена.

Про небезпеку фуфломіцинів неодноразово говорив з телеек­рана і відомий лікар Комаровський, й інші авторитетні фахівці. Та досі ніхто не пояснив, чому ж тоді в Україні зареєстрована величезна кількість препаратів, в інструкціях до яких вказано: «Лікування та профілактика грипу». Щороку тільки на противірусні ліки українські пацієнти витрачають сотні мільйонів гривень. Їх рекламують по телевізору, нав’язують в аптеках. І торгівлю фуфломіцинами «благословляють» у тому ж таки Міністерстві охорони здоров’я! От і виходить, що про нас начебто дбають, застерігаючи від сумнівних препаратів, з іншого — ​фактично демонструють неподоланність корупції у системі реєстрації ліків. 

Оксана КРАВЧЕНКО

Telegram Channel