Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Шкільні невдачі — не кінець світу

Волинь-нова

Шкільні невдачі — не кінець світу

Перша чверть навчального року не всіх потішила. Але це не привід хапатися за голову, «виховувати» школяриків сварками та погрозами, обзивати їх нездарами, ледарями. Часто такі батьківські «діагнози» призводять до гірших наслідків, аніж ми думаємо

Слова, сказані дорослими зопалу, спересердя, можуть закарбуватися у свідомості наших чад назавжди. «Хіба з тебе щось путнє буде!» — ​зітхає мама, переглядаючи щоденник. «Ганьба для родини», — ​підхоплює бабуся. Така реакція дорослих породжує відчуття тривожності, зневіри.
Психологи пригадують розповіді багатьох людей про те, як «переслідують» їх упродовж усього життя такі ось «вироки» батьків. За першої-ліпшої невдачі ці слова вони згадували — ​і руки ще більше опускалися. Тому важливо навчити дитину в будь-якій ситуації (навіть коли її успіхи вас не задовольняють) бачити перспективу, вірити в себе, шукати і знаходити вихід. Ваше завдання — ​допомогти синам і донькам усвідомити, що все може змінитися на краще.
Важливо навчити дитину в будь-якій ситуації (навіть коли її успіхи вас не задовольняють) бачити перспективу, вірити в себе.
Малюк узяв чужу річ. Поясніть йому: «Ти зробив це, бо ще малий і не можеш протистояти своїм бажанням, але ти неодмінно виростеш чесною людиною». Побився — ​так відстоював себе. Але з часом навчишся домовлятися, вибирати собі друзів. Ваш школярик не відзначається старанністю, абияк виконує домашні завдання? Знайдіть спосіб зацікавити його предметами, які не є для нього улюбленими, задумайтесь, як заохотити до навчання.
Дитина повинна знати, що вона — ​«така». Просто, чогось ще не вміє, щось зробила необдумано, але завжди є можливість виправити свої помилки, вади. Пояснюйте, що її сором’язливість з часом мине, друзі обов’язково з’являться, погану оцінку обов’язково змінить добра…
 Нам потрібно сказати своїм школярикам, що ми розуміємо їх, тому що самі малими іноді брали чуже або обманювали, билися чи отримували двійки. Але з нас виросли хороші, нормальні люди. Шкільні невдачі —не кінець світу. 
Telegram Channel